Saturnin
Zdeněk Jirotka
Slavná humoristická kniha, která pobavila již několik generací čtenářů. Na jejích stránkách se čtenáři dozví, co se stane, když věrný sluha Saturnin přestěhuje svého pána z pohodlného bytu na loď, kde se pak objeví teta Kateřina se synem Miloušem, a co se přihodí při rodinné dovolené u dědečka, jehož dům je díky povodni načas odříznut od civilizace. Všem nepříjemnostem, katastrofám a přetvářce tety Kateřiny naštěstí umí s jiskřivým vtipem čelit Saturnin. Jeho schopnosti jsou téměř geniální, jak o něm píše v jednom dopise dědeček: „V bláznivých nápadech toho chlapíka je kus poezie, jeho humor, fantazie a podivuhodné myšlenkové přemety dovedou udělat detektivku z jízdního řádu."... celý text

Tohle mi vážně pokaždé zvedne náladu. Klasika, která bavila, baví a bavit bude. Vytříbený laskavý humor, servírovaný s nonšalantní grácií, zabalený do nádherného jazyka českého. Prostě čtenářská lahůdka.
P. S. Všimli jste si někdy, že v knize jméno hlavního hrdiny nikdy nezazní, a že jméno Jiří Oulický dostal až v televizním seriálu?

Neuvěřitelně milá a pozitivní knížka, plná laskavého humoru i s lehkostí podaných mouder k zamyšlení. Když mám náročnější období a potřebuju oddychovější literaturu, Saturnin nikdy nezklame.
Půl hvězdičky dolů jen za několik vět, ve kterých jsem nepochopila myšlenku (i když to možná bude jen mnou a tím, že nejsem zvyklá na výrazy spisovné češtiny 40. let :D).

Saturnin je pro mě oddechové čtení. Je plný hezkých scén, často jsem se u knihy musel smát. Každá postava skvěle doplňuje jejich podivnou společnost.
Asi nemám co dodat, Saturnina každého zná a záleží jen jestli mu sedne jeho svébytný smysl pro humor. Za mě geniální kniha.

Klasika, která vždycky pobaví. Opakovaně si čtu celou knihu či alespoň některé pasáže již od svých nácti. A stejně jako Cimrmanovské hlášky,
občas se mi vybaví text knihy i v ironických situacíchi v běžném životě.

Skvost české literatury. Idylický příběh prominentů z doby první republiky, kteří si najmou jednoho velmi svérázného sluhu. V knize oceňuji především inteligentní a nadčasový humor, který nic neztratil ani v dnešní době. Kniha údajně vznikala ve velmi těžkých podmínkách v době protektorátu, a pokud to čtenář ví, pak má příběh i trochu hořkosladkou příchuť. Pro mě osobně příjemné čtení na těžké časy.
Seriálové zpracování z počátku 90. let má také své kouzlo, ale za literární předlohou zůstává hodně pozadu.

Tato kniha je prostě geniální. Zhltnul jsem ji za dva dny a to jsem se ještě flákal. Kniha je doslova nacpaná fóry, které již, hlavně díky filmu, zlidověly. Skvělá práce a autorova schopnost hrát si s jazykem a v tomto případě hlavně s příslovími je prostě neuvěřitelná.

Saturnin je pro mně nejlepší kniha. Je to kniha která celou naší rodinu rozesmála. Knihu si vždy beru sebou když ležím v nemocnici aby mně to v nemocnici uteklo a nenudila se. Teta Kateřina je pro mně člověk který musí vědět všechno a musí mít ve všem pravdu. připomíná mi mojí tetičku z naší rodiny.

Skvělá kniha plná humoru. Spadá do takové kolonky, že vlastně není až tak moc napínavá, ale čtete ji proto, že se u ni dokážete dokonale uvolnit. Málokterý autor toto dokáže. Knížka je strašně nadčasová. Je jí skoro 83 let, ale pořád je tak aktuální, že jsem měla místy pocit, že je vcelku mladá. Pojďme si říct narovinu, každý máme v rodině "tetu Kateřinu" a v této knize alespoň malinká část dušičky jásala, když na tetu byl zhotovený nějaký žertík a nebo ji nebylo ustoupeno.

Dopisuji nový komentář ke svému starému z 25.9.2023. Jedná se o kopii komentáře ke knize P. G. Wodehouse "Případů se ujímá Jeeves", jelikož v tomto komentáři popisuji svůj názor, zda Saturnin byl inspirován či ovlivněn Jeevsem, či dokonce zda se nejedná o plagiát na Jeewese (ano, i s tímto názorem jsem se setkal). Čili následující text se týká jak zmíněné knihy od P. G. Wodehouse, tak knihy "Saturnin" od Zdeňka Jirotky:
Tak jsem si konečně přečetl povídky s Jeevesem od P. G. Wodehouse. Byl jsem zvědav, zda opravdu snese srovnání se Saturninem, jelikož se občas setkávám s názorem, že Saturnin je těžce inspirován Jeevesem.
Takže moje dojmy:
1. Pokud Jeeves mohl inspirovat k napsání Saturnina, tak pouze alegoricky za války upozorněním na sympatii s anglosaskou (čili v té době oficiálně nepřátelskou) kulturou.
2. Na Jeevesovi mi zpočátku dost vadilo, že hodně příběhů (ostatně jak tomu bývá i u jiných Wodehouseových povídek) bylo o tom, jak flamendrovsky žijící mladý muž (český termín "budižkničemu" je výstižný, ale asi pro humoristickou literaturu příliš krutý) přemýšlí o tom, jak pumpnout o peníze bohatého strýce. Proto jsem asi v polovině knihy byl odhodlán dát těch hvězdiček méně. Poslední povídky naštěstí tento můj dojem zrušily. I tak ale mi připadá Saturninův záběr na společnost podstatně širší. Jeeves reaguje na žádosti o pomoc, Saturnin na nic nečeká a jedná iniciativně sám.
3. Jeeves svého pána sice ovlivňuje, ale ve srovnání se Saturninem je břídil. Přisvědčil svého pána, že nosí špatné šaty, podařilo se mu vyřešit jeden případ tak, že zároveň s tím rozbil pánovu vázu, která se mu nelíbila, ale to je asi všechno. Na Saturninovo přestěhování pána na houseboat a vypnutí elektřiny v domě, kde je vše na elektřinu a četné další Saturninovy vylomeniny (např. tvrzení, že jeho pán zabil žraloka stativem fotografického aparátu) Jeeves nemá. Musím ale připustit, že nabídnout společnosti v přítomnosti Dr. Vlacha láhev slivovice a na poznámku Dr. Vlacha, že on sám má takovouto láhev ve svém srubu a že na ni zapomněl a mohl ji vzít reagovat odpovědí, že to je ona - tak to je opravdu typický Jeevsovský vtípek.
4. Osobně jsem se při četně Saturnina bavil více. A za vyloženě mylné pokládám úvahy o tom, že Saturnin je plagiátem Jeevse.
5. Vracím se k bodu 1. Pokud budeme akceptovat, že připomenutí anglického stylu psaní za 2. sv. války (opakuji, v té době stylu nepřátelského státu vůči Němcům, kteří náš stát okupovali) bylo významným alegorickým počinem, tak Jirotkovu záměrnou inspiraci Wodehousem musíme brát jako skutečně tvůrčí umělecký čin. A to vše je významně potencováno tím, že angického Jeevese zřetelně připomínající český Saturnin má podstatně širší pole působnosti, než Jeeves sám.

Pokud existuje ve světě literatury škatulka s nápisem "klasika", Saturnin tam má čestné místo!

Napsat kvalitní humoristický román není žádná sranda. Zdeňku Jirotkovi se jeho životní dílo povedlo tak, že se stalo nesmrtelným. Jiří Oulický, Saturnin, teta Kateřina, můj oblíbenec Milouš, dědeček a další. Knížka, která se dá číst stále, neboť humor prodlužuje život.

Jaký komentář napsat ke knize, která má téměř 8.000 hodnocení a více než 1.000 komentářů? Saturnin, to jsou ty staré kameňáky o lordovi a jeho sluhovi jménem John nebo Jean. Sluha vždy ochotně pomůže zmatenému lordu s jeho problémem, ale učiní to po svém tak, že se chechtáte a dáváte vtip k dobru dál a dál.
Saturnin knižní byl vydán v roce narození mého otce, film byl natočen před třiceti lety, a stále je to dobrá zábava. Budiž čest nesmrtelnému Saturninovi, a budiž čest památce tety Kateřiny, která bohužel před pár dny zemřela!

Saturnin od Zdeňka Jirotky je prostě naprostá lahůdka! Už od první stránky jsem věděla, že se ocitám v jiném světě, světě plném elegance, vtipu a té správné dávky absurdity. Jirotkův humor je jemný, ale zároveň velmi účinný – dává každé situaci nádech komičnosti, aniž by to kdy přešlo do karikatury. A Saturnin, ten podivínský sluha, je přesně ten typ postavy, která vás svým vtipem a nadhledem dostane. Je to kniha, která vás neustále nutí smát se nahlas, ale zároveň v sobě skrývá spoustu jemné ironie a záliby v "starých časech". Cítíte se, jako byste seděli v salonu, popíjeli čaj a pozorovali to všechno s úsměvem na rtech. A to je přesně to kouzlo Saturnina – je to elegantní, chytré, a přitom tak zábavné.

Není moc knih u kterých jsem se při čtení smála nahlas....u téhle ano.Některé části jsem četla i dvakrát po sobě.Do každé rodiny jednoho Saturnina potřeba by bylo

K Saturninovi jsem se dostala až nyní díky Českému rozhlasu. Právě hudba a hlasy tomu celému dodaly šmrnc. Stejně jako v divadle byla audio podoba skvělá. Odpočinkový veselý příběh, který se neomrzí. Určitě po knížce někdy sáhnu znovu!
přátelství, kamarádství prvotina humor zfilmováno česká literatura léto humoristické romány stereotypy komorníci klasická literaturaAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
1999 | ![]() |
1969 | ![]() |
2000 | ![]() |
1994 | ![]() |
(SPOILER) Saturnin se mi moc líbil pro svůj vtipný děj, originální postavy a lehký styl psaní. Kniha je velmi čtivě napsaná a mohu jí vřele doporučit. Akorát za mě bych tetu Kateřinu již dávno bičem vyhnala, ale způsob vypořádání se s ní ze strany Saturnina a dědečka, byl přeci jen originálnější.