Jidáš zbavený pout – Pronásledování

Jidáš zbavený pout – Pronásledování https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426927/bmid_jidas-zbaveny-pout-pronasledovani-Fax-426927.jpg 4 59 14

Sága Společenství série

< 3. díl >

Jidáš zbavený pout – Pronásledování otevírá druhý díl Ságy Společenství. Nepochopitelné zmizení hvězdy ve vzdálené galaxii podnítilo mocné, sebevědomé a mírumilovné Společenství vyslat na průzkum záhady výjimečnou vesmírnou loď. Přílet lodi zničí bariéru kolem mizející hvězdy a uvolní děsivé zlo dosud uvězněné uvnitř. Agresivní a dravý druh mimozemšťanu udeří okamžitě, tvrdě a naprosto bez slitování. Dokonalí se stanou nejhorší můrou Společenství. Soužití s technologicky vyspělými mimozemšťany je nemožné, Dokonalí jsou geneticky determinováni k vyhlazení jiných forem života. Třiadvacet světů Společenství již padlo za oběť invazi Dokonalých. A nikdo neví, kde udeří příště. Přesto nejsou Dokonalí pro Společenství jedinou hrozbou. Záhadný kult Strážců identity se více než sto let pokouší varovat před další mimozemskou hrozbou, rafinovaným, nepolapitelným Hvězdoplavcem, rozežírajícím jednotu Společenství. Ocejchováni nálepkou teroristů jsou Strážci identity psanci na všech planetách, pronásledováni do posledního muže neúnavnou Paulou Mylo, zcela oddanou své práci – boji se zločinem Nové důkazy však naznačují, že Strážci identity se celou dobu nemýlili. Hvězdoplavec umístil své agenty na životně důležité pozice v celém Společenství, a ti nyní sabotují veškeré válečné úsilí a obranu proti Dokonalým. Pracuje Hvězdoplavec pro Dokonalé nebo rafinovaně vehnal dva druhy do boje na život a smrt pro svůj vlastní prospěch? Lapeno mezi dvěma děsivými nepříteli, jeden brutální vetřelec dobývající se dovnitř, druhý jako nelítostná choroba zabíjející hluboko uvnitř, vyděšené a roztříštěné Společenství se musí sjednotit jako nikdy dříve.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Planeta9
Originální název:

Judas Unchained , 2006


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Třetí svazek Ságy Společenství velmi zdařile navazuje na předchozí díly. Stejně jako ony drží velké množství postav a dějových linií, ale konečně jsem měl pocit, že některé části do sebe začínají zapadat. Samozřejmě ještě ne všechny, ale blížíme se. Tento díl mi chvílemi více než space operu připomínal špionážní thriller. Pronásledování, intriky a především právě souboje na špionážním poli tvoří velkou část příběhu. Za mě asi dobré směřování série, ale do závěrečného svazku doufám v trochu více taktických a strategických popisů bojů a války. Velmi kolísavou náladu jsem měl z Ozzieho putování, které mě v minulém díle velmi bavilo, ale tady zcela ztratilo dynamiku.
Trochu škoda je, že až na čestné výjimky se autorovi moc nedaří někam posouvat postavy. Nejsem z těch, kteří tvrdí, že se všechny postavy musí vyvíjet, ale tady by neuškodilo se na tento aspekt u některých více zaměřit. Vadí mi také naprostá neukončenost. Chápu, že je to zčásti rozhodnutím rozdělit Jidáše do dvou svazků, na druhou stranu i Invaze končila velmi otevřeně.
Pronásledování bylo podle mého zatím o chloupek nejlepší knihou série a pevně doufam, že Poslední hlídka ho ještě překoná a dočká se plného hodnocení. Stejně jako minulým dílům této knize dávám solidní 4/5. Nízká granularita stupnice nedokáže vyjádřit ten malý kousek, o který bylo Pronásledování lepší.

Luigi1
24.01.2024 4 z 5

Tato kniha by mohla mít podstatně míň stran zbytečně a zdlouhavé popisování


Adapa
28.03.2023 4 z 5

Třetí díl ságy o Společenství je za mnou a místy mě těch 667 stran už nudilo a začínal jsem souhlasit s některými komentáři tady v Databázi, že je to spousta plkání o ničem a spousta slepých odboček.

Lidstvo ztratilo 23 planet, při první invazi zemřelo 47 milionů lidí. Svět společenství je zaplaven uprchlíky, nejbohatší lidé si staví pro jistotu kolonizační lodě, aby utekly před Dokonalými. A samo Společenství bude velkolepé loďstvo.

Ale než dojde k nějaké pořádné akci, tak vyšetřovatelé běhají z jedné planety na druhou, pátrají po agentech Hvězdoplavce. A Ozzie trčí někde na plynné planetě na podivném umělém útesu ta linie je naprostá nuda.

Sahám po čtvrtém dílu a doufám, že se všechny linie protnou, že z toho bude závěr, ze kterého padnu na zadek. A hlavně doufám, že Ozzie bude mít konečně nějaký výsledek, jinak to jeho nudné putování byla obrovská ztráta času to číst.

lampernaqui
20.05.2022 4 z 5

Já bych vůbec nezkracoval. Líbí sem to tak, jak to je. Člověk alespoň poznává chod světa a jeho obyvatele. Jediné negativum dlouhého románu vidím v tom, že v broži se to hůř čte, abych si nezničil vazbu. Jinak sledujeme přímé pokračování Pandořiny hvězdy a všechny osudy se začínají spojovat a odhalovat největší neznámé - kde je Hvězdoplavec? Kdo je na jeho straně? Jak zabránit Dokonalým v likvidaci lidstva? Za mě velká spokojenost a těším se na závěr.

Finn69
31.01.2022 4 z 5

Tak jsem zvládnul dalších 600 stran téhle mamutí mezihvězdné ságy a věci se pomalu začínají vyjasňovat a zápletky rozplétat. Najdete tu i dost akce, válečné flotily kosmických lodí, tajné zbraně likvidující celé planety a "Dokonalí" mimozemšťané dávají lidstvu pořádně zabrat. Naštěstí tu toho stále ještě dost zbývá na další díl, takže vzhůru na dalších 600 stran.
Přes ty čtyři hvězdy bych i já, tak jako řada dalších, přivítal kdyby Hamilton trochu víc škrtal, na space operu je Jidáš trochu příliš dlouhý a nevyhnete se slabším místům. A těch chyb tam mohlo být také o něco míň...

Ládja
24.03.2021 3 z 5

(SPOILER) Komentár může obsahovat spoiler:
Zatím nejslabší z celé série(části). Pořád to zůstává čtivé, ale celkově to vyznívá roztěkaně. Není to prostě military sci-fi, kde by bylo nejvíce děje u Brány pekel. Je to celkem škoda, mohla by z toho být lepší dějová linka. Nebo Ozzyho putování, má potenciál, ale zrovna v této části je totálně zabité. Prostě je to pátrání/pronásledování, nic víc se v tom nemá hledat.
A teď to, co mi začalo vrtat hlavou a doufám, že mi někdo dá nějaké vysvětlení, nebo se ho dočkám v posledním díle: SPOILER: Jestli Nigel Sheldon brání kontrole vybavení pro Vzdálenou, tak bych rozuměl tomu, že je se Strážci proti Hvězdoplavci, ale v příběhu to hned na první vyznívá tak, že Sheldon je s Hvězdoplavcem, což mi nedává smysl. Hvězdoplavec by přeci chtěl, aby se Strážcům nedostávalo vybavení, tak by nechal náklad hlídat...Konec Spoileru a v nejbližší době hurá na poslední díl...3*

-Endy-
17.11.2020 4 z 5

I přestože by kniha mohla mít méně stran (=méně celkem zbytečných popisných pasáží), já jsem se rozhodně nenudila...ale přijde mi, že překladatel ano :/ ...těch chyb, ach jo...

DPS
25.05.2020 3 z 5

Není to rozhodně nuda, po tolika stovkách stran je čtenář do postav dostatečně emočně zainvestován a o jejich dalších osudech se prostě chce dozvědět co nejvíce. Zvláště s hrozbou jejich totálního vyhlazení za zády. Ale poloviční rozsah by tomu rozhodně slušel více. Takhle je rozplétání Hvězdoplavcovy infiltrační sítě často repetitivní a uzly jsou zašmodrchané spíše na efekt a počet stran než autorsky efektivně.

"text obsahoval SPAM a byl odstraněn"

fanatico
08.05.2020 3 z 5

Stejně jako první dva díly série jsem knihu přečetl rychle, ale...Mám rád propracovaný děj, nevadí mi větší počet postav, kolem kterých se kniha odehrává, jenže u rozsáhlé space opery, kde je hlavní dějovou linkou (tady tedy právě bohužel ne) invaze emzáků, se kterými se nelze dohodnout, neočekávám, že se přesně tomu bude celá kniha o více než 600 stranách zuřivě vyhýbat. To bylo zklamání. Přesto si čtvrtý a poslední díl ujít nenechám a doufám, že závěr bude stát za to.

jurajp
28.04.2020 5 z 5

Výborná kniha.

trudoš
06.02.2020 4 z 5

„Nejsme tady proto, abychom obdivovali jejich psychologii, ale proto, abychom jim nakopali prdel.“
Peter F. Hamilton finalizuje Ságu Společenství, přičemž konflikt dvou rozdílných civilizací rozšiřuje o konspiraci, táhnoucí se napříč galaxií. Do karet mu přitom hraje množství svérázných postav, které z různých konců odhalují prapodivnou mozaiku falše a lží. A ačkoliv není úplně snadné uhlídat si přehled v jednotlivých dějových liniích, nedá se tomu upřít fantastická důslednost, kde i ta nejposlednější figura má své místo - přestože její cesta je častokrát velice klikatá a konec nepředvídatelný. To má bohužel stinnou stránku ve formě megalomanského rozsahu, jenž přitom ne zcela naplňuje čtenářova očekávání ohledně vesmírné invaze a všech záhad kolem ní. Ono u předposledního svazku série by jeden čekal alespoň nějaké dílčí úspěchy, ne že hrdinové budou stále tam, kde byli na konci první knihy. Nezbývá než doufat, že Poslední hlídka všechna předestřená tajemství konečně uspokojivě zodpoví.

hanak_v_exilu
16.01.2020 4 z 5

Reakce Společenství na novou situaci je sice bleskurychlá a tempo zbrojení impozantní, ale děj i tak přešlapuje na místě. Páteří knihy je politikaření, intriky a neustálé spekulování. Dvě nejzajímavější linie, čili ta týkající se Hory jitřního světla a putování Ozzieho skupinky dostaly nejméně prostoru. Zato k některým postavám se příběh neustále vrací, i když nemají co nabídnout. Uvítal bych, kdyby si Peter Hamilton zahrál na George R.M. Martina a jejich počet zredukoval.

B4LU
31.12.2019 2 z 5

Mé dojmy jsou poněkud mrzuté.
Když se Bariéra ukázala jako dost rozvláčná, říkal jsem si, že je to tím, jak je lidské Společenství vystavěné - civilizace, která je díky červím dírám pasivní a usedlá, to dává smysl. U Invaze jsem rozvláčnost přičítal tomu, že Společenství prostě ještě příliš nerozumělo tomu, v jakém průšvihu se ocitlo, a jeho celkové nepružnosti.
Problém je, že ve třetí čtvrtině příběhu už podobné výmluvy najít nemůžu. Tady už se to mělo rozpoutat naplno a celý ten zajímavě vystavěný konflikt se měl plně rozhořet, ale prostě se tak nestalo. Kniha obsahuje dva (!) střety lidí se silami Hory Jitřního Světla, zatímco zbytek je již tradiční mix korporátních/politických tahanic a policejního vyšetřování, které je mi ovšem po všech těch stranách čím dál víc ukradené.
Opravdu jsem chtěl, aby se mi kniha líbila, ale ani to počáteční nadšení už nedokáže odstínit výše uvedené. Alespoň je pořád psaná čtivě, takže jsem těch 650 stran překlenul asi za tři dny.

karel9045
19.12.2019

Třetí díl se mi nečetl o nic hůře než předchozí dva. Dokonce bych řekl, že jsem se v tom množství jmen a příběhů orientoval o kapku víc a nemusel se pořád vracet k rejstříku na začátku knihy. Největším kladem románu jsou opět predikce možného technologického vývoje naší civilizace (např. využití neutronové hvězdy pro výrobu elektrické energie, vize terraformace cizích planetárních systémů s ohledem na jejich využití atd.), které považuji za základní stavební kameny dobré science-fiction, i když budoucnost jistě mnoho dnešních představ smete ze stolu. Po dočtení posledních stránek, kde příběh graduje velmi přepjatou akční scénou jsem si ale říkal, kam se celá sága od konce druhého dílu vlastně posunula ? Zdá se, že moc daleko ne. SPOILER: Jestliže jsme v předchozích dílech sledovali londonovskou cestu Ozzieho a jeho přátel po všemožných planetách, zde by se jejich anabáze dala shrnout do několika stránek. Nedozvěděli jsme se nic nového o silfenech, zvláštních obyvatelích galaxie, nedozvěděli jsme se nic dalšího o Hvězdoplavci a jeho záměrech, i tajemná síť strážců identity zůstává pro čtenáře stále skrytá. Ovšem největším zklamáním je téměř absence dalšího pokračování střetnutí mezi lidstvem a Horou jitřního světla - agresivní entitou, pro níž je vyhlazení naší civilizace prioritou blízké budoucnosti. Konfliktu je věnováno jen něco málo stránek a i veškeré strategické přípravy a rozpory v samotném generálním štábu společenství jsou rychle vystřídány rozvláčnými pasážemi o milostně - špionážním životě celebrity Melanie. Každopádně pokud jste dočetli až na konec třetího dílu, je velmi pravděpodobné, že sáhnete i po čtvrtém. Tetralogie Peter F. Hamiltona, stejně jako trilogie Liou Cch'-sina Temný les, je "jen" nejnovější variantou na téma konfliktu dvou či více civilizací, které na samotném závěru 19. století ztvárnil v románu Válka světů Herbert George Wells, ale vy budete určitě chtít vědět, jak to celé dopadne. Já taky!