Safíroví ledňáčci a Glutaman

Safíroví ledňáčci a Glutaman https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447935/mid_safirovi-lednacci-a-glutaman-Fr7-447935.jpg 4 50 11

Partu Safírových ledňáčků tvoří Vojta Kolanda s jedním okem zeleným a druhým modrým, zavalitý vynálezce Denis Ovesný a neuvěřitelně mrštný Loan Bach. Všichni z Rohanska, přístavní čtvrti s velkou tržnicí plnou tajemných vůní a obchodníků, na něž začíná tlačit rozpínající se obchod, který vlastní neproniknutelný a zlověstný G. Ti tři se náhodou zmocní tajného deníku kapitána jedné zvláštní říční lodi. Spolu s malou Justýnkou a jejím bratrem Kajetánem se vydají po stopě podivných a ne zrovna etických objevů jistého šíleného vědce. Čeká je pátrání se spoustou překvapení, objev podivných stvoření, let rotundou, ale také souboje s trojkou drsných záškodníků a nakonec i střetnutí s tajemným… s kým vlastně?... celý text

Přidat komentář

klodnerovic
01.09.2022 5 z 5

Vybroušené jako český granát určený k zasazení do zlatého prstýnku.
"Na zdejším tržišti prodávali své zboží příslušníci všech ras a národů. Tak zde bylo možné vidět snědé Marokánce, jak nabízejí solené kance, vedle nich stáli ve svých stáncích veselí bělozubí Pákistánci a prodávali karí v rancích, dále tu byli Rumuni, co prodávati rum umí, a nechyběl ani Eskymák, který nabízel rampouchy a mák." aneb když básník píše prózu :-).
Prostě jízda. Po všech stránkách. V matičce Prahe a na Řípu se dějí věci... A Glutaman? Koho v něm jenom vidím?

Arkagas
08.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Safíroví ledňáčci jsou knihou, která byla oceněna Magnesií Literou v kategorii pro děti a mládež, a rozhodně si to zasloužila. Knížka zasazená do prostředí Prahy, přesněji do čtvrti Rohansko, která leží u pobřeží, kde se na lodích objevují podivní mutanti lidí s rybíma hlavama. Ledňáčci jsou připraveni přijít na kloub záhadě, která stojí na tom, že zmizel kapitán a nikdo neví kam. Malá Justýnka, která jí jen knedlíky, protože je maličká se stane členkou party a i díky ní kluci zjistí, že každý večer z Prahy odlétají rotundy neznámo kam. Šílený Glutaman, který kdysi křížil rostliny a zvířata se ukrývá ve sluji pod Řípem, kde má svou armádu mutantů a je potřeba ho zneškodnit.
Knížka je svižná, má krásnou slovní zásobu nových slov, přenesete se díky ní do dětských let a dobrodružství a ledňáčkům budete fandit. Skutečná podoba Glutamana alias obřího gumového medvídka mě vážně pobavila.

Rozhodně doporučuju k přečtení - ilustrace jsou taky skvělé, kniha má modré písmo a její celkové zpracování je pohlazením pro duši.

Moje hodnocení: 8/10


LuckaH2
05.03.2022 5 z 5

Nejsem úplně cílová skupina, ale ač (nebo právě proto), jsem si i jako dospěla, knihu užila. Pripominala mi Prasinu, zasazenim do reálné Prahy (a okoli, skutecnych mist), a vlastne i nametem (zachrana, pohon baterie). Skvělé detaily a scény (školní trest roztočení globusu, křížení rostlin a zvířat). A v neposlední řadě přátelství party, odvaha, boj. A krásné ilustrace

leleia
14.01.2022 5 z 5

Safírové ledňáčky jsem si opravdu užila. Za roztomilou obálkou se skrývá napínavý příběh se zajímavými fantastickými prvky a spoustou dobrodružství. Líbilo se mi grafické zpracování knihy. Ilustrace jsou v knize parádní, kapitoly nemají jména, ale obrázky, které jsou pak i v obsahu. Body navíc za písmo! Oceňuji, že to není klasické černé písmo na zářivě bílém papíře. V pohodě jsem zvládla číst venku, aniž by mi slzely oči. Milovníkům dobrodružné literatury mohu jen doporučit :)

Gabi13
29.12.2021 5 z 5

Jsem nadšená. I dnes lze napsat knížku pro děti, tedy takovou, která dnešní děti bude bavit a současně bude současná. Byl v ní humor, napětí, přátelství a poselství. Spolu s celkovým vzhledem knihy je to opravdu čtenářský zážitek.

broskev28
05.09.2021 4 z 5

Na rozdíl od komentáře pista53 jsem se po pár stránkách nějak ztrácela, takže jsem si to naopak - po vzoru komentáře Pitíčko114 - musela trochu srovnat v hlavě. Ale když jsem konečně zabrala, stálo to za to a báječně jsem se bavila. Děkuju za informace ohledně opuky (naštěstí nepatří do oblasti scifi) a naprosto nezapomenutelný byl zážitek s "drobným vzácným živočichem, který se vyskytuje pouze v indickém státě Bihár", fakt skvělé! Navíc ode dneška hledím na rotundy zcela jinýma očima, to je na knihách a na jejich autorech to nejúžasnější a já jim za to moc děkuju.
Není to úplně jednoduché čtení, ale kdybych měla parafrázovat jistý ekonomický parametr: poměr náročnost četby/zážitek ze čtení je impozantní!
P.S. Ovšem vybrat si báseň S.Čecha na recitační soutěž, to už opravdu patří do kategorie scifi!

Matematicka
09.05.2021 5 z 5

"A pak skrze potraviny opanuju všechny lidi v této zemi."
"Všichni budou poslušně makat v mých továrnách."
Už jen tyto dvě věty by vás mohly přesvědčit, že tady nejde jen o jakousi "dobrodružnou knihu pro mládež s fantasy prvky". Myslím, že tato kniha může být zajímavá i pro všechny dospělé - a to nejen pro ty hravé, ale úplně pro všechny. Kromě zajímavých a aktuálních myšlenek si taky Bogdan Trojak na některých místech krásně hraje s češtinou.
Na obálce mi vadila jen ta podkladová barva, jinak mi přišla zajímavá. Ve skutečnosti to ale není tak hrozný odstín, jak vypadá tady na fotce.
Takže v této knize si každý může najít to své...

janinca
28.04.2021 5 z 5

Pecka! Jsem nadšená a okouzlená!
Pod obálkou, která fakt připomíná holčičí četbu (Dadulina), se však skrývá dobrodružný příběh s prvky fantasy.
Příběh velmi čtivý a zábavný.

Pitíčko114
15.03.2021 5 z 5

Moc hezká knížka. Je dobrodružná a někdy pomalá a někdy na mě se seběhne hodně věcí na jednou a musím si to po tom srovnat v hlavě. Nejlepší je jak jsou v Glutamanově jeskyni a je tam velké jídlo a je to prostě hezké.

Dadulina
06.02.2021 5 z 5

Trochu zavádějící obálka - být dítětem, tak si myslím, že je to pomalu románek pro holky. Nakonec však příběh překvapil. Napětí, akce a sympatičtí hrdinové s trochou fantasy koření. Za mě skvělé čtivo!

pista53
25.08.2020 5 z 5

Co se týká knih ( je jedno, zdali jsou určeny dospělým či dětským čtenářům), jsem jako lovecký pes. Jdu po stopě zajímavé obálce. A tento můj instinkt mě neomylně přivedl ke knize Bogdana Trojaka. Podle anotace jsem čekala příběh podobný např. Rychlým šípům či Prašině. Prostě parta dětí a jedno velké dobrodružství. Kniha samosebou nabízí i toto, ale také mnohem, mnohem víc! Zavádí nás do Prahy, kde proti sobě stojí nejen dvě party dětí – Safíroví ledňáčci na straně jedné a Drajerovic draci na straně druhé, ale také kapitán Paprskář a šílený vědec Glutaman, který chce svými vynálezy ovládnout svět. Hned po pár stránkách jsme se se synem řehtali jako koni. Dětské postavy jsou tam úžasně vykreslené, prostředí podzemní továrny je plné fantastických nápadů, včetně důmyslného propojení pěti pražských rotund, které se dávají do pohybu olíznutím nějakého specifického místa v interiéru. Čte se to nesmírně dobře, čeština je tam opravdu krásná a já si to nesmírně užívala!
Proto doporučuji všem dětským čtenářům a taky dospělým s hravou duší. A taky milovníkům P. Stančíka a Prahy a všem, kterým nevadí octomilky.

Štítky knihy

pro děti od 10 let parta dětí pro chlapce Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Bogdan Trojak
česká, 1975
2020  83%Safíroví ledňáčci a Glutaman
2006  69%Brněnské metro
1998  72%Pan Twardowski
2004  73%Strýc Kaich se žení
2001  78%Jezernice