Sabotér z Auschwitzu

Sabotér z Auschwitzu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497241/saboter-z-auschwitzusXl7ql-XDf-.jpg 4 48 10

Pútavý príbeh opisuje osudy britského vojaka Arthura Dodda počas druhej svetovej vojny. Zajali ho v roku 1943 a potom bol vo viacerých táboroch pre vojnových zajatcov, až kým ho neinternovali do tábora v Poľsku, kde zažil hrôzostrašnú cestu peklom. Tábor sa nachádzal pri krásnej dedine v Hornom Sliezsku, ktorú Poliaci poznajú ako Osvienčim. Nemci jej dali iné meno, ktoré je teraz synonymom pre najtemnejšie hodiny ľudstva. Nazvali ju Auschwitz.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

The Saboteur of Auschwitz , 2019


více info...

Přidat komentář

nicoolka25
09.02.2024 5 z 5

Kniha se četla dobře. Knihu doporucuji precist - neni to nic “hezkeho, ale je to poučné. Plné faktů a dat.

gabriela8704
10.02.2023 5 z 5

Snadno se čte, úžasná kniha plná faktu. Nejde jen o rádoby strhující příběh. Zde jde hlavně o to aby promluvila fakta a data. Jak to, že Německo zadalo o 80 Brickych vojáku do Osvětimi a vláda zapira, že prý neveděli že tam jsou. Pakt úmluvy Německa s Britanii, co za tím stojí? Globální akce a Amerika s Ruskem chtěli být ti kdo vyhraje? Já z toho ten pocit mám. Doporucim číst i ty fakta ke konci, nejen 1.cast.


HockeyGirl
10.01.2023 3 z 5

Četla jsem o koncentračních táborech mnoho knížek, ale Sabotér z Osvětimi byla ta slabší. Jedná se o vyprávění Arthura, který jako britský válečný zajatec skoční v Osvětimi, kde vidí hrůzy, které nacisté páchají na nevinných lidech. Další části obsahují další svědectví lidí, kteří byli také v táboře "hrůzy", jsou tam i fotky Arthura a jeho života. Slabší čtení, které mne moc nevtáhlo, ale dalo se to přečíst za pár dní.

JancaMia
31.08.2022 4 z 5

Osvětim tentokráte pohledem anglického zajatého vojáka. Jiný úhel hrůzného místa. Myslím si že kdo nezažil, nemá právo soudit .. Všichni ti lidé zažívali šílené tragédie ... ano nejhůře se měli židé, ale ostatní na tom nebyly o mnoho lépe ..

konicekbily
22.08.2021 3 z 5

Se zájmem sleduji historii související s druhou světovou válkou, ať už z hlediska událostí předcházející, v průběhu války a po jejím skončení. Se zájmem jsem se pustil i do této knihy s tím, že si rozšířím znalosti o Osvětimi. Moc nového jsem se nedozvěděl, možná je to tím, že už jsem toho přečetl moc, možná se mi nelíbil styl, jakým je kniha napsaná. Podle mne je to průměr!

AlbionFoxyFox
27.05.2021 5 z 5

Získané informace mě nesmírně obohatily, opět jsem získala vhled z jiného úhlu a jsem ráda, že jsem si knihu pořídila. Asi bych ji nedoporučila jako prvotinu k problematice holocaustu a koncentračních táborů, ale jako doplnění méně známých faktů.

Hebrey
27.02.2021 5 z 5

Kniha nabízí trochu jiný, v podstatě neohraný, úhel pohledu na holocaust, z pozice britského zajatce. Muselo být naprosto zničující žít (či spíše přežívat) v prostředí, kde člověk nevěděl, zda se dožije zítřka a ještě být očitým svědkem brutálních zvěrstev a vraždění jiných nevinných lidí. Nejhorší musela být ta bezmoc, pocit, že vlastně není jak pomoci. Každopádně knihu vřele doporučuji. Není to hezké čtení, ale rozhodně je poučné a je třeba na tyto věci prostě nezapomenout.

zuzik2301
24.01.2021 3 z 5

Nedočetla jsem. Takže někdo by mohl říct, že nemám právo soudit a já rozhodně nechci znevažovat události, které kniha popisuje. Řeknu proto jen tolik, že jsem čekala něco jiného a tohle na mě působilo jako vymyšlené.

Ellinek
30.12.2020 5 z 5

Každý střípek z této ponuré historie je důležitý a je neméně důležité, aby se na něj nezapomínalo. Příběh Arthura Dodda byl pro mě novinkou a jsem ráda za tento náhled do života válečných zajatců, kterým nebylo lhostejno, co se děje nejen jim, ale také lidem kolem. Hrdinství těchto mužů, kteří se snažili sabotovat jakýkoliv pokrok Třetí říše i zpoza zdi jednoho z nejhorších koncentračních táborů, si zaslouží to nejvyšší uznání. Každý člověk, který tehdy jakýmkoliv způsobem bojoval proti celému tomu šílenému kolotoči bezpráví a brutality, si zaslouží, aby se na něj vzpomínalo a nikdy nezapomnělo.

lusila
21.10.2020 4 z 5

Kniha vyšla skôr v slovenčine pod názvom Sabotér z Auschwitzu vo vydavateľstve Citadella. Príbeh je napísaný formou rozprávania, je plný detailov. Na konci knihy je menný zoznam britských vojakov, ktorí prišli v tom čase o život. Niektoré vety mali krkolomnú štylistiku, neviem, či vinou originálu, či prekladu. Toto ma dosť rušilo.