Růže ze Sevastopolu
kniha od: Katharine McMahon
KoupitKoupit eknihu
Útrapy války a vášně. Píše se rok 1854, propuká Krymská válka a mladí Britové se vydávají bojovat s novým nepřítelem – Ruskem. Nemocnice se však plní raněnými muži a Rosa Barrová, mladá, krásná a nebojácná žena se vypravuje na bojiště, odhodlaná zachraňovat jejich životy. Cestou se však beze stopy ztratí. Její sestřenice, domácky založená dívka Mariella Lingwoodová, se ji vypravuje hledat. Její cesta z viktoriánského Londýna na Krym otřese celým jejím dosavadním životem, ale umožní jí odhalit vlastní sílu a vášeň, která jí pomůže přežít válečné útrapy......celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24965/ruze-ze-sevastopolu-24965.jpg 3.955Žánr | Literatura světová, Romány, Historické romány |
Vydáno | 2009, BB art |
Orig. název | The Rose of Sebastopol, 2007 |
více informací... |
Komentáře (15)
Kniha Růže ze Sevastopolu

Hlavní hrdinka mi občas lezla trošku na nervy. Byla extrémně plachá, stydlivá, naivní.... a neustále šije. Navzdory tomu se kniha čte poměrně dobře. Dobře navozuje atmosféru 19. století v Anglii a válečné útrapy na Krymu. Nicméně něco jí chybělo, což je trošku škoda, protože měla dobrý potenciál.

Hrdinku pořád bolí hlava, šílená plačka a na můj vkus prostě zhýčkaná. Takže hrozně nesympatická, ale hrůzy války jsou popsány dobře.

Na knize mi připadalo nejzajímavější barvité a sugestivní líčení válečných útrap a života ve vojenských táborech. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická svojí "přesprávnou uťáplostí", ale i tak mě knížka celkově bavila. Vadil mi otevřený konec, kromě smrti jedné z hlavních postav není vůbec jasné, jak příběh dopadl.

Růže ze Sevastopolu byla velkým překvapením. Nejedná se jen a pouze o romantickou slátaninu, ale i o popis tehdejších společenských poměrů, dospívání jedné dívky a válečných útrap, které se nedotýkají pouze samotných vojáků. Hlavní postava je možná místy trochu "vadná" a její sestřenice střelená, ale čas věnovaný četbě není žádnou ztrátou času.

Těšila jsem se hlavně na krymskou válku, takže mě příběh vzorně vychované a nesmírně skromné Marielly spíš vyrušoval, Rosa byla zase až moc ztřeštěná a hlavně první polovina knihy byla k nepřežití nudná. V druhé části už jsme se alespoň dostali na Krym, tam to bylo záživnější, ale to neustálé střídání časů (podle mne dost zbytečné) a odkrývání "hrozných" tajemství minulosti mě moc nebavilo.

No... na červenou knihovnu trochu dlouhé, Londýn i Krym šustí papírem a hlavní hrdinky včetně několika dalších osob jsou na zabití už kolem stránky 70. Dočetla jsem, nicméně jako zvlášť obohacující knihu to nevidím. (A koho si tedy hlavní hrdinka vzala???) :-)

Příběh z poloviny devatenáctého století, období krymské války. Všechny útrapy toho
období, které si dnes nedokážeme představit, zima, špína, nemoci, umírání. A do tohoto přichází zhýčkaná dívka, která pátrá po své ztracené družce. Je to přímo drastická četba, a také zdlouhavá.

Dočetla jsem knihu a i když jsem dlouho zvažovala kolik dát hvězdiček a dlouho jsem uvažovala o třech,dokonce i otom,že knihu nedočtu,nakonec dávám čtyři s konstatováním,že nebyla zase až tak špatná.Spisovatelce se podařilo vystihnout povahu naivní dívky poloviny devatenáctého století s takovou přesvědčivostí,že mi fakt šla na nervy.
Je ale pravděpodobné,že v té době dívky z dobré rodiny uměly krásně vyšívat,ale to bylo asi tak všechno.Trvalo hodně dlouho než se aspoň nepatrně otrkala a stala se pro dnešního člověka snesitelnou.A jak mám dojem už tady někdo psal,kniha skončila v tom nejlepším a tak trochu otevřeně.Znovu ji už určitě číst nebudu ,ale nakonec se docela dala .
Štítky
historie 19. století Anglie Krymská válka
Autor a jeho další knihy
- Alchymistova dcera 2010
- Růže ze Sevastopolu 2009