Perla Petrohradu

Perla Petrohradu https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76571/perla-petrohradu-76571.jpg 4 53 17

Ruská konkubína série

1. díl >

Píše se rok 1910 a Valentina Ivanovová svou krásou i klavírním talentem okouzlí petrohradskou aristokratickou společnost. Valentina však netouží být jen perlovou ozdobou v majetku hraběte, kterého jí rodiče vybrali za manžela. Rozhodne se, že se stane ošetřovatelkou a bude pečovat o mladší sestru Káťu, která se zranila při bombovém útoku nastraženém bolševiky na jejich otce, ministra financí Ivanova. Když se sedmnáctiletá Valentina seznámí s dánským inženýrem Jensem Friisem, zamiluje se do něho. Její rodiče však odmítnou neurozeného muže neruského původu. Na pozadí urputného hašteření mezi Dumou a carem na jedné straně a sílícím vlivem bolševiků na straně druhé si Valentina musí vybrat mezi lidmi, které miluje. Tento román časově předchází pozdějším osudům Valentiny Ivanovové zachyceným v románech Ruská konkubína a Tajemství konkubíny. Vedle popisu hrdinčina mládí před rokem 1917 přináší i živý pohled na carské Rusko, jež se neodvratně kymácí na okraji propasti. A zatímco svět kolem Valentiny se hroutí, hlavní hrdinka musí svést mučivé bitvy se svým srdcem, které navždy změní její život.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Jewel of St Petersburg , 2010


více info...

Přidat komentář

Hradčiatko
25.04.2024 5 z 5

Priznávam, zaujalo, skúsim zohnať pokračovanie. Asi som ovplyvnená samotným prostredím, do ktorého sa mi dobre vžíva, lebo môj osvojený syn je z Petrohradu a spolu sme mesto objavovali, prechádzali múzeá, ulice, tvorili si spoločný život na pozadí spomienok a o tom vlastne táto kniha je - o sile byť iným, ísť si za svojím snom a bojovať oň, o strate a bolesti... Môj syn študuje za ošetrovateľa - náhoda, ale tiež milá, krásne sa čítalo.

Kanylka
21.09.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem již jednou četla. Vyskočila na mě z knihovny, tak jsem jí dala druhou šanci. Čtení to není úplně špatné, ale potřetí už ji číst nebudu.


sodmic
05.06.2021 3 z 5

Ze zacatku jsem se vubec nemohla zacist, zhruba od pulky to zacalo mit spad a donutilo me sahnout po druhem dilu

bábuška
04.04.2020 5 z 5

Přestože je to kniha viceméně historická, je napsána jazykem srozumitelným a byla jsem s ní velice spokojená. Krásně popisuje jak život movité šlechty, tak i opačnou stranu v naprosté chudobě žijící další poloviny obyvatel Petrohradu. Velice poučná kniha.

marimari
07.02.2020 4 z 5

Čtivá, napínavá pohádka s dobrým koncem.

michaela7087
15.10.2019 5 z 5

Krásný historický román, příběh se odehrává v předrevolučním Petrohradu. Dočtete se i o prvním výstřelu Aurory. Za mně moc pěkné čtení. Doporučuji.

vikaa
24.09.2019 4 z 5

Mám pocit, že někteří, co psali komentáře pode mnou, si neuvědomili, jaký žánr tato kniha reprezentuje. Přestože se děj románu odehrává v předrevoluční a revoluční době v Petrohradu, stále se jedná o ženskou literaturu s historickými kulisami a ne o historický román. Kniha se mi líbila a pokud holdujete tomuto žánru, nebudete zklamáni. Rozhodně se jedná o nenáročné romantické čtení, ale příběh má zápletku a jeho zasazení do období ruské revoluce mu přidává na zajímavosti. Za mě dobrý!!!

raty
10.10.2018 3 z 5

Hrozně nerada odkládám nedočtené knihy. Tady jsem ale měla často nutkání to udělat. Nějak jsem nevěřila ani postavám ani popisu doby carského Ruska, o kterém mě jinak číst moc baví.

orinka3
20.10.2017 odpad!

To si snad dělá autorka legraci? Vždyť je to horší, než slohová úloha žáčka zš na dané téma! Ukázková JALOVOST. Paní spisovatelka si prostě řekla, že by mohla využít kulisy carského Ruska a mohl by z toho být zamilovaný román. Je to moc špatně napsané, kniha čtenáře uráží hloupými obraty, s historií to má společného velice málo. Revolucionáři vypadají jak z frašky a vůbec všecky postavy jsou příšerné. Nemá to nic z toho, co by kniha měla mít, aby aspoň trochu upoutala. Tomu se zkrátka věřit nedá a autorka by si měla dát hadr na čelo. Jsem opravdu naštvaná sama na sebe, že jsem téhle slátaniny dotáhla domů 3 ks a neodhadla jsem to v knihovně zavčas.

TheMelorry
16.01.2016 5 z 5

Kniha mě neskutečně bavila. Vůbec jsem se od ní nemohla odtrhnout a bylo mi moc líto, když už skončila. Doba, ve které se román odehrává mě osobně moc zajímá a autorka příběh vykreslila tak dobře, až se zdá, že je také součástí dějin.

Jossie
25.06.2015 5 z 5

Tak to mě hodně bavilo - atraktivní prostředí ruské revoluce, děj napínavý, Valentina je sympatická hrdinka, opravdu se mi to líbilo.

Petrasuvicka
25.10.2014 2 z 5

Skutečně opravdu naivní, jak jsem tu už četla. Mám ráda příběhy z Ruska a zasazené do dávnějších dob, ale tohle se zrovna moc nepovedlo.

soukroma
11.01.2014 2 z 5

Příliš jednoduché a naivní, nevěrohodný romantický příběh zasazený do prostředí Ruska v době, která sice byla nesporně dramatická, ale rozhodně vzdálená tomu, co se zde autorka snaží zobrazit.

Henriette
23.12.2013 4 z 5

Krásná kniha. Neobvyklý příběh zasazený do Ruska před první světovou válkou. Souboj proletářů a smetánky, bující revoluce a v tom všem zachycen příběh lásky dvou lidí, kteří k sobě třídně tak úplně nepatří... Krásné, místy mrazivé a napínavé a přesto romantické.

Vojslava
13.09.2013 4 z 5

Pěkné plynulé počtení, občas s notnou dávkou dobrodružství i romantiky a docela respektující historickou realitu... kdo má rád rozsáhlé historické příběhy, jistě si přijde na své.

marky
29.08.2013

První dva díly se mi líbily - bylo to zajímavé čtení. Tady, začátek docela dobrý, ale pak mě to nějak nebavilo, ani jsem nedočetla

valentýna
04.05.2013

Mám ráda takové romány, kdy se děj mohl odehrát i ve skutečnosti a ze kterých si můžu udělat reálný obrázek o dané době.

Autorovy další knížky

Kate Furnivall
britská, 1950
2009  80%Ruská konkubína
2011  77%Perla Petrohradu
2010  80%Rudý šál
2010  78%Tajemství konkubíny
2012  70%Bílá perla