Rudolf Steiner a Mistři esoterního křesťanství

Rudolf Steiner a Mistři esoterního křesťanství https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467472/bmid_rudolf-steiner-a-mistri-esoterniho--PaK-467472.png 4 3 1

Od počátku je spojeno s lidstvem sedm Mistrů esoterického křesťanství a budou ho v jeho vývoji doprovázet po celou budoucnost: Manes, Zarathustra (Mistr Ježíš), Skythianos, Gautama Buddha, Maitreya bodhisattva, Novalis a Christian Rosenkreutz. Na otázku, jaké zvláštní postavení zaujímá v tomto sedmičlenném kosmu Rudolf Steiner, dává Sergej Prokofjev odpověď ve své práci. Současně se také jedná o karmickou biografii individuality Rudolfa Steinera a vylíčení jeho cesty zasvěcení. Už ve své první knize „Rudolf Steiner a založení nových mystérií“ položil Sergej Prokofjev otázku týkající se mysterijního jména Rudolfa Steinera, tehdy ale odpověď zůstala otevřená. Zde se autor znovu zabývá tímto tématem.... celý text

Přidat komentář

Spajdy
07.03.2021 5 z 5

Pro mě zásadní dílo, které poodhaluje mystérium celé anthroposofické (duchovně-vědecké) činnosti Rudolfa Steinera. Dozvíme se, jaké síly stály za zrodem anthroposofie, a jakých esoterních proudů je součástí. Ujasní se nám rozdíl mezi vnějším církevním křesťanstvím a křesťanstvím esoterním. Je zde poměrně jasně řečeno, že v anthroposofii se řada dříve skrytých esoterních proudů, čerpajících z Kristovy bytosti, dostává na veřejnost, a navíc se spojují ve vyšší jednotu. Dozvíme se také o sedmi velkých Mistrech esoterního křesťanství - Manesovi, Zarathustrovi, Skythianovi, Gautama Buddhovi, Maitreya bodhisattvovi, Novalisovi a Christianu Rosenkreutzovi -, o tom, jak spolupracují (což je symbolicky naznačeno v obrazci na obálce knihy), a jaký k nim má vztah Rudolf Steiner, který se jimi nechal inspirovat, a celé jeho dílo. Je zde hezky podaná i souvislost biografie Rudolfa Steinera s moderní stezkou zasvěcení, jejímž je archetypem a vzorem.
Autor zde naznačuje i odpověď na otázku, co je to kámen mudrců (vytvořený Christianem Rosenkreutzem) a kámen lásky (vytvořený Rudolfem Steinerem), a jaký k nim může mít každý člověk vztah.
Hledá-li někdo komplexní odpověď na otázku "co je Anthroposofie" nebo "co je skutečné křesťanství", v této knize ji najde.