Rubikon černých dívek

Rubikon černých dívek https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79512/bmid_rubikon-cernych-divek-5tb-79512.jpg 4 11 3

Cestopis - autorem je polský lékař, který strávil v Africe 13 let. Reportáže, v kterých nám přibližuje tento rozmanitý kontinent a život afrického lidu, psal zčásti jako lékař, zčásti jako reportér.

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Panorama
Originální název:

Rubikon czarnychdziewczat / Maska z niama-niama , 1980


více info...

Přidat komentář

havrmoni
23.08.2023 5 z 5

Četla jsem jako snad 18ctiletá a dodnes si to pamatuji. Tenkrát mi z toho nebylo dobře a dnes bohužel také ne, protože se to stále děje.

TaLu
08.12.2020 5 z 5

Kdysi přečteno, nyní při přebírání domácích knih znovu objeveno. Vím, že jsem četla a četla. Popisné a přitom rozhodně ne popis. Podrobné, ale určitě ne suchopárné. Život afrických žen, co naplňuje jejich dny, s čím se potýkají. Co musejí přežít. Co by ženu nikdy nemělo potkat a přesto je to realita. Obávám se, že kniha je velmi aktuální i dnes. Smutné, že osud dívek se tam zase tak moc nezměnil. Napsáno s citem. Čtivé a strhující. Doporučuji.


JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

Dárek od otcova přítele, četla jsem jako třináctiletá. Z mého tehdejšího čtenářského deníku:
Poutavě a dramaticky, avšak pravdivě a s profesním nadhledem. Takový je styl polského lékaře Bogdana Szczygiela. V knize dokumentaristicky pojednává o lékařské praxi v Africe, představuje profesní i morální úskalí svého zaměstnání a zároveň čtenáři líčí průběh nejzajímavějších a nejčastějších chorob. V jiných pasážích naopak lékařskou vědu a její teorii ponechává stranou a slovo předává své stránce amatérského dobrodruha. S věcností, přímostí, ale občas i humornou nadsázkou vypráví o každodenních příbězích, které se přihodily během jeho osmiletého pobytu v Africe.
Kniha imponuje velkou čtivostí, překypuje novými informacemi (od medicíny a mikrobiologie až po africkou společnost a kulturu) a jako každý správný cestopis občas působí, že čtenáři běhá mráz po zádech. Zejména při líčení děsuplných kmenových rituálů či nebezpečných lovů na krajtu.

Štítky knihy

Afrika

Autorovy knížky

1986  89%Rubikon černých dívek

Kniha Rubikon černých dívek je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce16x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x