Tanec rabů

Tanec rabů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128050/bmid_tanec-rabu-BTb-128050.jpg 4 27 4

Rožmberská trilogie série

1. díl >

Ústřední postavou historického románu je Jakub Krčín z Jelčan. Román se odehrává v prostředí šlechty 16. století v prostředí dvora posledních dvou Rožmberků, Viléma a Petra a jejich sestry Evy. Jakub Krčín, hospodářský úředník kláštera v Borovanech, vychovaný páterem Řehořem, se náhodně setká s Evou, která se mu představí jako dcera kancléře Rožmberků, a během jedné noci strávené se do ní zamiluje. Je šťasten, že je povolán do Krumlova, kde doufá, že jako rožmberský purkmistr se s Evou znovu sblíží. Ta si však zvolí za manžela vítězného vojevůdce ve válce s Turky, pana Mikuláše Zrinského. Zklamaný Krčín utrácí za pitky a zábavu s děvčaty, dostává se do dluhů...... celý text

Přidat komentář

stanislava9718
15.05.2023 3 z 5

Autorka krásně napsala trilogii z historie jižních Čech. Příběh se prolíná mezi potomky rodu Rožmberků, nadaném Jakubu Krčínovi, selskými nádeníky - raby.

BabaJaga11
14.10.2020 5 z 5

První kniha trilogie o Jakubu Krčínovi, mocném rodu Rožmberků, Jiříku Bezejmenci, Rušikvárovi a selských rebelech se mi dostala do rukou až jako poslední. Po přečtení mám chuť přečíst si další díly trilogie znovu, i s volně navazující knihou "Hodina závrati", a neudělám to jen proto, že na přečtení čeká záplava dalších knih.

V této knize se seznámíme s Jakubem Krčínem v době jeho mládí – již tehdy se jeho život protne s životem Jiříka Bezejmence, tehdy malého chlapce. Vilém z Rožmberka je Krčínovým vrstevníkem, seznamujeme se i s jeho sourozenci, zejména mladším Petrem Vokem a Evou.

Románové postavy Niny Bonhardové jsou živí lidé z masa a kostí – zmítáni vášněmi a pochybnostmi, měnící své názory, tu se klonící na stranu dobra a soucitu, tam projevujícími nesmyslnou krutost. Autorka před psaním svých děl pátrala v archivech, kde zejména činy šlechty a vyšších úředníků byly podrobně zaneseny, bezbochyby v nich lze však nalézt i jména sedláků, kteří se provinili proti dobové morálce a byli vystaveni právu útrpnému.

Do jaké míry lze z archivních záznamů rekonstruovat charakterové vlastnosti jednotlivých aktérů? Zčásti to asi možné je – a zbytek si autorka musela domyslet, tak, aby věci dávaly smysl. Po přečtení této knihy jsem začala trochu jinak vnímat jak bouřliváka a "ďála" Krčína, tak i Viléma z Rožmberka, který se v dalších dílech jako člověk na první pohled zapšklý (ve skutečnosti však těžce životem zkoušený).

Naopak zde možná nenajdou tolik pochopení selští rebelové... zdá se přece, že se o ně pan Krčín stará, nebo snad ne? Nechtějí toho moc? V dalších dílech se ale dozvíme, že jejich život byl tak těžký, že si to dnes nedokážeme představit.

Celá trilogie je dobře promyšlená a i když jde o faktograficky bohatý historický román, děj je natolik napínavý, že jsem se nemohla odtrhnout, ač tomuto žánru příliš neholduji. Za sebe rozhodně doporučuji!


KnihovniceVěra
16.12.2018 4 z 5

Název a obálka nic moc, naštěstí selská rebelie ("tanec rabů") je popisována a oslavována jen na samém úvodu a v závěru knihy.
Hlavní hrdina Jakub Krčín z Jelčan si získal moje sympatie jako energií nabitý člověk, dnešními slovy workoholik, kterému práce pomáhá překonat nezdar v lásce. Román je psán historizujícím jazykem, který se skvěle hodí k obsahu, obsahuje řadu historických postav a faktů, navíc není přecpaný dějem, vše se spíše vleče a díky popisu prostředí působí romanticky. Na svoji dobu zdařilé dílo, čtivé i dnes, ke kterému se nejspíš ještě vrátím.

Iveta123
27.08.2013 4 z 5

Docela poutavé čtení, jen místy nudnější líčení krajiny. Trocha romantiky, trocha napětí, chvílemi jsem si připadala, že jsem v jižních Čechách v době pana Krčína z Jelčan a bála se o život některých postav.