Selský mor

Selský mor https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111924/selsky-mor-111924.jpg 4 20 3

Rožmberská trilogie série

< 2. díl >

Příběhy lidových hrdinů, účastníků selských bouří na Třeboňsku a v okolí. Samostatná část románové trilogie (Tanec rabů, Selský mor, Polyxena).

Přidat komentář

Jája92
19.04.2023 4 z 5

Knihu jsem objevila náhodou, tudíž jsem netušila, že se jedná již o druhý díl. Nemyslím si, že by to při čtení na škodu.
Zajímavá kniha napsaná poutavým stylem. Ačkoliv se nejedná o příliš veselé čtení, určitě jsem ráda, že jsem si příběh mohla přečíst.
Obsahuje mnoho postav, přesto děj nebyl chaotický.

BabaJaga11
24.09.2019 5 z 5

Napínavé od začátku až do konce, nemohla jsem se odtrhnout, a to i přesto, že děj je poměrně spletitý a nabitý postavami. Román vlastně nemá hlavního hrdinu, je v něm hned několik důležitých postav, jimž autorka věnuje větší pozornost, popisuje jejich dětství, životní osudy... a u některých i hořký konec.

Trochu mě mrzí, že na konci knihy se již nepíše o tom, kam se poděli Jiřík Bezejmenec a jeho žena Ofka, ale kdoví, možná se ještě objeví v posledním dílu trilogie. Taky bych uvítala nějakou předmluvu nebo závěrečné shrnutí autorky, z níž by bylo jasné, o kterých postavách historikové vědí, že existovaly, a které jsou vymyšlené pro oživení děje. Zatímco k příslušníkům vyšší šlechty a dalším významným osobnostem (J. Krčín a další) existuje dostatek věrohodných informací, takže v tomto směru se autorka mohla držet historických faktů, o nižší šlechtě již tolik informací není, tím méně pak o poddaných. Není divu, že např. osobnost Jakuba Kubaty, vůdce selské vzpoury, je dodnes opředena tajemstvím, nebo že paní Eliška Kořenská, zde vylíčená jako žena soucitná a spravedlivá, která poskytuje azyl chudým, je jinde popisována jako ztělesnění zla (i když pokud je pravda, že měla "pifku" na J. Krčína, mocného třeboňského regenta, který dovedl zaonačit i "úpravu" informací ve svůj prospěch, asi takové rozporuplné hodnocení její osoby nepřekvapuje).

Samostatnou kapitolou je J. Krčín, který je vylíčen takřka jako netvor. Četla jsem o něm více knih, ale tato je asi nejkritičtější. Těžko říct, kde je pravda. Ovšem nezapomeňme, že to byl člověk Rožmberky velmi vážený, protože přinášel spoustu peněz do jejich pokladen. A jeho dílo – rybníky, rybniční náhony a další stavby - se z velké části zachovalo dodnes. Krčín měl tudíž mocné ochránce, kteří jistě zdůrazňovali hlavně jeho kladné stránky, a to i sami kvůli sobě. Dnes už se člověku jaksi nechce věřit, že by někdo, kdo vytvořil tolik krásy, mohl být tak zlý... Jenže skutečnou pravdu se zřejmě nikdy nedozvíme...


Damato
29.09.2017 5 z 5

První díl jsem , přiznám se, trochu přeskakovala, protože mě to občas nebavilo, ale dočetla jsem to celé a nakonec jsem se pustila i do druhého dílu. A ten má , alespoň podle mě , o moc větší grády a četl se na jedno nadechnutí. Takže , pokud jsem 1 dílu dala jen 4****, tak tady , pomyslně, dávám 10. fakt super čtení.