Roy Ellis: Šéf skinhead

Roy Ellis: Šéf skinhead https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526451/bmid_roy-ellis-sef-skinhead-6555f47942226.png 4 2 2

„Zažil jsem spoustu násilí a zlejch věcí. Jak na Jamajce, tak v Anglii. Hodně lidí, který tě vůbec neznaj, tě hned odsoudí. Myslej si, že jsi nýmand, jenom kvůli barvě tvojí kůže. Změnilo se to až na pódiu. Na pódiu, tam se doopravdy cítíš, jako bys byl někdo. Nikdo ti nenadává. Nikdo se ti neposmívá. A právě proto pro mě pódium znamená radost a hrdost. A všechno to začalo onoho večera...“ Roy Barrington Ellis je legenda ska a reggae hudby. Narodil se v Kingstonu na Jamajce, ale už v útlém mládí musel z Jamajky zmizet, aby neskončil ve vězení pro mladistvé delikventy. V Londýně se učil na trombón od Rica Rodrigueze a se svou první kapelou hrál v doprovodném ansámblu pro všechny jamajské hvězdy své doby, jakými byli Owen Gray, Prince Buster, Laurel Aitken, Toots Hibbert nebo Millie Small. Jako člen kapely Symarip byl průkopníkem reggae napříč Evropou. Singlem Skinhead Moonstomp vytvořil žánr skinhead reggae. Teď se českému novináři Honzovi Vedralovi rozhodl poprvé vyprávět celý svůj příběh. „Chci, abyste se vy všichni skinheadi zvedli na nohy! Srovnejte si kšandy a boty na nohách. A dejte mi trochu toho starýho měsíčního dupáku...“... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , Optio CZ
Originální název:

Roy Ellis: The Boss Skinhead , 2023


více info...

Přidat komentář

Bedrich84
24.02.2024 4 z 5

Životní příběh legendy jednoho hudebního žánru. Roy Ellis (s pomocí Honzy Vedrala) popisuje svůj život a cestu k hudbě. Od tvrdého dětství na Jamajce přes útěk do Anglie až do současnosti. Protloukání se životem, boxování, móda, skinheads a hlavně hudba. Přes další a další peripetie a komplikace jde dál za svým životním snem. Pro fanoušky nutnost. Pro běžné čtenáře, zajímavý příběh jednoho muzikanta ukazující spoustu dobových reálií.

Oponn
19.11.2023

Hvězdičky neuděluji, kdo chce znát mé hodnocení, nechť čte dál.

The Boss is back! Persona, která ovlivnila nejednoho blázna, a její ne vždy růžový životní příběh, který začíná mačetou a po stejně ostré dráze se potom ubírá dodnes, je inspirativní pro mnoho lidí dodnes. Roye si velice vážím, protože je jeden ze základních kamenů subkultury, jejíz hrdou součástí jsem a snad i budu dál ve svém životě. Jak říká Šéf sám, je to hlavně o muzice a nikomu nic nedat lacino.

Knížka, za kterou jsem Honzovi hrozně vděčný a zároveň jsem hrdý, že něco podobného se v Čecháh povedlo přivést na knižní trh. Na druhou stranu má podle mě jeden nedostatek a to je samotné pojetí knihy, které mě osobně nenadchlo. Honza se snažil dát co největší důraz na Royův přirozený projev, proto kniha působí jako tok Royových myšlenek. Zároveň ponechal Honza prostor opravdu jen pro samotné Royovy vzpomínky, zamyšlení se a dojmy z jeho života; v knize nenajdete běžný biografický postup ohledně vsuvek autora, komentářů, je zde opravdu jen to, jak svůj život vnímal Roy sám. Mně osobně tato forma nesedla, nicméně poslední dvojstrana, na které je shrnutý Šéfův přístup k životu a poselství do let dalších, mě svou přímočarostí a upřímností dostala. Bohužel i korektorům utekly některé fráze, které jsou zvláštně kalkovité. Ale co už.

Knížka, která pro mě má nedostatky, nicméně stojí za to ji přečíst a šířit její myšlenku dál.


Autorovy další knížky

Honza Vedral (p)
česká, 1981
2016  90%Miro Žbirka – Zblízka
2019  94%Neuvěřitelný Ivan Král
2023  93%Katherine
2003  100%Jiří Horčička – rozhlasový režisér
2023  70%Roy Ellis: Šéf skinhead

Kniha Roy Ellis: Šéf skinhead je v

Přečtených4x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x