Neuvěřitelný Ivan Král

Neuvěřitelný Ivan Král https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419515/bmid_neuveritelny-ivan-kral-QIh-419515.jpeg 5 22 8

Příběh nejslavnějšího českého rockového muzikanta Ivana Krále vás vezme na neuvěřitelnou jízdu do sedmdesátých let, přímo do epicentra kulturní revoluce, kdy se v New Yorku rodil punk a garážová hudba. Společně navštívíme kultovní kluby, projedeme se po městě psychedelickým rolls-roycem Johna Lennona. Patti Smith nám bude strkat kokain až pod nos, Iggy Pop plakat na rameni a nadávat do pitomců, David Bowie dělat průvodce nočním životem. Příběh Ivana Krále paradoxně přitom pořád zůstane příběhem příkladně vychovaného kluka ze Smíchova, který odjakživa miloval divadlo Semafor a kapelu Olympic a chtěl dělat písničky, co se budou líbit. Na rozdíl od jiných, kteří okatě bojovali se svými muzikantskými démony, měl střízlivý a „trochu divný“ Ivan Král vždy a všude připravenu spoustu hotových písniček, které stačilo jen vzít, nazpívat a nahrát. A právě tak často vznikaly jeho hity. Autorizovaný životopis od respektovaného novináře Honzy Vedrala.... celý text

Literatura česká Biografie a memoáry
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Neuvěřitelný Ivan Král , 2019


více info...

Přidat komentář

Weu_94
02.01.2022 5 z 5

Honza Vedral to prostě umí. Už po Žbirkově "Zblízka" jsem věděla, že mě čeká kvalitní čtení. Samotného Ivana Krále jsem objevila až po jeho smrti a vůbec jsem netušila, že z Česka pochází takhle významný a talentovaný muzikant, producent...
Ivana Krále jsem si po přečtení zamilovala, obdivuju ho a přijde mi až neuvěřitelné, jakým způsobem se k různým věcem dostal, vypracoval. Jak už bylo zmíněno v jiném komentáři, příběh hodný zfilmování.
Pro hudební fanoušky, nejenom Ivana, je to opravdu vhodná kniha, jelikož se tam objevují různá slavná jména, od Blondie, přes U2 až po Iggyho a dotváří to mozaiku jejich příběhů.

Sheldon
21.04.2021 4 z 5

S velkým zájmem jsem si tuto knihu přečetl a obdaroval jsem se s ní k narozeninám. Ivana Krále jsem pracovně poznal, byť jsme se nikdy neviděli osobně. Jeho život mě velice zaujal. Kniha je napsaná poutavě, občas mě trochu vadily autorovy osobní poznámky k některým zmíněným dílům. Nejsem hudební historik a tyto pasáže mě trochu nudily. Jsem rád, že mám knihu u mě v knihovně.


Ozzy86
07.09.2020 4 z 5

Podtitul Neuvěřitelný zcela vystihuje příběh Ivana Krále. Biografie má neskutečně filmový potenciál, až se člověk zdráhá věřit, že tohle může být pravda. Zajímalo by mě, zda nejsou některé pointy v zájmu struktury knihy malinko poupravené. Škoda neuskutečněného comebacku s Patti Smith. Jo a Party Iggyho Popa je skvělá deska.

Dan
16.04.2020 5 z 5

Přesně takhle má vypadat biografie. Vše popsané od A do Z, ale žádné nudné pasáže. Hodně fotek. Dobrý styl vyprávění.
Ivan Král mi také potvrzuje tézi, že lidé, kteří toho hodně dokážou, jsou skromní. Obdivuji jeho zarputilost. Tolikrát se něco pokazilo a nedopadlo, tolikrát to Ivan nevzdal. To nebyla jen Patti Smith a Iggy Pop. Přestože jsem o něm něco věděl, že toho měl na svědomí tolik i v tuzemské hudbě, pro mě byla nové. Skupina Lucie, Aneta Langerová, Mňága a Žďorp,... Škoda, že pár týdnů po vydání knihy nás opustil. Dle mého soudu by si zasloužil vejít do mnohem většího povědomí... Bylo to neuvěřitelný.

Iki1
13.03.2020 5 z 5

Jedna z těch hodně dobrých autobiografických knih. Četl jsem ji s velkým zaujetím od začátku až do konce. Jednak mně odhalila méně známou osobnost. A jednak autorův styl psaní mi hodně sedl. K tomu spousty grafického materiálu. A Ivan Král se zjevuje před očima hodně plasticky. I když mnohdy fakt neuvěřitelně.

jan37
08.02.2020 4 z 5

Fajn kniha

carodej-ucednik
05.02.2020 5 z 5

Je to pech, dostat tuhle knihu k narozeninám dva dny po Ivanově smrti... :´-(

pavelse
17.01.2020 5 z 5

Hodně dobré čtení o zajímavém životě a práci tohoto našeho muzikanta.