Miro Žbirka – Zblízka

Miro Žbirka – Zblízka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313296/bmid_miro-zbirka-zblizka-rJ3-313296.jpeg 5 21 9

Životní příběh Miroslava „Mekyho“ Žbirky, jak jej z jeho vyprávění zaznamenal novinář Honza Vedral. Publikace, která mapuje jeden z nejúžasnějších příběhů československé populární hudby. Žbirka otevřeně hovoří o rozličných peripetiích svého života od nejútlejšího mládí až po dnešek a nevyhýbá se ani tak těžkým okamžikům, jako byla smrt jeho staršího bratra, která ho těžce zasáhla a z níž se dokázal dostat hlavně díky hudbě. Příběh Mira Žbirky působí neuvěřitelně, ale přitom je civilní, přirozený a tak nějak neobyčejně obyčejný. Spousta věcí se v něm stala mimochodem, skoro všechny bez velkých dramat, tak nějak elegantně. Ale k většině z nich hrála skvělá hudba, která v sobě měla určitou blízkost i sympatickou schopnost překvapit a nedržet se vyšlapaných stop.... celý text

Přidat komentář

Andyska007
03.12.2022 5 z 5

Knížku jsem si přála k Vánocům. Příběhy populárních zpěváků moc často nečtu. Ale tato knížka mě moc bavila svojí propracovaností a zajímavým životem Mekyho. Pouštím si jeho písničky a je mi smutno, že už není mezi námi...

filispin
28.09.2022 5 z 5

Hlásím se do klubu hudebních fanoušků (čti bláznů), ke kterým patřil i Miro Žbirka. Fantastické čtení. Honza Vedral zde vykonal perfektní práci. Kniha je napsána s respektem, obdivem a obrovským zápalem pro věc, díky čemuž se čte úplně sama. Příbeh je to doslova "hollywoodský" - o to lepší je, že se opravdu stal. A my, kteří jsme tvorbu Žbirky v dobách jeho největší slávy aktivně poslouchali, jsme jej prožívali společně s ním. Byla to jízda. Díky, Meky, za všechny ty úžasné písně a vůbec za to, že jste byl.


Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Knížka pro všechny hudební blázny, pro přesně takové, jako je Miro Žbirka sám. Tudíž ani nemusíte být nutně fanoušci "pátého Beatla", abyste si tuto biografii užili. Před přečtením jsem měl, přiznám se, určitý despekt vůči autorovi, pač k práci Honzy Vedrala mám jisté výhrady. Ale v tomto případě nebyly na místě, protože Vedral k biografii největšího sympaťáka na poli česko-slovenské populární hudby přistoupil přesně tak, jak si Miro zaslouží- bez jakýchkoliv manýr, patosu nebo klišé. Miro Žbirka- Zblízka je totiž pohodová, příjemně se čtoucí knížka. Jestli u někoho platí, že je to v první řadě člověk (s velkým Čé) a až potom umělec, pak právě u Žbirky, ke kterému chovám velký respekt nejen pro jeho beatlesovskou obsesi (kterou trpím taky), nejen pro jeho muzikálnost, ale (hlavně) pro jeho empatii a sympatičnost. Ke knize samotné dodám snad jen tolik, že je trefně vystavěná na Mirových deskách, které posouvají (životní) děj kupředu, to vše v kvalitním grafickém provedení... Zkrátka pokud hudbu dýcháte 24/7, pokud je pro vás něčím víc než jen kulisou, budete si tuto výbornou biografii užívat také.

Kanylka
28.02.2022 4 z 5

Taková malá "pocta" Meky Žbirkovi.

Barticek
21.11.2021 5 z 5

Krásně napsaná knížka plná fotek - takhle má vypadat životopisná knížka!

Lenka4
21.12.2020 5 z 5

Z celoživotní Mirovy posedlosti hudbou těží posluchači, kterým přináší radost a někdy i balzám na duši. V této velmi kultivovaně psané knize se čtenář dozví hodně podrobností i o průběhu tvorby. To je pro mne osobně pobídkou k pečlivějšímu se zaposlouchání do hudebních složek písní.

Weu_94
17.09.2019 5 z 5

Úžasná publikace. Průřez Mekyho kariéry, života, propracovaný, vtipný, zajímavý. Myslím si, že zaujme nejenom fanouška.

Belatris
27.04.2017 5 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou, sama bych po ní nesáhla, a o dost bych přišla. Publikace je výborně udělaná, nenudí běžnými neduhy (auto)biografií. Jak už kdesi řekl sám autor, na rozdíl od předchozích knih o MŽ, zde je mnohem více akcentována hudba samotná. Jednotlivé etapy ukazují i dobu, která ovlivňovala tvorbu i život samotný. Každý song nebo deska má návaznost na prostředí i události... Velmi čtivý exkurz nejen do života umělce, ale místy také krásné vyznání lásky kultuře (např. 60. let) a hudbě obecně.

jaroslava5402
06.03.2017 4 z 5

Prierez kariérou Mira Žbirku. Detstvo. Fotky z rodinného albumu. Prezradil niečo zo súkromia. Čo sa vlastne stalo jeho bratovi. Kto ho viedol k hudbe. Fotky modusu. Mariky Gombitovej. Ako to chodilo za čias komunizmu. Ktoré krajiny precestoval na začiatku kariéry. Zážitky z týchto krajín. 90 roky na niekoľko 10 strán. Až po súčasnosť. Na konci diskografia s bookletmi a jednotlivými pesničkami na albumoch.

Autorovy další knížky

Honza Vedral (p)
česká, 1981
2016  90%Miro Žbirka – Zblízka
2019  94%Neuvěřitelný Ivan Král
2023  93%Katherine
2003  100%Jiří Horčička – rozhlasový režisér
2023  70%Roy Ellis: Šéf skinhead

Kniha Miro Žbirka – Zblízka je v

Právě čtených3x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x