Nevesta na skúšku

Nevesta na skúšku https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424636/bmid_nevesta-na-skusku-FhK-424636.jpg 4 104 23

Rovnice lásky série

< 2. díl

Romantický príbeh lásky, ktorá prestupuje hranice medzi štátmi a rúca všetky zábrany srdca. Khai Diep necíti takmer nič. Cíti podráždenie, keď mu ktosi premiestni veci, alebo spokojnosť, keď do posledného centa sedia účtovné knihy, ale nezažíva veľké, dôležité city ako láska či žiaľ. Nechce si priznať, že city len odlišne spracúva, lebo je autista. Namiesto toho dospeje k záveru, že má defekt, a rozhodne sa vyhýbať romantickým vzťahom. Jeho matku to už doháňa k zúfalstvu, a preto vezme veci do vlastných rúk a vráti sa do Vietnamu, aby mu tam našla nevestu. Esme Tranová, dievča americko-vietnamského pôvodu, žijúce v slamoch Hočiminovho mesta, mala odjakživa pocit, že nikam nepatrí. Keď sa jej naskytne príležitosť vydať sa za Američana, chopí sa jej ako prepotrebnej možnosti zmeniť život svojej rodine. Zvádzanie Khaia však nejde tak, ako mala v úmysle. Zdá sa, že lekcie lásky fungujú, ale len v Esminom prípade. Beznádejne sa zamiluje do muža, ktorý sa domnieva, že jej náklonnosť nikdy nedokáže opätovať. Esme musí Khaia presvedčiť, že láska má mnohé podoby. Khai zase musí vyriešiť hlavolam vlastného srdca, kým Esme opustí krajinu a vzdiali sa mu až na druhú stranu oceána.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The Bride Test , 2019


více info...

Přidat komentář

DominaCZ
18.04.2024 1 z 5

Strašná vtěrka, dostala by po hubě ancvaj. Jediný hezký je tu barva přebalu.

RadkaPel
17.01.2024 4 z 5

V prve rade bych rekla, ze to je oddechovka u ktere se prilis nezamyslite - a to nemyslim nijak urazlive - je to v ramci zanru v poradku. Muze se stat, ze vas hlavni hrdinka bude iritovat jako me, ale da se to prezit. Tema autismu tu sice je, ale neprijde mi nijak do hloubky .. navic jsem mela pocit, jak kdyby se z toho hrdina postupem casu vylecil .... v tomto ohledu bych spise doporucila knihu Holka, kterou kdysi znal, ktera mi prisla z hlediska myslenkovych pochodu a vyvoje osobnosti vysokofunkcniho autisty lepe pojata.


monika0181
25.12.2023 5 z 5

Již po druhé máme možnost prožívat příběh hrdiny s autismem. Byla jsem unešená z myšlenek a "prožitků" Khaie. Pro mě velká sonda do života lidí s autismem. Máme možnost pochopit jejich vnímání, jejich myšlenkové pochody. Za mě úžasná kniha způsobem psaní, zpracování. Poklona autorce, ne každý takto obsáhne téma, že Vás zatáhne do života postavy.
V příběhu jsou momenty, kdy s postavami nesouhlasím, ale to neznamená, že autorka neměla nějaký záměr, proč postavy takto psala.
Pokud se chcete podívat na život i jinýma očima, přečtěte si ji, stojí za to.

Vknihách
01.08.2023

chudoba, dohoda, autizmus

Príbeh bol oveľa krajší, ako som si myslela, že bude. Veď kniha vo výpredaji v knihyprekazdeho.sk a človek nemá veľké očakávania. Opäť raz sa mi potvrdilo, že aj vo výpredaji sa dajú nájsť knihy, ktoré chytia za srdce a ešte dlho ich neviete vyhnať z hlavy.

Nevesta na skúšku je presne takým príbehom. Esme, je chudobná ako kostolná myš. Vo Vietname ju náhodou na toaletách nájde elegantná pani, dá jej návrh na sobáš s jej synom a spokojný život v Amerike. Syn Khai je fešák, nevesta pre dobro svojej rodiny súhlasí.

Toto je len úvod príbehu. Chudoba, ktorá kvári Esme, nie je jej jediným problémom. Autorka postavu hlavnej hrdinky vykreslila ako silnú, odhodlanú, húževnatú, inteligentnú a krásnu mladú ženu. Miestami by sa mohlo zdať, že Esme sa Khaiovi až nanucuje, ja som to tak ale nebrala. Esme postupne vypozorovala Khaiove odlišnosti, brala ho ale takého, aký bol. Okrem skúšky, či bude vhodnou manželkou, mala táto postava v Amerike aj inú misiu. Akú a ako dopadla, si prečítajte.

Khai je autista. Jeho zmýšľanie, vnímanie okolia a nutnosť rutiny Helen napísala (pre mňa) uveriteľne. Vpád spolubývajúcej jeho život narušil, no nebol nepríjemný. Práve naopak. Esme mu priniesla do života zmeny, o ktorých ani netušil, že by mu chýbali. Musím spomenúť aj sexuálne scénky. Dôvod Khaiovho správania v súvislosti so sexom som tušila, no napriek tomu som sa musela aj smiať. Smiešne to však nebolo. Bojoval sám so sebou a nechápal, v čom je problém. Našťastie má úžasného brata, ktorý mu pomohol, poradil, bol veľkým bratom ako sa patrí. Aj Quana som si preto veľmi obľúbila a prečítať si jeho príbeh by vôbec nemuselo byť nudné čítanie.

Helen Hoang do príbehu vsunula aj kopec krásnych myšlienok a po prečítaní poznámky autorky som na knihu ako celok, pozerala o kus iným okom.

Záverečné rozuzlenie zápletky bolo trochu urýchlené. Každý problém, či tajomstvo sa vyriešilo postupne v jednej situácii, čo však nepovažujem za mínus. Naopak, pri čítaní ma dosť rušili chyby a myslím, že miestami čudný preklad (veď kto už len používa napr. slovo DOHROMA= synonymum slova doparoma). Napriek tomu ma príbeh autistu a chudobného, ale hrdého dievčaťa s túžbou žiť dôstojný život nadchol natoľko, že mu dávam plný počet, 5*.

drakamena
29.03.2023 2 z 5

(SPOILER) "Šíleně bohatí Asiati" po vietnamsku střihnutí příručkou "Jak randit s autistou" a to včetně "otázek k diskusi" na konci, nedělám si srandu. Jako bych četla nějakou učebnici a teď se po mně chtělo, abych složila zkoušku v debatním kroužku.

Můj problém byl, že jsem nemohla vystát Esme. Lhala, až se jí od pusy prášilo. Den potom, co se dočasně nastěhovala ke Khaiovi, mu začala přerovnávat celý dům, brala si věci bez dovolení, lezla mu do skříní, demolovala zahradu... Nejsem autista, ale za tohle bych s ní osobně vyrazila dveře. A pak si Khaie nemohla vzít, dokud jí neřekne "miluji tě" - všechno, co pro ni doposud udělal, jako by nehrálo vůbec žádnou roli - ale nevadilo jí vzít si jeho bratra kvůli Zelené kartě. Z jejího pokrytectví se mi dělalo šoufl.

Je prostě vidět, že liberálně progresivní literatura není pro mě.

Lexie321
04.10.2022 5 z 5

Osobne som s knihou spokojná. Bola rovnako zábavná a zaujmava ako ta prvá. Také rýchle a ľahké čítanie. Odporúčam.

lucisa.n
05.09.2022 3 z 5

Teď vidím, že je to druhý díl série, já jsem ten první nečetla. Ale nějak mi to nevadilo.
Tohle bych nazvala americkou telenovelou :D Místy absurdní, místy vtipné, místy těžko uvěřitelné :D Esme mi přišla docela drzá na chudou holku, na kterou se víceméně usmálo štěstí. A Khai, ten byl zase hrozně zabedněný, o když za to asi nemohl. Happy end však očekávaný. Jako oddechové čtení určitě naplní vaše očekávání :)

Remus Hroozley
11.04.2022 3 z 5

O poznání slabší než Rovnice lásky. Možná proto, že Esme není pro mě úplně uvěřitelná. Taky naléhání s vyslovením "těch" slov bylo trochu otravné a zbytečné.

TerryDee
26.12.2021 3 z 5

Stejně jako první díl Rovnice lásky, tak i Konkurz na nevěstu pojednává o hrdinovi, který má Aspergerův syndrom.
Tentokrát tu máme dohodnuté manželství, které naplánovala matka hlavního hrdiny Khaie, jenž se vyhýbá lásce velkým obloukem. A tento stav by měla změnit Khaiova budoucí manželka Esmé.
Tento díl se mi líbil o porovnání míň, než ten předešlý. Něco tomu chybělo a chvílemi to byla telenovela na pokračování. Nicméně jsem zvědavá na další příběh, který je věnovaný Quanovi.

Kudík
18.10.2021 4 z 5

Quan a Khai mě zaujali již v minulém díle, a to v roli bratranců a tréninkových partnerů Michaela. Zde mi přišli oba dva naprosto úžasní. Quan v roli staršího obětavého bratra (kde doufám, že v překladu vyjde i jeho příběh, i když asi marně) a Khai jako "roztomilý" autista. Opravdu mi plně nedocházelo, čím si musí autisté procházet. Jsem ráda za toto přiblížení. U postavy Esme/My mám však mnoho výhrad. Nevadí mi její původ, vzdělání, zázemí, ale přístup, a to nejvíc ohledně Jade. Autorka vysvětlila v poznámkách, kde u této postavy čerpala inspiraci, ale u mě to řeší pouze oblast pracovní morálky, ostatní nějak nezafungovalo. Každopádně opět rychle čtivé.

sarka2260
17.08.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Moc mě bavilo neokoukané prostředí a chemie mezi hlavními postavami. Určitě si přečtu i další knížku od této autorky.

Danago
11.02.2021 5 z 5

Líbila se mi Rovnice lásky a proto jsem si vzala i druhou knihu autorky. Přečetla jsem ji na jeden zátah. Až tak často takové knížky nečtu, ale někdy je prostě potřebuju. Romantika, klišé to tak prostě je, no a? Za mě moc hezká knížka. Překlad je asi trochu slabší, ale já jsem to vzala tak, že nám autor překladu chtěl přiblížit tak trochu vietnamský způsob výslovnosti, takže mě to tam sedělo.

Pitbullka
06.02.2021 3 z 5

Čtivost tomu nemůžu upřít, ale příběh působil dost prvoplánově a o klišé nebyla nouze. Hlavní postavy mi moc nesedlo, takže ve výsledku na mě kniha moc dojem neudělala.

Jass
17.01.2021 4 z 5

Tahle autorka mě očividně chce zničit, po falešném randění sáhla k domluvenému manželství a klidně mě žalujte, ale pro tenhle typ zápletky mám zkrátka slabost. Poznámka autorky na konci knihy je opět dojemná, z jejích knih je zkrátka poznat, jak moc jsou osobní, kolik času věnuje výzkumu tématu a snaze, aby její reálie byly věrohodné a za mě všechno tohle dělá perfektně. Myšlenky které se snaží předat jsou skvělé. Khaie jsem si moc oblíbila (i když ke konci mi samozřejmě pil krev... nicméně zásadně nesouhlasím s komentáři, které tvrdí, že tohle chování nedává smysl, naopak bych řekla, že dává velmi dobrý smysl) a i když mi Esme sedla trochu méně než Stella, tak jí člověk zkrátka musel fandit, protože to vážně neměla jednoduché. S čím má autorka krapet problém je děj, ten je na můj vkus trochu příliš melodramatický a určité aspekty jsou zbytečně protahované, na druhou stranu... v rámci žánru to není žádný extrém...
(Čteno v angličtině - poměrně jednoduchá.)

LilianaFalcon
25.09.2020 5 z 5

Mně se to moc líbilo. Takový něžný příběh, co vám přiblíží svět autistů, i když to nejde moc do hloubky jen okrajově.

Eseter
18.09.2020 1 z 5

Knihy už prakticky nečtu (bohužel), takže jsem byla překvapená, že i takováto kvalitka může vyjít a dokonce si to i někdo koupí (já). Nevím, možná to bylo i hodně špatným překladem - originál jsem nečetla, ale nevěřím, že by to bylo až tak kostrbatě napsané. (Nebo je češtin tak blbý jazyk? Neukamenujte mě!) První půlka mě bavila víc, docela rychle jsem ji zhltla, ale pak to šlo do kytek. Jsem zvyklá číst hodně kvalitní romantickou fanfiction, takže když to pak srovnám s tímto, nechává mě to chladnou, jak co se týká charakteristiky postav, romantické zápletky tak erotických scén - vše hodně podprůměrné.
Čím mě kniha zaujala - vietnamská komunita a autismus. Souhlasím s ostatními tady, že na autismus mohl být příběh soustředěný daleko více. Je to škoda. Co ještě oceňuju - že autorka se jakž takž snažila o vytvoření silné ženské hrdinky, která má nějakou morálku a nepotřebuje k životu muže - snaha byla, ale moc se jí to nepovedlo teda LOL. No tak já asi zase zalezu do nory a vrátím se ke gay fanfiction no... Hetero romance jsou stejně divné.

Zomy
13.09.2020 5 z 5

Stejně jako první díl Rovnice lásky je Konkurz na nevěstu opět perfektní, musím říct, že Helen Hoang mě dostala a budu se těšit na každou další knížku od ní.

Popis kontrastu mezi rodilou Vietnamkou odněkud ze slumu a vietnamskou subkulturou v Americe je důvěryhodný i poučný.

Je tedy pravda, že tentokrát je autismus hlavního hrdiny dost na vedlejší koleji, u Stelly je v předchozím dílu její Asperger popsán mnohem detailněji.

Ale příběh je to krásný...

lenka9044
10.08.2020 4 z 5

setkání dvou lidí z naprosto rozlišných prostředí. Tématika autismu tu mohla být myslím i víc rozpracovaná, ale i tak to bylo příjemné čtení s poučením.

janyska13
06.04.2020 3 z 5

Kniha se mi líbila, malinko mi tam ale i tak něco chybělo... Nejde to moc popsat.
Ráda vyhledávám knihy s tématikou autismu, který je tu celkem věrohodně popsán, ale myslím, že kniha mohla mít větší hlubší význam o autismu..

tweed
06.02.2020 3 z 5

Tato kniha je ještě o něco větší trash než předchozí ♥ Matka samoživitelka Esme si v klídečku čistí záchody ve Vietnamu, přijde bohatá paní, ukáže jí fotku svého sexy syna a řekne: „Moc mu to nejde s holkama, tak mu hledám manželku. Chceš to být ty? I kdyby to nevyšlo, tak ti zaplatím celý pobyt v Americe!“ Abychom si nemysleli, že je Esme blbka, tak samozřejmě dělá drahoty, ale co vám budu povídat, o pár dní později nechává vlastní dceru na krku své matce a letí do Ameriky sbalit Khaie (což je btw bratranec Michaela z minulého dílu)
Khai je spokojený se svým životem, má peníze, má dobrý vztah s bratrem a nechce lásku. Maminka mu však řekne – objednala jsem ti termín svatby, zítra vyzvedni snoubenku na letišti, pokud se k ní vydržíš chovat dva měsíce jako snoubenec, tak i když řekneš ne, už tě s tím nikdy nebudu otravovat, v opačném případě čekej v budoucnu další a další snoubenky.
Khai si řekne, že to je fér nabídka, a že to léto nějak vydrží. TADY JSME MĚLI PŘÍLEŽITOST NA SUPER NEJLEPŠÍ ROMANCI, KTERÁ BY SKONČILA TÍM, ŽE MŮŽETE BÝT ŠŤASTNÍ A SPOKOJENÍ I BEZ PARTNERA A NE, NEZNAMENÁ TO, ŽE MÁTE V SRDCI NEVYPLNĚNOU DÍRU. Bohužel, hned jak na letišti uvidí Esme, pomyslí si, že je velmi krásná a vy tudíž okamžitě víte, že takhle by to prostě nebyla chic lit a ti dva se prostě vezmou.
Takže hned na startu zklamání.
Ale nevadí! Nebylo to tak vtipné jako předchozí díl (ale zase tam bylo o dost méně sexu, což cením), ale i tak jsem to snesla. Během stěhování s chřipkou bych beztak nic dramatičtějšího nezvládla. Tady je naším jediným problémem to, že se Khai v první vteřině zamiluje a do poslední vteřiny čekáme, jestli opustí svůj názor, že není schopen cítit lásku, protože nebrečel, když mu umřel jeho nej kámoš z dětství (logika level chic-lit)
Zjistila jsem, že nesnáším, slovní spojení: „he claimed her lips“
Hoang má speciální kink na to, že když máte dobrý sex, tak to je „like you were custom made for each other“, což už mě od minule už taky začalo nudit.
Každopádně za rok vyjde třetí díl. Hodlám si ho pořídit? SAMOZŘEJMĚ

Štítky knihy

autismus láska romantika

Autorovy další knížky

Helen Hoang
americká
2019  82%Rovnice lásky
2019  75%Konkurz na nevěstu

Kniha Nevesta na skúšku je v

Právě čtených4x
Přečtených124x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených5x
Knihotéce105x
Chystám se číst73x
Chci si koupit22x