U štěstí dam
kniha od: Émile Zola
KoupitKoupit eknihu
Románový příběh prodavačky z obchodního domu v Paříži. Na pozadí hospodářské problematiky Zola zobrazuje klíčení lásky v srdci mladé, prosté a hluboce citově založené dívky, prodavačky velkého módního pařížského domu k majiteli obchodního domu, jejímu zaměstnavateli. Svou lásku prožívá hrdinka v prostředí, kde flirt a chvilkové milostné vzplanutí jsou všední věcí....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44835/big_u-stesti-dam-r2O-44835.jpg 4.4133Rougon-Macquartové 11.
Žánr:
Literatura světová, Romány
Vydáno: 1969, Odeon
Au Bonheur des Dames, 1883
Komentáře (24)
Kniha U štěstí dam

Sice na takový lásky nejsem, ale Zola mě překvapil tím, že v tomto románě psal takovou obchodnickou revoluci, která tkvěla v tom, že majitel dělal prodejní akce nebo prodával levněji tak, že ničil malé obchůdky.

Krásný, romantický příběh vznikající lásky mezi chudou venkovskou dívkou Denisou a majitelem jednoho z největších obchodních domů v Paříži.
Moc krásné! Jemné, protkané laskavostí hlavní hrdinky, rivalitou prodavaček, neustálým konkurenčním bojem (je vidět, že se toho za ty roky zase tolik nezměnilo), intrikami, pomluvami, ale i čistotou, odvahou a láskou. Láskou, která se krůček po krůčku nenápadně přibližuje, přehlížena, opomíjena, potlačována - a přesto vítězící...
Moc se mi to líbilo. Nádherný příběh, který si jednou ráda přečtu znovu...

Zhruba před 10 lety jsem četla Zabijáka v rámci povinné četby ve škole, pamatuji se jak mě velmi překvapila čtivost dílka, dokonce jsem se i začetla. Nana už tak zajímavá nebyla, každopádně styl psaní autora je mi sympatický, U štěstí dam jsem četla společně se svou sestřenkou, děj byl zajímavý a poutavý. Ale trpěla jsem tím jak málo dobrých postav tam bylo.

Zola prokázal výborné znalosti vedení obchodního domu, člově by věřil, že pracoval jako ředitel, přinejmenším jako prodavač někde v textilu. Téma konkurenčního boje - stále aktuální. A jednání, charakter postav románu, to taky odpovídá současnosti. Snad jen ta Denisa je tak slušná, obětavá, hodná a solidní, takovou čistou duši už dnes nepotkáme.
Zola je Pan spisovatel.

První kniha, kterou jsem od Zoly četla a můžu říct, že mě dostala a navnadila na další jeho díla. Kniha je čtivá, nadčasová a příběh Denisy a Moureta je hezky romantický. Denisa rozbíjí předsudky o tom, jak by měla vypadat mladá žena, která chce něčeho dosáhnout, ale na druhou stranu mi vadilo, že je víceméně pasivní a není průbojná. A Mouret... Charismatický chlapík, kterého jsem si zamilovala. I proslulé Zolovy popisy míst a okolí nebyly nudné. Za mě naprosto skvělá kniha.

Romantika v krajce zašitá, protknutá nití oddělující vrstvy jedné švadlenky a jednoho majitele obchodního domu uprostřed kouzelné Paříže. První obchodní centrum, kde vzkvetla skutečná láska nejen k brokátovým látkám.

Pokud jste si mysleli, že mnohé dnešní obchodnické triky a marketingové akce jsou výdobytkem nedávné doby, budete vyvedeni z omylu. Velké reklamní akce, prodávání pod cenou, likvidace malých specializovaných obchodníků, cenové války, uspořádání obchodního domu tak, abyste museli projít kolem zboží, které koupit nechcete a mnozí ho pak koupí, rozdávání balonků zdarma dětem pro nalákání jejich rodičů ke koupím, celé dny strávené v obchodním domě, nesmyslné utrácení vedoucí až ke zruinování domácích rozpočtů, to vše Zola popsal již v roce 1883.
Štítky
Autor a jeho další knihy
1894 | ![]() |
2009 | ![]() |