Brána zasvěcení

Brána zasvěcení https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491202/bmid_brana-zasveceni-nq3-491202.jpg 5 4 3

Mysterijní dramata zaujímají v díle Rudolfa Steinera mimořádné postavení. Poznatky duchovní vědy, předkládané ve Steinerových spisech a přednáškách, jsou v mysterijních dramatech podány v koncentrované podobě, která čtenáři či diváku umožní jejich přímé prožívání. Brána zasvěcení je první z těchto dramat. Rudolf Steiner v těchto dramatech ztvárnil duchovní zápas člověka, zápas o poznání duchovních světů, o vstoupení do nich, o zasvěcení či prozření. V tomto zápase je člověk konfrontován nejen s odpůrčími bytostmi, ale také se svými duševními silami a svými minulými životy, se svou karmou.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Franesa
Originální název:

Pforte der Einweihung


více info...

Přidat komentář

led_darkshiner
28.12.2023 5 z 5

Částečně souhlasím s "asakz", ale na druhou stranu musím vyzdvihnout druhou věc. Rudolf Steiner se snažil popsat proces, který probíhá v pozadí celého zasvěcení. Ti co si ním prošli, či četli nějakou teorii, přesně ví a chytnou se. Čili ať má "Brána zasvěcení" jakýkoli rozměr, následuje jednak boj živlů a jednak rozhodnutí, zda je zasvěcený hoden. Přesně na tuto věc upozorňuji už léta a vždy mi to bylo vyvraceno. Proto dávám panu Steinerovi za pravdu a plný respekt k ....., což je nejdůležitější postava v celém zasvěcení.

asakz
06.03.2023 3 z 5

Formou mi toto mysterijní drama připomnělo Goethova Fausta, což nikterak neudivuje, vezmeme-li v úvahu, jaký vztah ke Goethovi Steiner měl. Bohužel u formy podoba končí - nemohu si pomoci, ale Steinerovo drama mi přijde ve srovnání s Faustem suchopárné, jeho jazyk je těžký a složitý a přitom jsem měl pocit, že úsilí, které musím na čtení a pochopení textu vynakládat, není zdaleka vyvážené hloubkou sdělení. Text je ve skutečnosti mnohem kratší, než by se mohlo zdát z počtu stránek - to je dané jednak formátováním po způsobu poezie (ačkoliv text není veršovaný), ale hlavně tím, že kniha je dvojjazyčná - vedle českého překladu je zrcadlově německý originál - což jsem zjistil až po jejím zakoupení. To se občas hodilo, protože smysl mnohých vět byl dosti nejednoznačný a ačkoliv z mých někdejších znalostí němčiny zbylo jen velmi ubohé torzo, přesto to v některých případech stačilo k objasnění. Knihu jsem nedočetl do konce, prostě mi už došla trpělivost a poslední cca třetinu už jsem jen zběžně prolistoval. Přesto si myslím, že jsem viděl dost, abych mohl hodnotit. Promiňte, pane Steinere, ale ani toto vaše dílo mne neoslovilo.


Pirkaf
10.08.2022 5 z 5

Úžasné. Nezbývá než doufat, že se dočkáme i zbylých dramat...

Štítky knihy

mysteriózní, mystéria

Kniha Brána zasvěcení je v

Přečtených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x