Ropuší kletba

Ropuší kletba https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111971/bmid_ropusi-kletba-XMS-111971.png 4 11 5

Z Kouzelného rohu německého šosáka. Po 99 letech od vydání originálu vychází poprvé v téměř kompletní podobě překlad nejzásadnějšího souboru Meyrinkových povídek. Na úspěšné vydání románů německého spisovatele, jehož podstatná část života i díla je těsně spjata s Prahou na přelomu 19. a 20. století, navazujeme souborem satirických a fantastických povídek, vydaných v němčině již v roce 1913. Meyrink, považovaný ve své době za enfantterrible německé literatury, se intenzivně zabýval spiritismem, okultismem, přírodními vědami, jógou, východní a křesťanskou mystikou. Tyto zájmy se projevily i v jeho tvorbě, ve které spojoval skutečnost s irealitou, grotesknost se satirou. Zároveň hluboce opovrhoval šosáctvím, byrokracií, malostí i pokrytectvím měšťáctva a ve svých povídkách je nemilosrdně zesměšňoval.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Des deutschen Spießers Wunderhorn. Gesammelte Novellen. , 1913


více info...

Přidat komentář

Leona333
23.02.2023 5 z 5

K této knize, povídkám se vracím opakovaně. Jsou jednoduše úžasné a nadčasové...
Gustav Meyrink, "enfant terrible" francouzsky hrozné dítě, prostořeké - upřimné dítě, či postrach rodiny..., si díky své literární tvorbě a stylu psaní, tohle označení jistě zasloužil. ; )
Povídky působí lehce skandálně..., groteskně, trefně, nekonvenčně... Autor nám lidem - lidstvu, porozuměl dokonale... ; )

Inutihar
21.05.2021 5 z 5

Naprosto skvostná série vtipných a fantaskních povídek.


Ikkju
24.10.2012 4 z 5

Tedy nevím jestli je to tahle sbírka, každopádně se mi dostala do rukou sbírka povídek GM ze stejného období (1916?), vtipně ukrytá v knize vydané sociálně demokratickou stranou (sociální román o malém ruském dělníkovi Dimkovi) :o

dearkiki
15.05.2012 5 z 5

Jako vždy perfektní! Meyrink nikdy nezklame.

snehule
11.04.2012 5 z 5

Protože jsem nečetla anotaci před tím, než jsem vzala knížku do ruky, čekala jsem povídky ve stylu Golema nebo Alchymistických povídek - tajemné mystické příběhy, snová krajina apod. Už po prvních stránkách jsem ale byla překvapená, protože jsem vůbec netušila, že Meyrink napsal tolik vtipných, satirických povídek, které nejen, že vypovídají o minulé době, ale dají se vztáhnout i na současnou společnost. U některých hlášek jsem se musela smát nahlas, ale když si to člověk pořádně přebere, není to moc veselý obrázek nás lidí:-)