Veľké asi ako vesmír

Veľké asi ako vesmír https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360971/bmid_velke-asi-ako-vesmir-KNS-360971.jpg 5 29 8

Rodová sága série

< 2. díl

Pokračovanie románu Ryby nemajú nohy od islandského mága - rozprávača Jóna Kalmana Stefánssona. Nechajte sa vtiahnuť do sugestívnej severskej atmosféry, kde rytmus života diktuje príliv mora a generácie Ariho rodiny žijú v blízkosti vody a rýb.

Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Eitthvað á stærð við alheiminn: ættarsaga , 2015


více info...

Přidat komentář

Karcoolka2210
29.06.2021 5 z 5

Tento autor sa svojím textom, jeho obsahom a štýlom písania, blíži veľmi k dokonalosti. Neodmietla by som aj ďalšie pokračovanie tejto ságy. Odporúčam!
PS: Jedno mínus predsa len bolo v tejto časti, a to boli gramatické chyby a preklepy, ktoré v prvej časti neboli, a čo mi dosť pri čítaní prekáža.

ondrishbooks
26.02.2020 5 z 5

Myslím, že Stefansson ma neuveriteľný dar písať. A písať tak, že človeku to otvára ústa a zavrie ich až po dočítaní. Mám asi 15 A5tiek zapísaných citátmi z jeho kníh. Úžasné.


novecento
09.04.2019 5 z 5

Jaké jsou ty správné slova, které popíšou, alkoholismus, sobeckost, krutost, slabost, ale i odvahu, lásku, život a smrt? Kalmánu Stefánssonovi se to v jeho knihách daří nalézat i přes pro mně až moc mnohovrstevný obsah, v jehož dějovém labyrintu se čtenář lehce ztratí. Hodně snů a předsevzetí se nám nepodaří naplnit, neboť osud nám není vždy nakloněn. Jsou krátké a pomíjivé chvilky v životě, kdy jsme opravdu šťastní a máme pocit, že přes nás proudí celý vesmír. Ty si uchováváme v bezpečnostní schránce naší paměti, jako plyšového medvídka, kterého můžeme přivinout..Tesknota a osamění nás provází životem a někdy hledáme to co máme a nalézáme to co nechceme. ,,V tom domě na rohu, smutném jak zapomnění zatáhl oblohu černý mrak v našem snění. Za oknem bez záclon, pár slzavých očí hledí, čeká tvář člověka s tisícem odpovědí,,..
Autor: Jedné noci, kdy jsme spali hlubokým spánkem, čas udělal velký skok. My se probudili a byli jsme staří. Najednou všude překážíš a skončíš v penziónu. Dostaneš se do bodu, kdy jediný odpočinek přichází v okamžiku smrti. Ale pamatuj, že v nebeských kavárnách s výhledem na štěstí a věčnost hrají Mozarta každý večer. Můžeme jen doufat, že žijeme dostatečně správně, abychom si zasloužili dát si tam šálek dobré kávy. Doporučuji.

Koka
02.03.2019 4 z 5

Obdivovať Stefánssonove spisovateľské schopnosti, ľudskosť postojov, nefalšované posolstvo jeho kníh tu už nebudem; svoj obdiv k celej jeho tvorbe som vyslovila v komentároch k jeho predchádzajúcim knihám.
Tentoraz preto zaznamenám iba rozčarovanie nad nízkou úrovňou korektorskej práce, pre Atrfórum takú netypickú. Ale preklep "Stenamrk" namiesto Stenmark ma aspoň rozosmial, rovnako ako to, že aby slovenská prekladateľka zobrazila, akou chybnou islandštinou hovorí na Island privydatá Nórka, zamiešala do jej textov češtinu. No, neviem ....

pajaroh
14.12.2018 5 z 5

Má šestá kniha od J.K. Stefánssona a opět dávka krásné severské nostalgie. Všechny ty lidské a "vesmírné" otázky a odpovědi a otázky bez odpovědí vystupují z příběhu hlavních postav a ještě nějak více z okamžiků a příběhů lidí, kteří se v knize jen mihnou, a přesto zanechají silný dojem. K tomu si dodejte islandský vítr, moře, černé lávové pole a máte nádherné zimní čtení.

Makropulos
21.10.2018 5 z 5

Rodová sága. Jak jednoduše řečeno. Ano, je to vyprávění o obyčejném životě Ariho rodiny, ale to vyprávění je plné emocí všeho druhu, poezie, hudby a krásných slov a vět. Pan Stefánsson je opravdu mistr slova, ale i toho, jak dokáže přiblížit pocity svých postav, jejich myšlenky i snahu najít odpovědi na otázky o Bohu, lásce, životě i smrti. U prvního dílu jsem hovořila o plynulém přecházení mezi vzpomínkami a skutečností, ale tady už to v některých chvílích bylo přímo splývání vzpomínek s okamžitými zážitky a pocity, ale byla to opravdu krása. Tentokrát už neuberu ani tu jednu hvězdu a doporučuji. Samozřejmě i s prvním dílem.

dominga
28.06.2018 4 z 5

Možno sa náš život bude posudzovať podľa toho, čo sme neurobili....
...podaktoré knihy akoby život rozširovali, obsahovali vety, ktoré sa menili na galaxie....Je príjemné byť sám s nocou a hviezdami. Niečo sa vždy stane. ...zaspala až okolo druhej v noci s búšiacim srdcom, na vine bol život!... Život pravdepodobne nemá dostatok šťastia pre všetkých.....základné prvky poézie: túžba a smútok..

wiix
26.02.2018 5 z 5

Ja nemám slov. A to už je čo povedať. On si ma vie tak podmaniť tými jednoduchými slovami zloženými s takou ľahkosťou do vety, a predsa vyjadrujú náročnosť pravdy, šťastia, lásky jej odlíšenia od zvyku, existencie Boha a života na Islande. Práve tieto pojmy sú ústredným motívom knihy, život Ariho a jeho rodiny nie je tak dôležitý a podstatný, ako sa na prvý pohľad zdá. Cez neho nám autor predostiera otázky, na ktoré hádam ani sám nevie odpoveď.
"Vyslov moje meno, ako to len ty dokážeš, a vtedy viem, že som."