Říše strachu

Říše strachu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24130/bmid_rise-strachu-DtC-24130.jpg 3 26 7

Píše se rok 1623 a většina evropských národů je ovládána upíry, patří k nim veškerá aristokracie i sám papež. V Londýně, na dvoře knížete Richarda Lví Srdce, se zkušený mechanik Edmund Cordery pokusí s pomocí vynálezu mikroskopu odkrýt přirozenou podstatu proměny člověka v upíra. Hrozivé tajemství, žárlivě střežené všemi upírskými vládci, předává synu Noellovi, jenž se tak stává jedním z nejhledanějších uprchlíků. Říše strachu v sobě mísí prvky fantasy, hororu i science fiction v podmanivé směsi dobrodružství, historických a vědeckých spekulací a především nevídané originality, s níž autor oživil upírskou legendu. Dnes je právem považována za jeden z nejvýraznějších románů fantastického žánru. Navštivte s námi Říši strachu a poznejte pečlivě skrytá tajemství vládců lidstva...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Empire of Fear , 1988


více info...

Přidat komentář

denib
28.04.2022 1 z 5

Možná bych hodnotila lépe, kdybych neměla mylné očekávání. Podle názvu, obrázku a anotace jsem očekávala alespoň trošku horor. Ale horor to nebyl ani náhodou. Jediná opravdu hrůzostrašná věc je nezáživnost knihy v kombinaci s její délkou. Skoro celou knihu jsem váhala, jestli to nevzdám. Tak moc mě nebavily stránky plné různého filosofování, koukání do mikroskopu a zdlouhavých rozhovorů. Přitom je tam tolik příležitostí k napínavým dobrodružstvím - třeba cesta Afrikou. Bohužel tahle příležitost je totálně zabitá dalším filosofováním a mj. i spoustou vymyšlených slov, jejichž význam si čtenář obtížně zapamatuje. Dobrodružná plavba po moři je pro jistotu vynechaná úplně...
Celá kniha se motá kolem tajemství, jak se z člověka stane upír. A nemůžu si pomoct, ale výsledek je fakt blbost. A její praktikování je místy mírně nechutné.
Ještě dodám, že obálka nemá s dějem knihy vůbec nic společného. Žádná taková příšera se tam nevyskytuje. Upíři jsou prostě jen mnohem krásnější lidé.

Metla
24.03.2019 3 z 5

Tenhle komentář se mi psal těžce, ovšem zdaleka ne tak obtížně, jako jsem se prodírala knihou. Rozpačité pocity ve mně vyvolal už pohled na obálku, kde se (na L. Kupčíka stěží průměrná) malba upíří tváře mlátí s okolní grafickou úpravou a vlastně ani kdovíjak nekoresponduje s vyzněním románu. Podobné pocity mám z celé "Říše strachu": nesmírně zajímavé téma světa, kde jsou upíři vládnoucí elitou, je zazděno zoufale nezáživným zpracováním. Čtenář se dočká mnoha zdlouhavých rozhovorů o lidskosti, o Bohu, o podstatě upírů, jak se stát nesmrtelným, co tím lze získat a co ztratit. Myšlenky se často opakují a žádná mi nepřišla nějak extra objevná, novátorská.
V úvodu jsem měla trpělivost a čekala, jak se příběh rozjede s nutností hlavního hrdiny prchat - obzvláště do tak exotického kraje, jakým je Afrika. Střední třetina se zvrhla v rozsáhlý cestopis, kdy je popisován každý prd výpravy a zároveň se toho děje strašně málo, co by zasluhovalo marnotratné plýtvání stránkami. V poslední třetině a epilogu sice autor nechá proběhnout nějaké ty osobní souboje i zásadní bitvy, bohužel také tyto akčnější části trpí skutečností, že všechny postavy jsou podány nesmírně odtažitě, suše, a nelze k nim získat vztah. Jejich osudy jsem měla na háku.
Brian Stableford jistě ovládá řemeslo (a Milan Žáček jeho um kvalitně převedl do naší mateřštiny), přesto se budu tomuto spisovateli spíše vyhýbat. Jeho dílo nestaví na základních kamenech, jaké vyhledávám: živoucí charaktery, napětí, zajímavě podaný příběh, co čtenáře chytí a nepustí ze svých spárů. Dle mého názoru by "Říše strachu" potřebovala výrazně zestručnit, ale na vyšší hodnocení by ani tak nedosáhla. Chyběla mi totiž alespoň jediná pasáž, díky které bych si řekla: "Tohle bylo super, proto mělo smysl román číst."
Je mi líto, za knihou je vidět kus poctivé práce, přesto nemůžu jít nad průměr. Vezmu-li v úvahu, jak jsem se natrápila, než jsem román zdolala (s čím dál častějším a pro mě ne příliš obvyklým přeskakováním vět i odstavců), jsou tři hvězdy zatraceně milosrdné.


stem
15.01.2019

Kniha vznikla rozšírením poviedky Muž, který miloval upíří dámu.

hanpari
10.05.2018 4 z 5

Co se pamatuji, bylo to originální.

Vidlička
18.10.2017 1 z 5

Témata, která miluju, a nápad, na který jsem se moc jsem se těšila. Ale dohromady to prostě nějak nefungovalo. Nudila jsem se od začátku až do konce.

Terva
15.11.2015 4 z 5

Muž, který miluje upírku, nemusí zemřít mladý, ale nemůže žít věčně..............Říše strachu obsahuje prvky fantasy, hororu i science fiction. Je to plné dobrodružství, historie a vědeckých spekulací.

Eldar80
07.08.2015 4 z 5

Docela zvláštní kniha, podle mě nevhodná pro děti. (Aspoň do 14 let.) Taky proto, že to je mnohem víc historické sci-fi než klasická fantasy. Moje první setkání s upíry, které se odehrávalo v alternativním 17. století, kdy začíná věda přemáhat náboženský fanatismus. Takže upíři v anglii byli předvídatelní avšak děj knihy se přesouvá na černý kontinent. Do Afriky. A náhle tu máme svět začínající vědy a svět primitivních šamanů zkombinovaný s nesmrtelnými upířími šamanskými léčiteli. Zní to bláznivě, ale bylo to tak autentické... Velmi zvláštní zážitek a zatím nevím, zda budu knihu někdy číst znovu, mohlo to být kratší. Kniha obsahovala nadbytečné části a naopak ty docela zajímavé v knize chyběly. Pro mě i tak překvapení. 80%

Štítky knihy

upíři alternativní historie

Autorovy další knížky

Brian Stableford
anglická, 1948 - 2024
2003  76%Fantasy: Encyklopedie fantastických světů
2008  62%Říše strachu

Kniha Říše strachu je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Knihotéce39x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x