Řecké štěstí

Řecké štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512714/recke-stesti9AzCgw-OV3-.jpg 4 73 24

Autorka žije už déle než pětadvacet let v řeckém kraji Epirus, provdala se tam, založila rodinu a našla štěstí. Řecké štěstí. Zemi zná jako málokdo jiný, a protože tradiční Řecko, které ji kdysi okouzlilo, postupně mizí, rozhodla se o něm psát –⁠ o jeho zvycích, tradicích, historii i legendách, ale také třeba o jazykových záludnostech a úskalích života v cizí zemi. Mimo jiné se dozvíte: - Proč se Řekové zdají tak šťastní a bezstarostní - Jaká jsou tradiční řecká jídla - Jaké mají v Řecku vánoční cukroví a recepty na ně - Jaký mají Řekové vztah ke zvířatům - Proč mají Řekové Dušičky dvakrát za rok - Proč Řekové věří na úterý třináctého... celý text

Přidat komentář

sakro
05.03.2024 3 z 5

Tentokrát se mohu absolutně podepsat pod dřívější recenzi od KNIHVERU. Před skutečností, jaký má autorka přehled o veškerých pověstech, bájích, historických i náboženských svátcích a tradicích nelze než smeknout. Málokdo z nás by asi z paměti vyhrabal tolik vědomostí o historii české. Přesto si myslím, že neměly v knize převažovat. Když se budu chtít něco dozvědět o řeckých bájích a pověstech, sáhnu po knize, která mi je prvoplánově nabízí. Ale od Řeckého štěstí bych očekával více reálií z běžného, dennodenního, praktického života, které jsou vždy o to zajímavější, že jsou podávány z pohledu v podstatě cizince, byť dlouhodobě v zemi žijícího. Použitou literární formu považuji tedy za čtivou, ale k obsahu mám výše uvedené výhrady.

Ivanule
30.12.2023 5 z 5

V Řecku jsem ještě nikdy nebyla, ale po přečtění této knihy mě autorka navnadila:) Velice vydařená kniha!!!!


knihovniceS
21.11.2023 4 z 5

Řecké štěstí
Miluju Řecko, kde jsem byla jen 2x na pár dní a mám zážitky na celý život. Přečetla jsem krásnou knihu od Češky, která se do Řecka provdala a moc pěkně popisuje život v oblasti, kde žije už čtvrt století, ale také nám předkládá historii a legendy Řeků. Kniha je psaná na základě blogu, který si právem získal cenu Magnesia Litera za r. 2022. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

knihveru
25.10.2023 4 z 5

Ze začátku jsem byla nadšená, autorku jsem neznala a byla jsem velmi příjemně překvapena. V knize je skládán hold Řecku a jeho obyvatelům. Celou knihou se nese linka laskavosti, ale i smutku a nostalgie. Autorka se bohužel dost věnuje různým náboženským svátkům a tradicím, ocenila bych více běžného života. V některých kapitolách přespříliš vyzdvihuje řeckou hrdinnou bojovnost. Ale celkově pěkné čtení, které mohu doporučit.

stesti.s.knihou
22.10.2023 2 z 5

Mrzí mě to, ale takhle knížka mě ani trochu nebavila. Dostala jsem od ní totiž něco úplně jiného, než jsem očekávala.
Věděla jsem, že autorka již delší dobu píše blog o svém životě v Řecku; bydlí zde spoustu let, provdala se za Řeka a na blogu sdílí své zážitky. Čekala jsem, že se bude jednat o příběhy ze života, popis střetu dvou kultur, jak si autorka musela zvykat na život v Řecku, na řeckou rodinu, na řecké zvyklosti a podobně. Tohle sice bylo součástí knihy, ale řekla bych, že minoritně. Autorka se mnohem více zabývala popisem řeckých tradic a jejich vzniku, spousta kapitol byla o řecké historii, slavných vůdcích a náboženských postavách, a tyto kapitoly, které mi evokovaly hodiny dějepisu, mě bohužel vůbec nebavily, ba naopak jsem je místy přeskakovala.
Stejně tak popisy řeckých pověstí; představte si, že nějakému cizinci vykládáte pověst o Přemyslovi. Pokud nemá vazbu k České republice a její historii, bude ho to pravděpodobně zajímat pramálo, stejně jako mě pověsti řecké (a nebyly to pověsti od Petišky, které všichni dobře známe, ale spíše lokální pověsti týkající se záležitostí, o kterých jsme nikdy neslyšeli).
Dále mi pak chybělo označení kapitol datem vzniku - autorka se totiž vyjadřuje k jednotlivým obdobím, státním svátkům apod. Období sice většinou zmíní v textu, bylo by ale fajn vědět hned od začátku, o jakém datu vlastně čteme.
A poslední věc, která mi vadila, byla absence vypovídajících fotek. Fotky tam sice byly, ale většinou zobrazující krajinu, nikoli věci, o kterých autorka psala (občas byl vyfocen nějaký pokrm, to sice ano, ale fotek tam bylo na můj vkus málo a ne vždy se týkaly textu).
Podtrženo sečteno, dávám 2/5. Dvě hvězdy za to, že autorka píše poměrně čtivě a chápu, že někteří čtenáři mohou být z knížky nadšení. Já zde však nepíšu recenze objektivní, nýbrž subjektivní názory na knihy a mé dojmy, proto pouze dvě hvězdy a tuto knihu vám nedoporučuji :(

MiskaMa
29.09.2023 4 z 5

Oddechovka. Nahlédnete na život v Řecku, řeckou kulturu a tradice. Knížku jsem četla na dovolené v Řecku, tak jsem si o to víc čtení užila.

Péťa1950
23.09.2023 3 z 5

V anotaci je podstatně všechno. Nenáročná četba, v krátkých kapitolách náhled na život v Řecku pohledem Češky, která tam našla rodinu a nový domov.

mfajmanova
21.09.2023 4 z 5

Příjemné letní čtení pro mne umocněné tím, že jsem ho četla během dovolené v Řecku.

andysek88
15.08.2023 3 z 5

Hezká milá knížka, pěkné povídání o zvycích v Řecku. Nicméně jsem čekala asi trošku víc. Na dovolenou čtení ideální.

medlovice
04.08.2023 4 z 5

Řecké štěstí není román ve stylu Julie Caplin jak jsem si původně myslela, ale blog ze života holky , která se provdala do Řecka. Na to je potřeba hodně odvahy, protože Řekové jsou úplně jiní než my a mají moc složité písmo. Všechny chutě a krásy Řecka, které jsem nikdy neviděla si představuji , olivy, gyros , plody moře , modré nebe a bílé budovy a obdivuji Kateřinu jak to zvládá. Na čtení jsem se dočela těšila a bavila mě i historie a pověsti.

Ivule9
27.07.2023 4 z 5

Knížku Řecké štěstí bych doporučila nejen milovníkům Řecka, ale všem, kteří rádi čtou o nejrůznějších kulturách.

Oceněný blog Češky Kateřiny Panou, která už spoustu let žije v kraji Epirus. Autorka popisuje své "uhnizďování se" v Řecku po boku manžela Kosty, jeho rodiny a nejrůznějších sousedů.

Důraz je kladen na popis tradic, historických momentů i každodenních příběhů a výzev.

Mě osobně nejvíce bavily historky ze života :-)

Některé příběhy jsou dojemné, některé smutné, některé vtipné. U historky s naháněním osla Marca se sousedem Ioannisem jsem se smála nahlas :-)

Z textu je cítit velká láska autorky k Řecku i Řekům, i když ne vždy to měla jednoduché.

"Stádo vysoko v horách nechal na starost velkým psům a na kameni pod žhnoucím sluncem hltal stránky slabikáře. Pár měsíců starému člověku trvalo, než pochopil a naučil se číst...Za tři roky mu bude devadesát. Hrdý, vysoký horal s láskou ke knihám každý den vyhání stádo do hor. Každý den pod modrou oblohou uniká do světa příběhů s ovčáckým psem u nohou."

Áňa 998
05.07.2023 4 z 5

Mám pár cestovatelských cílů, kam bych se ráda podívala. Jedním z nich, i když menším, je i Řecko. Především kvůli historii, kultuře... Než válení na pláži. Proto mi tahle kniha přišla ideální na to, aby mi o Řecku prozradila něco víc, než klasické průvodce.
.
Knihu napsala Kateřina Panou, která se do Řecka provdala a žije v něm více než 25 let. Dočkáte se tedy začátku jejího života v jiné zemi, seznámení s jejím manželem Konstantinem, ale i třeba také to, jak těžké bylo vyžít s řeckou rodinou.
.
Kniha je psána jako dvoustránkové povídky. Díky tomu jsem si myslela, že mi kniha bude rychle utíkat a bude to svižné čtení. Tuto naději jsem vzdala, protože mi došlo, o jak moc bych přišla, kdybych jednotlivé příběhy bezmyšlenkovitě hltala.
.
Čtení jsem si tedy brala různě, průběžně četla i jiné knihy. A bylo to jedině dobře. Tak jsem se na každý příběh vyloženě těšila, a i když mi čtení zabralo delší čas, dozvěděla jsem se toho mnoho. Řecko je totiž zemí bohaté historie, temperamentní lidské povahy, pestré stravy a nádherných scenérií. To mimochodem dokazují i barevné fotografie, kterých je tu pěkná hromada!
.
Kromě fotografií je ale příjemným zpestřením i pár receptů, nebo napisů v řecké abecedě.
.
Obdivuji každého, kdo žije svůj sen. Protože to je obrovské štěstí! Myslím si, že je moc dobře, že se autorka se čtenáři o to své podělila.
.
Pokud milujete Řecko, tahle kniha je pro vás nutností. Ale myslím si, že i když tam jen cestujete, měli byste po knize sáhnout... Předejdete třeba nějakému trapasu... A mrkněte na Blog Řecké štěstí, kde najdete další autorčiny zážitky!

bookcase
29.06.2023 4 z 5

Zajímavé povídání o Řecku a jeho tradicích, o sžívání Češky s touto svéráznou zemí. Čtivé, oddechové, plné zajímavých informací.

Ctenar1202
22.06.2023 5 z 5

Kateřina žije v Řecku v kraji Epirus více jak čtvrt století. Její manžel se jmenuje Konstantin a je to pravý Řek. Zpočátku byli kamarádi, kteří si vzájemně vyprávěli o Češích a Řecích. Bavili se nad zvyklostmi, které pro toho druhého byly naprosto nezvyklé a podivné či zábavné. Postupně však kamarádství přešlo v lásku a Kateřina s Konstantinem se rozhodli, že se vezmou. Cesta ke svatbě byla trnitá a dost dlouhá, ale to vám nechci prozradit.

Poutavým a svižným tempem nám líčí její první dobrodružné výpravy a setkávání se s novými lidmi. Ne vždy to bylo úsměvné a snadné, protože zde byla hlavně jazyková bariéra, nezkušenost a nevědomost místních zvyků. Přesto své zážitky autorka líčí s lehkostí a úsměvem. Máte pocit, jako kdybyste se do jejích vzpomínek přenesli. Cítíte vůni moře, teplo slunce a procházíte se uličkami s malými domky. Všude jsou barvy. Řecko je barevná země a pestrost je pro ni typická. A není to pestrost pouze v pokrmech, ale i v architektuře a povahách lidí. Řekové jsou srdcaři. Milují svoji zemi, svoje tradice a pokud například odmítnete, třeba nevědomky, pozvání na kávu, hluboce je tím urazíte. Řekové jsou hluční, společenští a milují setkávání. Což je pro nás konzervované Čechy občas těžké pochopit.

V knize se dozvíte spousty a spousty zajímavostí a opravdu vám může posloužit jako takový návod s čím v Řecku počítat, co nedělat, kam zajít apod. pokud se rozhodnete odjet na dovolenou právě sem.

TheMelorry
19.06.2023 3 z 5

Nápad, ukázat Řecko z jiného úhlu pohledem místních, je skvělý. Autorka pomocí krátkých článků ukazuje řecké prostředí, gastronomii, mentalitu, svou rodinu, staré příběhy a svátky i historii. Za mě je rozhodně nejzajímavější právě zmiňovaná historie.
Celkově je vše napsáno svižně, příjemně, tak jak to je. Trochu mi vadily, přiznávám, části o rodině z Řecka, která z popisů působila krajně nesympaticky až nepřátelsky. Zejména v prví třetině. Zbytek knihy jsem si ale užila.

veronika0382
16.06.2023 5 z 5

Žít v Řecku? To je sen snad každého milovníka této krásné země. Katka tento sen žije a sepsala nám o něm knihu. Tohle je zkrátka štěstí. Řecké štěstí. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách :)

_Brunetka_
02.06.2023

Přesto, že tento typ knih nevyhledávám, z této se nakonec vyklubalo velmi příjemné překvapení. Autorka vypráví hezky a i ty ne zcela zajímavé věci dokáže podat snesitelnou formou. Jedná se o opravdu lidsky podané povídání, které si snadno budete dovést představit, že byste poslouchali někde v kavárně u kousku dortu. To, co tu chci ale hlavně vyzdvihnout, je to, že jsem si odtud odnesla spoustu nových informací ohledně historie, zvyků a povahy Řeků samotných, za což jsem moc ráda, protože jsem si zase rozšířila obzory. Místy jsem se taky zasmála a někdy se pro změnu pořádně dojala. Grafická stránka krásně doplňovala text. Řecké štěstí můžu doporučit tedy všem milovníkům cestování, cizích zemí, Řecka,ale zároveň i těm, kteří rádi poznají něco nového supr formou to je můj případ.

Pro tentokrát nehodnotím hvězdičkami, protože je to pro mě těžké a nemám úplně s čím srovnávat.

EmillyT
02.06.2023 4 z 5

Řecké štěstí mě oslovilo od první strany. Autorčiny historky mě přenesly do prosluněného Řecka, které mám moc ráda a vykouzlily mi úsměv na tváři. Díky této knize jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí o této zemi a jejích úžasných obyvatelích. Je to prostě taková odpočinková kniha pro lepší náladu. Určitě budu sledovat i autorčin blog.

spencer
31.05.2023 3 z 5

Řecké štěstí je rozhodně zajímavým počinem, který je napsán velmi čtivě a hlavně svižně. Jelikož se jedná o původní blogové zápisky, všechny informace jsou předány stručně a v knize najdete mnoho historek z autorčina života v Řecku. Mimo jiné na vás čeká náhled do mentality tohoto národa, jejich zvyklostí i kuchyně. Uvnitř narazíte i na pár receptů, které můžete sami doma využít, což rozhodně považuju za plus.

Kromě krás Řecka, se dozvíte i mnoho zážitků s autorčina osobního života. Některé vás pobaví, jiné zase ne. Publikace je též obohacena o několik fotografií z různých míst, které vás můžou na danou zemi určitě nalákat.

Osobně mi trochu vadily často se opakující věty, které byste jinak na blogu přehlédli a občasné chyby v textu. Dále mi určité části nepřišly moc záživné a nudila jsem se. Nicméně oceňuji upřímnost Kateřiny Panaou, a to zejména ohledně školství, zvyklostí a kultury. Jsem ráda, že nic nepřikrašlovala a vybrala i ne zrovna pozitivní zkušenosti, aby si čtenář*ka mohl*a udělat přehled i v nich.

3,5/5*

IvaKo
23.05.2023 5 z 5

Autorčiny blogy, za které dostala Magnesii Literu, čtu již delší dobu a je to pro mě každodenní potěšení, protože Řecko mám moc ráda. Kniha je velmi poutavým vyprávěním nejen o životě Češky provdané do Řecka, ale hlavně o samotném Řecku, jeho lidech, přírodě, zvycích, tradicích a legendách. To vše je napsáno s velkou empatií, humorem a láskou k životu. Obdivuji autorku za její odhodlání a schopnost přizpůsobit se značně odlišnému stylu života a vidět na všem především to pěkné. Doporučuji všem milovníkům Řecka.