Řecká patrologie

Řecká patrologie https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286069/bmid_recka-patrologie-r2L-286069.png 4 2 1

Kdo studuje dějiny církve, zvlášte počátky křesťanského myšlení a literatury, dostáva do rukou v práci Vratislava Šmelhause učebnici řecké patrologie, ktorá je ojedinělá svým pojetím i provedením. Do svého rozsáhlého předmětu uvádí nikoli vyčerpávajícím soupisem zjistitelných památek starověkého křesťanského pisemnictví, nýbrž soudným výběrem patristických autorských osobností buď vývojově klíčových nebo reprezentativních. Toto chtěné zúžení vítaně zostřuje obrysy a prokáže jistě pedagogickou účinnost i u čtenářů patrologicky nezacvičených. Aby zabránil jednostranné krystalizaci látky, hledí dr. Šmelhaus obzíravě využít všech vhodných příležitostí k tomu, aby řekl i o obecném vývoju patristiky „všechno opravdu závažné a charakteristické“. Jsme autorovi vděčni, že dává historické katedře Komenského evangelické fakulty přiležitost osvědčit pohotovst k ekumenické spolupráci právě na tomto odborném poli, u nás tolik zanedbávaném. (Amadeo Molnár)... celý text

Přidat komentář

M.H.
05.08.2016

Táto patrológia je oproti iným (Samsour, Špirko, Pružinský, Drobner) odlišná v tom, že sa zaoberá výhradne grécky píšúcimi autormi. Čo vzhľadom na to, že väčšina dogmatických sporov a koncilov prebiehala na Východe, prináša isté koncentrovanie na práve týchto otcov. O latinskej patristickej literatúre plánoval autor (s. 17.) napísať samostatnú knihu, pokiaľ viem, tak k tomu už nedošlo.

Kniha je rozdelaná na 2 časti: prvá obsahuje úvod (o pojme patrológia, edíciach diel a základnej literatúre) a samostatné kapitoly pre gnostickú lieratúru, kresťanské apokryfy, Justína, Ireneja, Klementa Alexandrijského, Origenesa, Euzébia z Cézarey a Atanáza. Druhá časť: Bazil Veľký, Gregor Naziánsky, Gregor z Nyssy, Diodoros z Tarsu, Theodoros z Mopsuestie, Ján Zlatoústy, Synesios z Kyrény, Cyril Alexandrijský, Pseudo-Dionýzos, Maxim Vyznavač a Ján z Damašku.

Každá kapitola má uvedenú literatúru, kniha obsahuje prehľad českých patristických prekladov (nutné brať na vedomie, že kniha vyšlo v roku 1972) a prehľad nemeckej edície Bibliothek der Kirchenväter.

K väčšine kapitol obsahuje (niekedy dosť rozsiahle) ukážky z vybraného diela. Napr. pri Origenesovi je to Peri archon a Kata Kelsu.

Štítky knihy

patristika církevní otcové patrologie

Autorovy knížky

Vratislav Šmelhaus
česká, 1922 - 1982
1972  80%Řecká patrologie

Kniha Řecká patrologie je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x