Proměna

Proměna https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44799/promena-44799.jpg 5 72 17

Rai-kirah série

1. díl >

Seyonne nebyl vždy otrokem. Jeho lid kdysi vládl magií, jaké není na světě rovno, býval ochráncem i obráncem zároveň. Pak ale přišly armády impéria Derzhi a on upadl do otroctví. Dlouhá léta ponižování a utrpení mu oslabila magické schopnosti. Jeho národ ho považuje za mrtvého. Pro něj je smrt to jediné, v co ještě může doufat - dokud jednoho dne neobjeví naději na tom nejnepravděpodobnějším místě... Když byl Seyonne opět prodán, zakoupil ho Aleksander, dědic trůnu impéria Derzhi. Seyonnův nový pán je bezcitný a zaslepený krutostí. V Aleksanderově duši však dřímá zárodek síly. Jediné, co potřebuje, je vedení mistrem, jakým kdysi býval Seyonne... Nezbývá však mnoho času, protože Aleksanderova skrytého nadání si všimli i démoni - a ti mají ve zvyku zničit sílu, kterou nemohou ovládnout...... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Transformation , 2000


více info...

Přidat komentář

RaptoR
20.09.2022 5 z 5

Dlouho, předlouho mi tento skvost jen tak sbíral prach v knihovně. Původně jsem koupil jen díky krásnému zpracování. A rozhodně jsem neprohloupil. Příběhově to není žádná nezapomenutelná legenda, ale ten styl, jakým to je napsané, to jednomu vykouzlí úsměv na tváři. Dobrodružství Seyonneho je napínavé a dostatečně akční i poutavé natolik, že jakmile se dostanete do jeho tahu, jen těžko budete odkládat knihu čistě proto, abyste si došli na záchod. Díky stylu sympatické Carol Berg lehce přimhouřím oko i nad lehce ukvapeným závěrem. Rozhodně se těším na další díl!

maja8148
06.08.2022 5 z 5

Přemýšlím po kolikáté jsem tuto knihu četla. A došla jsem k číslu 8. Poprvé jsem ji objevila před mnoha lety v knihovně. To bylo v době, kdy jsem tam ještě chodila a nekupovala šílené množství knih, které v životě asi ani nestihnu přečíst. Nakonec sem si ji i koupila (v šílené aukci na aukru, kde jsem přihazovala do poslední sekundy přes snad nejpomalejší počítač na světě, místo toho, abych se učila na maturitu). A jednou za pár let si ji vždy přečtu (dle fotek na insta to bylo naposledy před 4 roky :D). 
Znovu a znovu. A je zajímavé, že mě pokaždé něčím překvapí a pokaždé mám pocit, že ji čtu snad poprvé a jsem uchvácena oním světem a těmi intrikami a úžasným vztahem mezi Seyonem a Aleksandrem a miluji i ostatní postavy a třeba Dmitriho mám strašně ráda a nechápu jak jsem si jej za těch pár stránek (no možná spíše odstavců), co v knize dostal, mohla takto oblíbit. A stejně tak Kirila. 
Ovšem musím se vám přiznat k jedné věci. Knihu neberu jakou součást trilogie. Prostě tento díl a tím to končí. Ano vím, že to má další dva. Dokonce jsem je četla. Ovšem nezamilovala jsem se do nich tak, jak do tohoto. Přijdou mi totiž strašně zdlouhavé. Ovšem! Rozhodla jsem se to napravit a  v brzké době si je znovu přečtu a třeba změním názor :).


alekis
23.04.2022 5 z 5

Mám v úmyslu tentokrát si ulehčit práci a nic moc nepsat. Tudíž doporučím některé předešlé komentáře, například od... páni, ať neurazím! Vyberte si sami, možní budoucí čtenáři :-).

Poté využiju pár slov autorky, napsaných v úvodu 2. části, kterou jsem už nakousla:
"Proměna měla být jedinou knihou, vyprávějící příběh prince, jenž se díky nutnosti čelit hrozbě války s démony proměnil z arogantního muže v člověka hodného velkého osudu. Po dokončení knihy jsem si však uvědomila, že se příběh nesoustředí pouze na samotnou válku s démony, nýbrž především na mezilidský vztah a jeho schopnost měnit lidi samotné. Začala jsem uvažovat o nezodpovězených otázkách původu démonů a odhodlání Ezzarijců čelit jim a napadlo mě, že my lidé často lpíme na zvycích a tradicích, věrnosti a nenávisti, u nichž jsme již dávno zapomněli, jak vlastně vznikly.
Odhalení je cestou muže, který je přinucen probádat kořeny vlastního národa a zjistit, že svět je úplně jiný, než si původně myslel, a že prosazování cti a soucitu může mít hluboký a bolestivý dopad."

Tak jo, to snad stačí. Trilogii jsem četla před X lety, netuše ještě nic o Databázi. Pro mě toto není nej nej fantasy ze všech, ale... je to dobré čtení. V pokračování(ch) se tuším hodně bojuje s démony a rozjímá nad ledasčím, tak nevím, bude to taky napínavé, jako 1. díl?

Podotkla bych (proč se mi ty komentáře tolik natahují, fakt nevím!!): je to čistá fantasy, ale lidé v ní, krom nějakých mimořádných vlastností, které mají někteří, jsou zase jenom lidé, stejně jako v reálu.
Figurují tady ale také démoni, stvoření, která se nám předvádějí v nejhorší podobě a my si myslíme, jsme přesvědčení, že v našem světě naštěstí neexistují. Přemýšleje nad nimi - těmi démony, docházím k závěru, že oni existují, ošklivci, hnusáci, trapiči, tyrani - neviditelní, nenávidění a často velmi silní. Každý z nás má totiž nějakou tu příšeru, či možná víc, ve své vlastní duši. A není tu žádný Strážce, který by prošel portálem a zahnal je pryč, do krajiny skal a ledu. Musíme s nimi bojovat sami... holt takový je život...
Kniha je to dobrá, je dost rozsáhlá, ale nijak moc to nevadí, doporučuji :-).

Dragonian
13.03.2022 4 z 5

Tak trochu pohádka, možná někdy i více. Ale je to napínavé a dobře se čte. Rozhodně mě to neodradilo od dalších dilů.

Nikiana
11.02.2022 5 z 5

Velké překvapení, náhodou jsem narazila na ukázku a nakonec jsem knihu dočetla během dvou dnů. Těším se na další díly.

tomekbobek
04.08.2021 5 z 5

Na některé knihy zapomenu během jednoho týdne či měsíce, ale Proměna se mě drží zuby nehty více jak půl roku. Není to však kvůli jejímu velmi dobrému příběhu, sympatickému hlavnímu hrdinovi nebo stylu psaní, ale světu ve kterém se odehrává. Je totiž originální a skvěle propracovaný. Nejedná se o žádné klasické fantasy ve stylu ForgottenRealms nebo Warhammeru, ale o inspiraci orientem a asijskou stepí, přičemž však nejde o nějakou bezduchou kopírku. Země Ezzarie a Impérium Derzhi působí svěže a neotřele. Tamní zvyky, kultura a hirearchie na čtenáře dýchá na každé stránce, ale nikoliv na úkor děje. I to stolování, které mi prvních pár odstavců přišlo možná trochu moc rozvedené, vlastně zapadlo jako poslední díl skládačky do tohoto skvostu.

Mornau
12.01.2021 4 z 5

Docela mne překvapilo jak pěknou knihu vlastním v mé knihovně a nečetla ji.
Už od začátku prvních stránek jsem se nechala vtáhnout do děje a jen si užívala příběh.

Grety
30.12.2020 3 z 5

Osudy otroka a jeho hrátky s princem se mi líbily. Náš Ezarijec je tvrdý chlapík a vydrží mnoho, je to nadaný a mocný čaroděj. Poslední třetina knihy už nebyla tak čtivá, ale nelituji, že jsem vydržela.

špulo
28.08.2020 5 z 5

Milé prekvapenie. V čase vydania v "našich zemích" mi táto séria jaksi unikla. Cez jeden antikvariát sa mi po rokoch pripomenula a som rád. Ide o fantasy, ktorá sa vám postupne zadrie pod kožu a ku koncu sa budete od nej ťažko odtŕhať. Zaujímavý svet, neskutočne prepracovaný hlavný hrdina, spisovateľské remeslo na vysokej úrovni. Z dnešného pohľadu už asi nejde o vyslovene originálne dielo, ale stále má čosi do seba. A viac než mnohé iné žánrové výtvory. Príbeh je rozprávaný v ich-forme. Aj keď sa navonok nič nedeje, v hlave hlavného hrdinu sa toho deje viac než dosť. Málokedy je popísané vnútro postavy tak pútavo ako tu. Dej sa postupne rozbehne a dočkáme sa aj nejakej akcie. Nečakajte však Červenáka. Ani s tými intrigami to autorka príliš neprehnala. Len záver bol trošku prirýchly. Dojem ale nepokazil a ja sa teším na ďalší diel.

sbijecka
05.08.2019 5 z 5

Skvělé fantasy. Až je pro mě zarážející, že u nás velmi málo známé.

Charlie119
30.10.2018 5 z 5

Velmi, velmi zajímavé. Svět, ač by se mohl zdát na první pohled fádní, si člověk brzy oblíbí, stejně jako vskutku zajímavě vykresledné ústřední postavy. Zde by se nedostaky nehledaly moc dobře.

Knihomlok2015
16.01.2018 5 z 5

Tak objektivní komentář ode mě tentokrát nečekejte a dost možná ani příliš racionální, protože tuhle knížku (potažmo trilogii) miluju už nějakých dvanáct let. (a to co milujeme, prostě milujeme a rozum do toho nemá co kecat, že:-) A i přesto, že ty roky na ní už zanechaly nějaký ten šrám, ostatně ty desítky dalších skvělých knížek taky, a sama určitě má stovky svých vlastních chyb a neduhů, to všechno jsou jen pouhé kosmetické vady, protože pořád ještě je to příběh, který stojí za to číst i po dvanácti letech stále znovu, znovu a znovu.
A ty poslední tři slova jsou prostě ..... (však vy víte:-)
PS: Raději se ani nezmiňuju o té rozpadající se trosce, která hyzdí mou jinak velmi spořádanou knihovnu vlivem opakovaného čtení - to lepidlo je prostě marný a po včerejšku mám z dvou půlek knihy najednou tři třetiny - díky bohu alespoň za to, že ještě drží nějaké ty jednotlivě se osamostňující rebelantské listy.

sonycat
08.02.2017 5 z 5

Toto je pre mna jedna zo zasadnych trilogii, knih, ktore ma utvrdili v mojej laske k fantasy. Je to zo 12-13 rokov, co som ju citala, vlastne to bola jedna z noviniek v jedinom knihkupectve v blizkom meste, ktore v tej dobe ponukalo fantasy, predaj cez internet nebol este taky rozsireny a v malom meste bolo tazke sa k fantasy vobec dostat, o to viac sa takyto fantasy klenot vazil...vsetky tri knihy su napinave, obaja hlavni hrdinovia sa mi dostali pod kozu, letela som strankami krkolomne vpred spolu s nimi, bola to jazda :). Hm, mala by som si ju veru v dohladnej dobe zopakovat :)

Banchie
12.01.2016 5 z 5

Tato knížka je jedna z mála, která se dá číst opakovaně a nikdy toho člověk nezalituje. Skvělá volba.

maja8148
16.11.2015 5 z 5

Právě to čtu asi po čtvrté... a stále stejně napínavá a úžasná....

Horus
01.09.2015 5 z 5

Kniha se mi dostal do ruky od kamaráda se slovy:"Tohle by tě mohlo zajímat". Doslova mě pohltila, její naprosto specifický svět a styl výpravy. Ano, občas trochu zmatený, ale to jsem i já. My skutečně sedl.
Nutno dodat, že je tomu že více než deset let a stále je pro mě velice pozitivní vzpomínkou.

Davies182
01.11.2014 5 z 5

Od první kapitoly vtáhne do děje a nepustí, intriky nikdy nebyly napínavější (zdravíme Martina).

Autorovy další knížky

Carol Berg
americká, 1948
2004  90%Proměna
2004  85%Odhalení
2004  83%Vzkříšení

Kniha Proměna je v

Právě čtených1x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených10x
Knihotéce71x
Chystám se číst41x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x