Pstruholov v Amerike

Pstruholov v Amerike https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103635/pstruholov-v-amerike-103635.jpg 4 90 12

Pstruholov v Amerike – dnes už klasické dielo americkej literatúry – patrí k Brautiganovým najznámejším prózam, v ktorých sa spája reálne s fantastickým, prozaické s lyrickým a komické s vážnym v mnohotvárnych fragmentoch. Celým románom, ktorý je akousi kolážou voľne spojených krátkych epizód, sa ťahá nostalgia za strateným svetom autentických hodnôt, nenávratne pohlteným modernou civilizáciou. Aj ústredný symbol diela – Pstruholov v Amerike nadobúdajúci množstvo podôb – stelesňuje pocit straty s nádychom nostalgie. Obraz veľkého skladu, kde sa hromadia a predávajú nepotrebné veci, je obrazom smetiska, na ktorom sa ocitajú potoky, vodopády, lúčky i stromy, vtáky i pstruhy ako symbol hodnôt. K najpôsobivejším stránkam diela patrí originálne poňatá „filmová“ kompozičná technika, ktorá autorovi umožňuje vsúvať do textu rôznorodé formy prejavu ako nápisy na pomníkoch, kuchárske recepty čí úryvky z denníkov, čim nielen ozvláštňuje, ale najmä osviežuje jeho výpoveď o súčasnej Amerike.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Petit Press
Originální název:

Trout Fishing in America , 1967


více info...

Přidat komentář

ozzak
04.05.2024 5 z 5

Moc pěkná surrealisticky hravá krásně ujetá betnicka próza.
Plná chytání pstruhů v Americe.
Nehazejte atomovou bombu do starých pstruzich vod!
Isaac Walton by bombu nenáviděl
Mušky Royal si rakety no.
Určitě se ke knížce rád vrátim.

lavash
10.06.2023 4 z 5

na jedný straně je Brautiganova próza rozmarná a hravá a čtenář s ním jde na surrealistickou cestu světem, kterej je jak důvěrně známej, tak naprosto bizarní. brautigan má opravdu cit pro zachycení svět.

co věřím, že na někoho může působit znepokojivě a místama dokonce rušivě, je mazání hranice mezi realitou a fantazií způsobem, kterej právě může bejt znepokojivej, rušivej, dezorientující. Jeho používání humoru a absurdity může bejt odcizující, brautigan vytváří pocit odtažitosti a ironie, která může bejt na obtíž při nějakým navazování vztahu s tím, co čtu.

jedinečný, nezapomenutelný, bizarní.


Zuna1990
26.06.2022 3 z 5

Pstruholov v Amerike rozhodne nie je kniha pre každého. Možno na prvý pohľad nedáva zmysel, je absurdná, nejednoznačná a útržkovitá. No na druhé čítanie sa rozjasnieva a odkazuje na túžbu po slobode sprevádzanou nostalgiou za skutočnými hodnotami. Richard Brautigan hľadal jeho ideály života v prírode, no keď sa doba v 60tych rokoch minulého storočia zmenila, hľadanie končilo vo frustrácii.

Pablo70
04.01.2021 4 z 5

Brautigan napsal tuto knihu před šedesáti lety. Snažil se navázat na Thoreaua a hledal jeho ideály života v přírodě, ale doba se již změnila. Jeho hledání končilo ve frustraci a deziluzi. Přesto se snažil vypsat svoje pojetí chápání přírody člověka "moderní doby" a my vidíme jeho nejednoznačnost, je optimista nebo pesimista? „Jeho poselství, jaké je, je mírné a neprogramové a nemoderně optimistické ohledně lidských bytostí - spíše potvrzuje život než popírá život - a je zcela spojeno s každodenní americkou zkušeností.“ (John Stickney)
Rozhodně si myslím, že tuto knihu nelze číst kontinuálně, protože jednotlivé příhody na sebe nenavazují a jsou často nejednoznačné a útržkovité. Četl jsem výběrově a podle nálady v knize zalovil.
Brautigan je upřímný a píše, jak cítí. Lov pstruhů byl uveřejněn až roku 1967. To byl rok finálního vzepjetí hnutí hippies a autorův příklon k přírodě vyvolal nadšené reakce. Pokud jste s hippíky aspoň trochu rezonovali, budete knize rozumět. O své knize R.B. prohlásil: „Nemám zájem napodobovat styl nebo strukturu, kterou jsem používal dříve. Nikdy nenapíšu další knihu jako Lov pstruhů v Americe. Když jsem s ním skončil, ten starý stroj jsem demontoval a nechal jeho kousky povalovat na zahradě, aby rezly na dešti. “

čef
15.12.2020 3 z 5

Milé Chytání pstruhů v Americe, bohužel patřím mezi ty uniknuvší pstruhy nechycené slovy jako lechrle apod. Raději si přečtu něco od Majakovského a budu pak zcela jistě lépe připraven na Leninův Stát a Revoluci. „Veden potřebou vlastní člověku jsem vždycky toužil napsat komentář, který by končil slovem majonéza“.

maruska283
22.09.2019 5 z 5

Hravé, slovně dostatečné, zbožňuji!

petrarka72
12.03.2019 5 z 5

Pro mne objev. Velmi zajímavý, hravý, chytrý, duhový objev. "Zaleťte si za třicáté osmé zrcadlo," pravil Chytání pstruhů v Americe a udusil sestřenici své prapravnučky.

1987
26.02.2018 5 z 5

Krasna tuzba po slobode.

Moja oblubena scena je ta, ked si rozpravac pomyli schodisko s vodopadom.

witiko
21.06.2017 4 z 5

Absurdita, mystifikace, fantazie, hravost, smysl pro paradox a poetika ne/smyslu je jádrem téhle knížky, která není a nemůže být pro každého.

yelcin
28.06.2016 1 z 5

Ked toto dielo amerického hippika patri do klasickej americkej literatury ,tak potom co spisovatelia ako E.A.Poe, J.London, alebo E.Hemingway. Nechcem byt moc kriticky , ale toto dielo je cisty blabol bez hlavy a paty ,bez myslienky ,akoby ho napisal riadne zhuleny slnieckar. Az zivotopis autora v ktorom je uvedene , ze v mladosti trpel paranoidnou schizofréniou a liecili ho sokovou terapiou ozrejmuje vznik tohto diela a pravdepodobne liecba nebolo uspesna.

Aingeal
03.05.2016 4 z 5

Ze začátku jsem se u knihy div neuzívala nudou a přemáhala se otočit stránku. V polovině jsem se zájmem sledovala jednotlivé střípky rozbitého Chytání pstruhů v Americe a ke konci jsem zvědavá a nadšená hltala každé slovo. Složité, absurdní a zdánlivě nepochopitelné dílo - která jsem na konci s uznáním zhodnotila jako geniální. Děkuji, pane Brautigane :)!

little_bastard2
30.11.-0001 5 z 5

Táto kniha nie je pre každého. Je zmätená, na prvý, druhý, ani tretí pohľad nedáva zmysel. O narácii nemôže byť ani reči. Je o Amerike, pravdepodobne. Občas vám to autor jemne naznačí, aby vás potom opäť hravo zmiatol. V momente, keď nadobudnete pocit, že píše vážne, odstaví vás absurditou.

Nechajte sa ňou unášať.

Hra je tu to dôležité.