Návrat z pekla

Návrat z pekla
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289268/bmid_navrat-z-pekla-9BP-289268.jpg 5 255 255

Karlu Millerovi, nadějnému studentovi medicíny, převrátí život naruby nejen krásná židovská dívka Marie, ale také nadcházející druhá světová válka. Společně se stará se svým otcem o pekárnu v přízemí pavlačového domu, v němž místní obyvatele terorizují kolaboranti a donašeči. Karel se neskutečně trápí výčitkami, že nedokázal zabránit transportu své ženy a dětí do Terezína. Díky podrazu se dostane do koncentračního tábora, kde se stane osobním kuchařem velitele. Záhy zjišťuje, že se jeho děti a žena v tomto táboře objevily také. Setká se znovu se svou rodinou? Pomstí se za veškerá příkoří, která mu život do cesty přinesl?... celý text

Přidat komentář

Kackac77
03.10.2024 5 z 5

Audiokniha
Těchto příběhů z války byly napsány stovky ne-li tisíce. Nevyhledávám je, některé mi přijdou na jedno brdo, emoční ždímačky, které jsou hlavně o utrpení a jsou celé z pohledu oběti. Teď zním jako velký cynik, ale nemyslím to tak, nebagatelizuji to utrpení, celou tu nepředstavitelnou šílenost koncentráků. Tady ten příběh asi v těch stovkách příběhů není ničím výjimečný. Ale přesto to mělo pro mě nějaký další přesah. Že se nechtěl hlavní hrdina mstít, že věděl, že zlo plodí zlo, že není důležité na které jste straně. Když po válce odchází z republiky, popisuje tam český národ, říká, že necítí v tom národě inteligenci, že se lehce nechá strhnout na jednu či druhou stranu, není tu žádná morální síla. Zajímavé a smutné zároveň, nejsem si jistá, jestli jsme se někam posunuli od té války.

simca9342
25.04.2024 5 z 5

Přečtená před lety .

Karel Miller se zamiluje do Anny - dcery lidí odvedle. Kamarádí se, vyrůstají vedle sebe dokud nepřijde nacismus, který teď už dvojici - manželský pár spolu s dětmi- rozdělí. Uzavřít sňatek s Židovkou za druhé světové nešlo. Kdo to mohl tušit? Ani nedostudovaný medik, který se dostane do Osvětimi. Aby na holém dřevě, kde spí s ostatními vězni zapomněl na každodenní hrůzu v lágru, vzpomíná na život před zákazy, ale i na sousedy donašeče a transport ženy Aničky a Karlíka s Kristýnkou do Terezína, který si vyčítá doteď. Po osvobození přijde další rána...


vladka200
09.07.2023 5 z 5

Velmi silný příběh,který jsem přečetla na jeden zátah na Mácháči u vody

angelak
23.01.2023 5 z 5

Hodně smutný příběh ... přečtený jedním dechem

Knihomolka506
23.08.2022 5 z 5

"Proč odsuzujeme jiné lidi, za to, že udělali něco hrozného, když neznáme podstatu jejich činů?"
Na začátku jsem si říkala , když má být příběh o válce tak proč zatím čtu o pekařství? A chtěla jsem ji vrátit do knihovny. Udělala jsem dobře, že jsem ji dočetla. Potom jsem pochopila a knihu neodložila...
K příběhu: Nedostudovaný medik se zamiluje do holky od sousedů, vyrůstají a hrají si spolu. Později jak už mnoho z nás tuší přijde něco, co teď už dospělé lidi rozdělí. Válka odděluje rodiny, lže, vymýšlí propagandy a bere dětem kus dětství, které bylo pro několik tisíců z nich strašně krátké.
Zamilovat se do Židovky a mít děti v době války fakt nejde. To nevěděl nikdo. Ani Karel Miller, který se dostal hloupým podrazem do tábora. Na holém dřevě, kde spí s mrtvými a živými vězni si už roky vyčítá něco, co nemohl nijak ovlivnit.
Po osvobození nebude nic lehké. Pro všechny .
Ještě bych chtěla dodat, že autor sepsal tento příběh po vyprávění jeho babičky, se kterou roky žil. A já obdivuju tu paní, která o něčem takovém dokázala po letech mluvit . Děkuji pane Vavříku!

Jana77
19.04.2022 5 z 5

Dovolím si nesouhlasit s předchozím hodnocením, i když chápu, že každému se líbí něco jiného, proto je knižní svět tak krásný. Návrat do pekla jsem četla už dvakrát, pro samotný příběh i pro zvuk slov, který ve mě nechává. Naprosto všemu jsem uvěřila, neboť nic není jen náhoda, tyto příběhy se bohužel děly. Za mě vždy plný počet hvězd!

eva3992
18.04.2022 3 z 5

Příběh Karla Millera, který se během druhé světové války dostane do koncentračního tábora. Vzpomíná a tím nám vypráví svůj život před válkou, pomalu se dozvídáme, kdo vlastně je a jak se dostal do koncentračního tábora.

Smutný příběh jedné rodiny v nelehké době. Smutný i proto, že se něco podobného skutečně stalo, autor čerpal z vyprávění své babičky. Celý příběh zde vyznívá naivně až pohádkově, v kontrastu jsou tu však některé hrůzy popsány opravdu reálně a drsně.

Ráda bych ke knížce napsala víc, ale už mě napadá pouze kritika. Knížka se mi špatně četla, nemohla jsem se začíst. Někdy mi vadilo přeskakování v čase i ve vypravěčích. Celý příběh se mi jevil málo uvěřitelný a myslím, že si velmi brzy ani nevzpomenu, o čem kniha byla.

Pivka1
04.01.2022 5 z 5

Už po sté se ptám, Bože, kde jsi byl? Četla jsem jedním dechem, ani slzy jsem si už neutírala. Smutné, strašně smutné, dojemné, a přitom úžasné.

ydnac
21.11.2021 4 z 5

Další smutná válečná kniha podle skutečnosti.
V příběhu o Karlu Millerovi se dozvídáme, že se zamiloval, stal se otcem, přišel o rodinu, dostal se do koncentračního tábora a přežil...
Četla jsem už několik knih s touto tématikou a ve většině z nich jsem narazila na hlavní hrdiny, kteří ze všech sil pomáhali v koncentračních táborech druhým a hodně lidem zachránili život. V tomto případě se Karel snažil "JEN PŘEŽÍT" a několikrát zmínil, že bude myslet na sebe, ale člověk nikdy nemůže soudit někoho v situaci tak hrůzné, že někdy mohla být i smrt vysvobozením. Každý, kdo musel vytrpět hlad, zimu, nemoci, štěnice a ještě se dívat jak mu zabijí kamaráda před očima, je pro mě obdivuhodným a silným člověkem.

"Nechovej se jako oni. Nenávist a zlo plodí zase jen nenávist a zlo."

i.stefany
08.11.2021 5 z 5

Připadá mi až fascinující, kolik knih s válečnou tématikou jsem již sama přečetla a se mnou i spousta dalších čtenářů. Je to téma, které i přes všechny hrůzy a zvěrstva stále táhne a je dobře, že se dostává do povědomí ohromného množství čtenářů, a i když jde v podstatě pořád o to samé, každý příběh je jiný. Pan Vavřík vypsal velmi čtivý, syrově bolestný příběh poskládaný z vyprávění své babičky... Beznaděj, hrůzy, děsy, zvěrstva a bolest. Zavírám knihu a ptám se: "...A kde byl Bůh"???

Kniholapka
17.09.2021 5 z 5

Rozhodně kniha, která by neměla upadnout do ztracena. Jak už to tak bývá řadím ji mezi náročnější čtení. Velké plus má ovšem za to, že je to podle skutečného příběhu a o to větší je jeho váha.
Krásně popsané, čtivé ...člověk se neodtrhne.

monča852
19.01.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, četla se jedním dechem

Hema
02.01.2021 odpad!

Jo, muzeme si zanadavat, ze je to uz tisickrat opsane tema, ale me to bavilo i tak.

Zuzu1402
30.12.2020 5 z 5

Četla jsem několik knih a viděla i spoustu filmu s touto tématikou, ale tento příběh mne opravdu vzal za srdce. Výborně napsané, v některých pasážích jsem ani nedýchala, o to je to děsivější, že to vychází ze skutečného příběhu. Náročné, ale kvalitní čtení.

Poeta.kno
30.12.2020 4 z 5

Jednoduše napsané a snadno čitelné. Dá se to přečíst za krátkou chvíli a určitě ta kniha za přečtení stojí.

KatyM.
26.12.2020 5 z 5

Krásný dojemný příběh, přečteno za 2 dny.

rodak
20.11.2020 5 z 5

Nemusíme nutně číst mezinárodní bestsellery s nálepkou a válečnou tematikou. V tomto případě velmi povedený příběh českého autora o hrůzách války ale i temnotě, nenávisti a propagace komunismu v našich lidech. Napsáno jednoduše, srozumitelně, pravdivě a smutně. Jak jinak z tohoto období. Od autora jsem přečetl i další jeho dvě knihy z úplně jiného soudku a jsem zvědav na další jeho tvorbu.

Bibi23
22.08.2020 5 z 5

Ač velmi smutné téma, tak se čte rychle, neboť je psaná poutavě, jemně a přitom realisticky. Rozhodně stojí za přečtení.

pydla
14.06.2020 4 z 5

Napínavý, dobře napsaný a dojímavý příběh. Chybí hlubší propracování, ale příběhu to nijak neškodí. Do hlavního hrdiny se snadno vcítíte, děj s ním prožíváte. Za přečtení rozhodně stojí. Doporučuji.

Katka2382
26.05.2020 3 z 5

Jako jo,nebylo to špatný.Byl to napínavý a docela čtivý příběh,ale no ty dialogy mi občas přišli takový nepřirozený.Hlavně vyjadřování malého Karlíka,ale možná je to jen můj pocit.