Rok v Provenci
Peter Mayle
V prvním díle volné trilogie o půvabech a zvláštnostech života v jihofrancouzské Provenci (Navždy Provence a Znovu Provence) se společně s autorem podíváme do líbezné krajiny, kde voní levandule, rodí se výborné víno a jedinečné kulinářské dobrůtky – vínem úžasných značek počínaje a slavnými lanýži konče –, a kde bydlí lidé, jejichž život jim můžeme jen závidět. Za knihu, ze které se záhy po jejím vydání stal světový bestseller, získal Peter Mayle v roce 1990 prestižní cenu British Book Awards pro rok 1989 za nejlepší cestopisnou knihu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2005 , OlympiaOriginální název:
A Year in Provence , 1990
více info...
Přidat komentář
Kniha se odehrává v průběhu jednoho roku. Obsahuje 12 kapitol, které začínají lednem a končí prosincem. Každá kapitola navíc zaměřuje na cca 4 různé historky, které se ten měsíc udály. Jedná se tedy o takové krátké fejetony, ve kterých autor s laskavým humorem popisuje svoje zážitky z života na francouzském venkově. Je to milé čtení, místy se člověk pousměje.
Ke knize jsem se dostala přes čtenářský klub a myslím, že mě nezastihla v nejlepším čase, a proto mě tolik nenadchla. Aktuálně hodnotím 50 %, ale pokud bych knihu hodnotila v žánru cestopisných fejetonů z 90. let, tak bych jí dala 60 %. Knihu bych doporučila číst jako odpočinkovou četbu, když je nálada na něco jednoduššího nebo pro starší rodiče či prarodiče, kteří se asi dokáží lépe vcítit do popisovaných situací.
Vypravěčův styl psaní je hodně květnatý a pro mě poměrně náročný na soustředění.
Tahle knížka má ATMOSFÉRU. Je to moc příjemné čtení, bezděčně jsem se usmívala. Bude to tím, že jsem milovník jídla a tato knížka je ho vážně plná...
Doporučuju, četla jsem ji jako 'odměnu' po zkouškách a rozhodně si plánuju přečíst i pokračování.
Úžasná kniha plná dobrého jídla, prostředí Provence a i humoru. Při čtení má člověk pocit, že opravdu sedí v kavárně, dává si francouzskou cuisine a opaluje ho provánské slunce. A vínečko nesmí chybět.
Krásně popsaná atmosféra Provence i typů místních lidí. Příběh voní levandulí a dobrým vínem. A taky jídlem.
Vůbec mi nevadilo, že to nemá děj. Toto vyprávění jsem si poslechla jako audioknihu a myslím, že v tomto případě jsem se pobavila možná více, než kdybych to četla. O lidech a životě v Provenci jsem se dozvěděla mnohem víc, než o Bretani z knihy Marty Davouze. Myslím, že si toto milé a úsměvné vyprávění brzo zopakuji.
Naprosto nádherná knížka, po všech směrech hřejivá - ať už prosluněnou Provence, stylem psaní a povahou autora i dějem. Peter Mayle popisuje svůj první rok, kdy se z něj stával provensálský vesničan, jak přicházel na chuť svébytnému prostředí a jeho obyvatelstvu. Kniha je tak nakouknutím do ryzí všednodennosti, kde na vše je dost času, lidé drží při sobě a vše nepříjemné se dá ustát s úsměvem. Ideální knížka, když chcete nachvíli vypnout a jen se nechat ponořit na lavičku pod platan, kde kolem voní rozmarýn a levandule, v dálce jede traktor,...
Jedna z mých nejmilovanějších knih. Ùplně máte chuť někam se zašít se skleničkou dobrého vína, uzobávat sýr a číst a číst. Když se Brit přestěhuje na francouzský venkov, tak nějak zákonitě musí ke střetu kultur dojít. Tady je však vylíčen s tak laskavým humorem, že je kniha úplným balzámem pro duši. Vracím se k ní znovu a znovu. A za zmínku stojí i výborná audio verze.
Bez děje.
Spíš jen soubor nesourodých historek, poskládaných podle ročních období. Některé byly celkem zábavné, obzvlášť střet kultur, ale jinak to byla nuda.
Bajecne cteni pro dlouhe zimni vecery. Uplne jsem prozivala vsechny ty rozhovory, obdelavani vinic, pripravu jidla... A to jezeni! Sliny mi jenom tekly! :-) doporucuji vsem, kteri nesnaseji ceske zimy uplne nejlepe - kniha vas prenese do Francie okamzite, jak se zactete.
Hezká oddechovka na zimu, Dobrý ročník se mi líbil i filmové zpracování, tak jsem se těšila na další dávku léta, dobrého jídla, vína, vůní a pohody...na opravy starého domu, zážitky s řemeslníky i sousedy. Je to jako příjemný výlet k přátelům.
Půlku knihy jsem slintala, druhou půlku pomalu kupovala letenky. Nedějovost mi v tomto případě vůbec nevadila (ale je fakt, že člověk asi musí být na tu "pomalost" ve správném rozpoložení). Díky za zdejší tipy, zkusím i M. Davouze.
Super pohodové milé čtení. Nečekejte nějaký děj, je to popis zpomaleného života na vsi v Luberonu. Francoužština v textu mi nevadila. Podtrhuje atmosféru a není to nic, co by zabraňovalo porozumění celkovému textu. Doporučuju sklenku vína, něco dobrého na zub, nohy nahoru a vychutnat si Provence plnými doušky.
Štítky knihy
víno Francie Provence životní styl romány
Autorovy další knížky
2005 | Rok v Provenci |
2006 | Dobrý ročník |
2004 | Navždy Provence! |
2007 | Andělské vodopády / Černé slunce / Dobrý ročník / Orbit |
2004 | Hotel Pastis |
Jsem milovnicí všeho francouzského a především krásné Provence, kde jsem dokonce strávila svůj erasmus. Knihy od tohoto autora jsou pro mne proto srdcovou záležitostí, které mám spojené především s částí života, na níž nikdy nezapomenu.
Je obdivuhodné, jak spisovatel dokáže nenuceně, lehce, vtipně i hluboce líčit své francouzské zážitky. Přestože by se mohlo zdát, že se tato kniha ztratí mezi jinými podobného rázu, myslím si, že tato vybočuje nejen mezi jinými cestopisy, ale také mezi knihami samotného Petera. Obzvlášť skvělý je leden a červen... Ale ne. Všechny měsíce jsou úžasně popsány. Ke knize se neustále vracím stejně jako do krásné Provence.