Provazochodci

Provazochodci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496923/bmid_provazochodci-DR7-496923.jpg 4 69 18

Ono to nějak dopadne, hlavně se z toho nepos*at. Začtěte se do strastiplné cesty mladíka z moravské vesničky, který se vydává do pražských anonymních ulic za vysněnou prací, životní láskou i hvězdným bydlením. A ve výsledku jde vždy jen o jedno – udržet se v pohybu na laně co nejdéle. A když už padat, tak s noblesou i výrazem, že vše jde podle plánu. Josef König si po dvou publikacích s vážnější tematikou (Společnosti, Chata 1879) odskakuje k oddechové notě. Provazochodci jsou jednohubkou pro zlepšení nálady v těžkých dobách. Nic totiž nezahřeje víc než trable někoho jiného. Navíc se Provazochodci mohou konzumovat i bez lékařského předpisu. Bon appétit. (Varování – kniha je určena čtenářům 15+. Obsahuje totiž peprnější výrazy, jednu procítěnou erotickou scénu a především motivační citáty).... celý text

Přidat komentář

Vilma232
06.03.2024 3 z 5

Nezodpovědným nefandím, ale byla to zábava

Deevv
06.02.2024 3 z 5

Kdybych uměla psát, tak bych sepsala svůj příběh rekonstrukce a dohadování se s řemeslníky. Naštěstí to pan Josef udělal za mě, jen u sebe bych to vynásobila tak 3x ještě. No, asi si půjdu dát panáka, ač skoro nepiji, neboť se mi opět otevřeli mé staré rány a vzpomínky na neschopné řemeslníky.
Jinak kniha super. Svižně plyne a místy jsem se i rozesmála.
Tímhle busem jsme ještě jezdili na tábor :D v době, kdy tam ostatní účastnící přijeli busem s klimoškou a televizí :D achjoooo


drzaja
31.01.2024 2 z 5

"Na to, že seš z vesnice, seš docela chytrá." Těmito slovy se mě snažil asi před dvaceti lety sbalit chlapec z města. Aby ne, když do dneška sou v literatuře všude vesničani vykreslovaní jako vožralí poloretardi, který by jezdili na bryčce, kdyby se nad nima někdo z města nesmiloval a nevěnoval jim prakticky nepojízdnou karosu z padesátejch let. Protože humor, neasi. Číst se to dá, ale vtipný to teda není.

Dela111
25.01.2024 4 z 5

Příjemné překvapení, tohle mě bavilo. Je to sice jednohubka, ale svižně a vtipně napsaná, nejednou jsem se i rozesmála.
Hlavní hrdina je takový ten týpek s nekomplikovanou povahou, který si troufne opustit rodnou vesničku a hledat štěstí v Praze. Nastoupí do pracovní pozice, kde je nutná znalost francouzštiny, v kterémžto jazyce umí leda tak pozdravit a poděkovat. Působí nezodpovědně a lehkovážně, ale stejně mu fandíte.
Příběh přináší komické situace i vtipné hlášky. Skvělý relax, doporučím.

Mathiola8
03.01.2024 4 z 5

Nenadchla, ani neurazila.

pif69
30.09.2023 5 z 5

Skvělá crazykomedie , jako vystřižené z filmů Pierra Richarda .
Přečteno jedním dechem za jedno odpoledne . Doporučuji .

iveta3689
23.08.2023 4 z 5

Příjemné čtení, milá jednohubka. Čte se snadno, je humorná, ale ne trapně na sílu, jak jsem to už párkát zažila.

andy_nejedla
15.08.2023 2 z 5

(SPOILER) Kniha se mi četla dobře, ale konec knihy ten dojem fakt zkazil. Konec je totiž jak seriál na Netflixu, za mě by bylo mnohem lepší vynechat LGBT a mohli se například rozejít kvůli úletu ve sklípku...

lejera
30.05.2023 3 z 5

Počátek vypadal slibně, avšak brzy mě nadšení přešlo. Neříkám, že kniha je špatná, ale čekala jsem, že se u knihy opravdu zasměju. Četlo se to rychle, dobře, je to oddychovka. Podle anotace jsem očekávala, že hlavnímu hrdinovi nebude nic vycházet, bude se mu lepit smůla na paty, ale on se vždycky z každé situace dokázal vyvléknout, trochu absurdita.

hanavka
24.05.2023 3 z 5

Po těžkých tématech parádní jednohubka na odreagování :) Není to žádná vysoká literatura, ale na jeden kratší večer zabaví.

TVer
23.05.2023 4 z 5

Bylo to místemi i celkem vtipné, i když někdy to byl docela bizár.
Fajn oddechovka.

Zuzulinka
08.05.2023 4 z 5

Nebylo to špatný. Chvílemi legrace, chvílemi dost smutno..

iceVS
06.03.2023 4 z 5

Nepíšu slohovky, takže - dost trhlý, chvílemi vtipný, mělo to spád a docela jsem se bavila :-)

libuse6749
09.12.2022

Hlavní hrdina Karel se přestěhoval z Moravy do Prahy s vidinou udělat velkou kariéru a najít lásku svého života. Do začátku mu půjčil kamarád peníze na první nájem a zbytek už byl na něm.

Přiznávám, že jako rodilý Plzeňák jsem Karlovi v Praze fandila. Moje podpora mu však nestačila, protože hned ze začátku rozjel takovou jízdu, že jsem mu nestíhala držet palce. Ucházel se o tolik pozic, že se dostal k pohovoru, kde náhle zjistil, že mu chybí klíčový požadavek - francouzština. To byl ale i bohužel můj kámen úrazu, protože v knize zaznělo několik rozhovorů ke kterým jsem musela použít francouzsko-český překladač. Ten pomohl mě, abych byla stále v obraze, Karlovi pomohl naštěstí jeho vrozený improvizační talent.

Celý příběh je skutečně velmi svižný a čtivý, nechybí vtipné pasáže, ale nečekejte žádnou hloubku. Je to prostě oddechovka, která má za úkol pobavit.

Jsem však ráda, že jsem na autora natrefila, protože na svém kontě má již dvě další knihy, které rozhodně stojí za pozornost ️sbírku povídek Společnosti a krátký román Chata 1879. Zaujali mě jeho povídky, protože jsem zvědavá, jak pojal vážnější témata ze života obyčejných lidí.

renulka16
09.12.2022 3 z 5

Kniha z pera českého autora mě hned od začátku zaujala a těšila jsem se, jak se bude celý příběh vyvíjet.

Po skvělém začátku bohužel však přišlo celkem brzy zklamání, kdy se na scéně objevili Francouzi a s tím i francouzské věty v české knize. Na férovku říkám, že mě to otrávilo. Omlouvám se autorovi, ale kdo má chuť číst francouzský, když tomu vůbec nerozumí? Od té doby jsem se modlila, ať je tam co nejméně těchto rozhovorů.

Jinak se mi příběh líbil, hlavně části, kdy pan Bobík opravoval byt. V tu chvíli jsem si vzpomněla na komedii Už jsme doma? s Ice Cubem.

Hlavní hrdina Karle, bych řekla, že je celkem smolař, protože není možné, aby během takové doby se mu mohlo stát tolik věcí. Na druhou stranu je ale klikař, že ze všeho dokáže snadno vybruslit.

Celkově vzato, kniha je dobrá oddechovka v které se ale místy objevují sprostá slova, takže pokud toto někomu vadí, asi to nebude to pravé pro něj. Navíc, příběh je fakt svižný, takže budete přeskakovat z jednoho děje do druhého a budete na konci. Já osobně jsem se díky tomu do příběhu nedokázala tolik vcítit.

Knížka je útlá, takže vám bude dělat společnost maximálně na jeden večer.

Doporučení: Ke čtení si nalijte sklenku vína a nechte se unést tímto příběhem.

Moniska2410
08.12.2022 3 z 5

Začátek knihy byl skvělý, Karel kluk z vesnice se přistěhuje do Prahy a má neskutečné štěstí na práci, bydlení i přítelkyni.

Pak ale přijde zádrhel v práci a protože při pohovoru trošku zalhal, musí udělat vše proto, aby se na to nepřišlo.

Já si Karla oblíbila, bavilo mě, jak krásně ze všech kiksů vybruslil. A ta jeho přestavba s řemeslníkem Bobíkem, tak ta mě moc bavila, takovýho packala jen tak nenajdete.

Pak přišla část, která mě moc nebavila. Docela mi vadilo, že tam bylo dost textu v jiném jazyce.

Autora jsem do této doby neznala a jsem ráda, že jsem si mohla knihu přečíst a určitě se podívám po jeho další tvorbě .

lucisa.n
08.12.2022 3 z 5

Hlavním hrdinou je Karel, rodák z malé moravské vesničky, který se vydává do velkoměsta, do Prahy, aby se odpoutal od domova a začal nový život. Hledá si bydlení, novou práci a taky okusí společenský život v Praze. Rozesílá nespočet životopisů, že už si ve výsledku ani nepamatuje, na co všechno reaguje. A tak se dostává na pohovor do firmy, kde mu nabízí velice slušné místo a hlavně plat. Jenže až na místě Karel zjistí, že se jedna o místo, kde se vyžaduje znalost francouzštiny. A Karel francouzsky samozřejmě neumí ani kváknout :D Náhoda tomu ale přeje a Karel místo dostane a dokonce se mu i nadmíru daří. Více v knize :)

Autora jsem do této chvíle vůbec neznala, a to je tohle už jeho třetí počin. Co mě ke knize hned napadá je, že je velmi vtipná, svižná a autor se s tím jednoduše nemaže :) S Karlem se budete bavit a kroutit hlavou, jak mu vše velmi snadno prochází. Je to v podstatě takový provazochodec, který neustále na hraně balancuje :) Musím ale říct, že na mě byla kniha svižná až příliš. V podstatě jsem se do ní nedokázala více ponořit, více se vcítit do Karlovy situace. Příběh tak rychle proletěl, že jsem si toho v podstatě nestihla ani všimnout a už bych konec, který ve mě nic moc nezanechal. Já asi radši příběhy, které se mi dostanou pod kůži :( Tím ale nechci říct, že by kniha byla špatná. Naopak, velmi dobře napsaná, jen pro někoho, komu rychlý příběh vyhovuje.

eva3992
20.11.2022 4 z 5

Potřebujete se zasmát, odpočinout si, vypnout hlavu a povznést se nad vlastní problémy? Pak jsou Provazochodci ta správná volba.

Karel Vorel, hlavní hrdina příběhu, se rozhodne odstěhovat z malé vesničky a ponořit se do víru velkoměsta. Praha nabízí spoustu možností a příležitostí, jen je uchopit. Hledá bydlení, práci i lásku na celý život. Občas musí na laně pořádně balancovat, aby se udržel. Jindy spadne, ale musí se oklepat a jít dál.

Josefa Königa jsem objevila v roce 2019 díky jeho knize povídek Společnosti, která mě okouzlila a já věděla, že autorovy knihy budu potřebovat i v budoucnu. Dlouho na sebe nenechala čekat Chata 1879, která mě opět zaujala. Nyní jsou tu Provazochodci. Autor se pouští do jiného žánru, opouští vážná témata a předkládá nám knihu plnou humoru a nadsázky, ale přesto ze života. Z knihy je stále cítit autorův rukopis, jeho nezaměnitelnost.

Příběh je svižný, má spád. Ač nejsem velký fanda vtipných knížek a občas se jich trochu bojím, aby nevyzněly trapně, tady byly mé obavy zbytečné. Už po pár stránkách jsem se musela smát nahlas, Karlův životní příběh jsem si užívala. Rozhodně tu najdete situace, které znáte i ze svého života nebo ze svého okolí. Ke konci je kniha i napínává a já ji nemohla dát z rukou, abych se dozvěděla, jak to všechno dopadne.

Kniha nás provede po Praze, podíváme se po památkách i po hospodách. Jelikož mám ráda vše francouzské, jistá zápletka v knize mě velmi potěšila. A moc mě baví, že jsou v příběhu zakomponovány zmínky o filmech a knihách.

Provazochodci jsou knižní jednohubkou, která Vás pobaví. Zasmějete se nad problémy někoho jiného, které jsou podány s lehkostí a nadsázkou. Ještě musím zmínit celkovou úpravu příběhu, kdy občas působí jako scénář. Autor si se čtenářem pohrává, někdy naťukne něco, na co se můžeme těšit až na konci příběhu. Díky tomu nás udržuje v pozornosti a v lehkém napětí. Celý příběh je rozhodně čtivý a jednoduše nejde odložit.

Věřím, že tento mladý nadějný autor má před sebou ještě mnoho skvělých knih. Je mi jasné, že ať napíše jakýkoliv žánr, jeho knihy si vždy najdu a s příjemným očekáváním přečtu.

Štítky knihy

Praha muži humor ze života úspěch pro muže

Autorovy další knížky

Josef König
česká, 1982
2020  69%Chata 1879
2018  81%Společnosti
2022  70%Provazochodci
2019  40%Dortík

Kniha Provazochodci je v

Právě čtených2x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených2x
Knihotéce90x
Chystám se číst46x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x