Proutkařka

Proutkařka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52305/bmid_proutkarka-CoX-52305.jpg 3 64 18

Kasandra Brooksová je proutkařka. Svůj dar ovládat vodu křehkou virgulí vnímá jako požehnání i prokletí. Jednoho dne při hledání pramene na vzdáleném opuštěném pozemku učiní šokující objev – v lesním remízku nalezne oběšenou mladičkou dívku. Přivolaná policie ale na místě neobjeví žádné známky zločinu a všichni začínají pochybovat o Kasandřině příčetnosti. Nečekaně je však nalezena jiná dívka, kterou kdosi týdny věznil ve zpustlém srubu. Vedla vidina jedné k osvobození druhé? Proč zachráněná Laura nechce promluvit? Kasandru pronásledují stíny minulosti a otřásají její sebedůvěrou i vírou v magické nadání. Minulé, přítomné a budoucí se neúprosně splétá v příběh plný otazníků, nevyřčeného strachu a dávné, zhoubné touhy, která hrozí ohrozit vše, co je Kasandře blízké. Mrazivé vyprávění na pomezí poetického románu a thrilleru vede čtenáře po spirále podivných a nevysvětlitelných událostí k překvapivému finále, v němž musí Kasandra čelit zlu, které mělo být dávno zapomenuto.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Diviner's Tale , 2010


více info...

Přidat komentář

Parwana
30.01.2022 odpad!

Kniha vypadala lákavě, bohužel zklamala. Nebylo to napínavé, ani čtivé, neodkázala jsem se orientovat, v jakém čase se nacházíme, kdo je naživu, kdo už ne a co se vlatsně děje. Odložila jsem.

Lusa
17.11.2020 3 z 5

Nějak nevím, co k tomuto napsat, nebyl to nijak napínavý ani překvapivý příběh, ale bylo to čtivé, takže mě to donutilo dočíst do konce. Takže spíše taková oddechovka.


Brigina
26.10.2019 5 z 5

Já bych to nezařadila, ani k hororům, ani detektivkám, ani k thrilleru. Možná proto se mi kniha líbila, protože jsem si nepřečetla předem, že to má být horor.... Sleduje život ženy nadané předvídáním a předtuchami.

Prilen
05.08.2019 2 z 5

Z počátku se kniha jevila, jako dobře začínající krimi, později přešla v průměrnou detektivku.

adelinka
08.10.2016 3 z 5

Zaujímavý príbeh - trochu krimi, trochu psychologický o žene, ktorá zdedila schopnosti hľadať vodu pomocou prútika po svojich predkoch.

parvitas
01.09.2016 2 z 5

Ku knihe som pristupovala, že to bude nejaký odpad. Ale nebol. Prekvapila ma vcelku príjemne, takže som dočítala. (2,5 hviezdičky je zaokrúhlene 3 :)) A bola aj napínavá, no vrah a zločinec mi bol jasný od začiatku (však komu nie?). O hlavnej hrdinke sa dozviete prvé aj posledné a nebolo to práve príjemné, to čo zažila ako dieťa. Práve naopak. Len bolo treba pretrpieť tie "mystické" a prútikárke a náboženské omáčky. Alebo si ich užite. Lebo na druhej strane, dotvárali atmosféru. Hm, vyberte si. Neviem, k čomu to prirovnať, lebo na triler to bolo pomerne málo napínavé a na krimi zase málo vyšetrovania.
Bol to skôr rodinný príbeh. Vzťahy, ktoré má s rodičmi (s nábožensky založenou matkou a otcom, ktorý je na opačnej strane, no ktorého osobnosť sa vplyvom choroby začne vytrácať... s rodinným priateľom, či so synmi (má dvojičky!) sú krásne vykreslené, niekedy ma ich čistota až dojímala. Kasie má zdedené jasnovidecké schopnosti po otcovi a pokračuje v prútikarení (hľadaní prameňov vody). Dokázala predpovedať napríklad aké mačiatka sa narodia, a aj ktoré zomrie. Varovala brata, aby nejazdil do kina. Ale jej predstavy dostávajú akýsi hmotný charakter (obesená dievčina).

hats
25.02.2016 2 z 5

Hrozne. Vzdavam to. Ukoncila som to pri kapitole 11. To ma teda neoslovilo. Nie.

Matysek79
05.01.2016

Souhlasím s komentáři, knížka me moc nenadchla. Jestli je to tim, že spisovatel se snaží vyprávět/myslet jako zena, nevím. Já knížce neuverila.

endroo25
12.07.2015 1 z 5

Kniha se ze začátku tvářila, že by to mohla být dobrá detektivka šmrnclá trochou toho nadpřirozena. Jak se ale ukázalo, tak to bylo uplně něco jiného. Po 5 přečtených kapitolách jsem začal přeskakovat úseky Kasandřininých vzpomínek a vyhledával jsem jen pasáže, ve kterých se řešil únos Laury. Styl psaní mi připadá hodně plochý, nudný, ať se v ději přihodilo cokoliv, tak jsem necítil nic. Nezasmál jsem se, nelekl jsem se, nebál jsem se, prostě nic. Navíc ta hlavní dějová linka byla jednoduchá, jako básnička pro děti a s jejím vyústěním si autor taky nedal moc velkou práci. Původně jsem chtěl dát dvě hvězdičky, ale teď si uvědomuju, že jedna bude bohatě stačit.

tisha8409
25.06.2015 odpad!

Tak toto mne vůbec nezaujalo. Nechápala jsem dost dobře už ten námět no a samotné čtení, prolínající se kapitoly, kdy je v jedné děj a ve druhé se ihned skočí do minulosti a toho, co ji učil otec - zdlouhavé popisování magie - mne nudilo.
Téhle knížce nějak neumím dát šanci.

hatuli
12.11.2014 2 z 5

Nezaujala mne,nemohla jsem se začíst .

hrabenka
17.05.2014 2 z 5

Začátek byl strhující,říkala jsem si super,má to děj,je to napínavé.No,ale tím to skončilo,vůbec to nešlo dál číst,přeskakovala jsem i stránky,vůbec nezaujala.

Zuzzule
27.12.2013 1 z 5

Nevím, jestli je to mnou nebo tou knihou, ale nemohla jsem se do ní začíst. Chvilkami jsem se v tom ztrácela. Moc mě nezaujala a určitě to nebude knížka, ke které bych se ráda vrátila.

kalache
12.11.2013 3 z 5

..přiznám se,že jsem občas přeskakoval stránky....

bbara155
28.06.2013 5 z 5

Zajímavá kniha, která přesahuje svůj žánr, kam by jičlověk řadil podle lehce nadpřirozených schopností hlavní hrdinky. Kniha není příliš akční, je to spíš román k zamyšlení.

bizonecka
05.04.2012

Do této knihy jsem se nějak nemohla vcítit,začíst se.Neupoutala mě:-(

kamise
15.05.2011 4 z 5

Poetický a napínavý román, rozhodně se nejedná o prvoplánový horor nebo thriller. Řetězec událostí, které mají počátek v hrdinčině dětství se postupně rozplétá až do samého konce příběhu. Myslím, že zde není prvotním cílem dobrat se rozuzlení příběhu, spíše je požitkem četba celého románu. Poetické popisy krajiny a přírody a velmi zdařile a detailně propracované vztahy mezi hrdinkou, jejími rodiči, dětmi i ostatními postavami vás vtáhnou do děje a jsou zde upřednostněny před detektivní zápletkou románu, což v případě této knihy považuji jednoznačně za přednost. Doporučuji pokročilejším čtenářům.

Ivik774
15.04.2011 2 z 5

Knížka se mi nelíbila. Podle toho jak to bylo popsané, čekala jsem od toho víc. Člověk se nejvíc těší na konečné rozuzlení a autor to zde popsal velice stručně.

Štítky knihy

věštění proutkaření

Autorovy další knížky

Bradford Morrow
americká, 1951
2010  60%Proutkařka
2016  54%Padělatelé
2019  70%Pražská sonáta

Kniha Proutkařka je v

Přečtených87x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce59x
Chystám se číst12x