Protijed

Protijed https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342853/mid_protijed-eik-342853.png 4 23 8

Dá se žít spokojeně i ve světě, který vůbec nemáme pod kontrolou? Protijed přináší originální přístup k osobnímu rozvoji - konečně pochopíte, že koncept štěstí je fatální omyl. Co to je štěstí? Oliveru Burkemanovi došlo, po letech strávených rozhovory s psychology, filozofy i buddhisty, že se všichni shodují v jednom: POŘÁD SE HONÍME ZA ŠTĚSTÍM, A PRÁVĚ KVŮLI TOMU SE CÍTÍME TAK MIZERNĚ. Abychom byli opravdu šťastní, možná musíme být ochotní prožívat více negativních emocí nebo před nimi aspoň neutíkat.... celý text

Přidat komentář

Renanka
16.03.2024 3 z 5

Zajímavé téma jako protiváha k nesmyslům z dnešního New Age směru a pochybné "esoteriky", na které už dávno nic esoterního není a přitom stále přitahuje tolik zoufalých lidí, bohužel.
Zezačátku se mně kniha zdála zajímavá a plná potenciálu, který se postupně dle mého názoru vytrácel a asi jsem očekávala trochu jiné informace, které mám z jiných zdrojů, ale celkově to bylo dobré.
Líbí se mně, že se v knize neadorují pojmy jako je vizualizace, motivace, přehnaný optimismus a jen optimismus, magické pozitivní myšlení (zavádějící hlouposti z Tajemství) a jde o něco hlouběji než právě tyto povrchní pojmy. Třeba i ke smrti. Taky jsou zajímavé informace o "negativní cestě" a proč je pozitivní myšlení poněkud mimo. Kapitola o stoicismu mě taky dost zaujala.

Coucouha
10.09.2023 3 z 5

Tato kniha se mi rozhodně líbila mnohem více než 4000 týdnů. Myslím, že bych ji hodnotila lépe, ale nečetla jsem ji zrovna v moc dobrém rozpoložení. Asi jí dám šanci ještě jednou za nějakou dobu.


barbora2115
03.02.2023 5 z 5

Miluji tuhle knihu a každý by ji měl mít v knihovně. Čtu hodně knih o osobním rozvoji a všechny jsou přímočaré a stejné. Tato kniha je úplně o něčem jiném, určitě si ji přečti.

roso.mak
08.01.2023 5 z 5

Měl by ji přečíst každý, kdo si myslí, že úspěch a štěstí si zaručí placenými motivačními semináři.

Optimismem ke štěstí? Blbost. Stanovování cílů, nabuzovani motivace, afirmace, touha po perfekcionismu? Hodně nebezpečná blbost.

A tahle kniha vám řekne proč.

papada
08.01.2023 3 z 5

Kniha nabízející jiný pohled na hledání štěstí v životě. Najdete tu spoustu zajímavých myšlenek proč je lepší nehnat za štěstím, proč je v životě výhodnější upustit od stanovování cílů ve prospěch nejistoty a proč bychom měli být ochotni prožívat negativní emoce a nedívat se na neúspěch jako na pohromu, ale jako na zápletku, která obohatí náš život.

Když se v životě nebudete honit za štěstím, budete žít tady a teď, vykašlete se na afirmace a optimismus, štěstí dosáhnete snáz.

Tuhle knížku by si měli rozhodně přečíst lidé na vedoucích pozicích v korporátech. Autor tu totiž uvádí výborné argumenty, podložené různými výzkumy, proč je dobré upustit od stanovování (SMART) cílů v byznysu.

Kniha je to dobrá, ale na to, abych ji dala víc jak tři hvězdičky, nešla úplně do hloubky a všechno jen povrchně nakousla.

Gabibi
15.02.2019 5 z 5

Moc doporučuji! Skvělá kniha na pomezí osobního rozvoje, filosofie a psychologie. Nechápu, že má tak málo hodnocení! Na pozadí buddhismu, meditace, stoické filosofii, kultu mrtvých a dalších přístupů k životu vyzdvihuje alternativní cestu ke štěstí, která zahrnuje všechny naše negativní pocity, černé myšlenky, nejistotu a neúspěchy jako součást cesty životem. Úryvek z knihy jsem vložila do citátů spisovatele.

Daris
12.02.2019 odpad!

Autoru knih si obvykle velmi vazim a malokterou knihu nepochvalim. Ted jsem poprve odlozila nedoctenou knihu, kterou musim ohodnotit jako odpad. Autor nejspis nepochopil, co je to pozitivni mysleni. Pise o nem, jako o stalo radostnem pocitu. Skutecne pozitivni mysleni je vsak o tom videt na vecech to dobre, takove, jake jsou a take se v neprijemnostech poucit.

Amalberga
23.06.2018 4 z 5

Doporučuji. Kniha nabízí dobré alternativy proti neskutečně otravnému pozitivnímu myšlení, které podle výzkumů očividně nikam nevede. Dozvíte se zajímavé věci o filozofii, meditaci, Mexickém kultu smrti a neúspěšných výrobcích na trhu. Jak tohle všechno souvisí s pozitivním myšlením? To si musíte přečíst knihu.

Autorovy další knížky

Oliver Burkeman
britská, 1975
2022  78%Čtyři tisíce týdnů
2017  77%Protijed

Kniha Protijed je v

Právě čtených3x
Přečtených28x
Knihotéce6x
Chystám se číst40x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x