Protijed

Protijed https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341757/bmid_protijed-xE0-341757.jpg 4 24 8

Dá se žít spokojeně i ve světě, který vůbec nemáme pod kontrolou? Protijed přináší originální přístup k osobnímu rozvoji - konečně pochopíte, že koncept osobního štěstí je fatální omyl. Co to je štěstí? Bohatství, dobrá práce, naplněný vztah a spokojený rodinný život často přinášejí stejnou dávku stresu jako radosti. Šťastní být ale chceme. Je snad náš cíl marný? Nebo jen jdeme špatnou cestou? Oliveru Burkemanovi došlo, po letech strávených rozhovory s psychology, filozofy i buddhisty, že se všichni shodují v jednom: POŘÁD SE HONÍME ZA ŠTĚSTÍM, A PRÁVĚ KVŮLI TOMU SE CÍTÍME TAK MIZERNĚ. Abychom byli opravdu šťastní, možná musíme být ochotní prožívat více negativních emocí – nebo se přinejmenším naučit přestat před nimi tak utíkat. Jednoduše přijmout vlastní selhání, nejistotu a smrtelnost, dovolit si nemít vše pod kontrolou, cítit se smutně a špatně, zkrátka vše, čemu jsme se doposud snažili cíleně vyhnout.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , BizBooks
Originální název:

The Antidote , 2012


více info...

Přidat komentář

Renanka
16.03.2024 3 z 5

Zajímavé téma jako protiváha k nesmyslům z dnešního New Age směru a pochybné "esoteriky", na které už dávno nic esoterního není a přitom stále přitahuje tolik zoufalých lidí, bohužel.
Zezačátku se mně kniha zdála zajímavá a plná potenciálu, který se postupně dle mého názoru vytrácel a asi jsem očekávala trochu jiné informace, které mám z jiných zdrojů, ale celkově to bylo dobré.
Líbí se mně, že se v knize neadorují pojmy jako je vizualizace, motivace, přehnaný optimismus a jen optimismus, magické pozitivní myšlení (zavádějící hlouposti z Tajemství) a jde o něco hlouběji než právě tyto povrchní pojmy. Třeba i ke smrti. Taky jsou zajímavé informace o "negativní cestě" a proč je pozitivní myšlení poněkud mimo. Kapitola o stoicismu mě taky dost zaujala.

Coucouha
10.09.2023 3 z 5

Tato kniha se mi rozhodně líbila mnohem více než 4000 týdnů. Myslím, že bych ji hodnotila lépe, ale nečetla jsem ji zrovna v moc dobrém rozpoložení. Asi jí dám šanci ještě jednou za nějakou dobu.


barbora2115
03.02.2023 5 z 5

Miluji tuhle knihu a každý by ji měl mít v knihovně. Čtu hodně knih o osobním rozvoji a všechny jsou přímočaré a stejné. Tato kniha je úplně o něčem jiném, určitě si ji přečti.

roso.mak
08.01.2023 5 z 5

Měl by ji přečíst každý, kdo si myslí, že úspěch a štěstí si zaručí placenými motivačními semináři.

Optimismem ke štěstí? Blbost. Stanovování cílů, nabuzovani motivace, afirmace, touha po perfekcionismu? Hodně nebezpečná blbost.

A tahle kniha vám řekne proč.

papada
08.01.2023 3 z 5

Kniha nabízející jiný pohled na hledání štěstí v životě. Najdete tu spoustu zajímavých myšlenek proč je lepší nehnat za štěstím, proč je v životě výhodnější upustit od stanovování cílů ve prospěch nejistoty a proč bychom měli být ochotni prožívat negativní emoce a nedívat se na neúspěch jako na pohromu, ale jako na zápletku, která obohatí náš život.

Když se v životě nebudete honit za štěstím, budete žít tady a teď, vykašlete se na afirmace a optimismus, štěstí dosáhnete snáz.

Tuhle knížku by si měli rozhodně přečíst lidé na vedoucích pozicích v korporátech. Autor tu totiž uvádí výborné argumenty, podložené různými výzkumy, proč je dobré upustit od stanovování (SMART) cílů v byznysu.

Kniha je to dobrá, ale na to, abych ji dala víc jak tři hvězdičky, nešla úplně do hloubky a všechno jen povrchně nakousla.

Gabibi
15.02.2019 5 z 5

Moc doporučuji! Skvělá kniha na pomezí osobního rozvoje, filosofie a psychologie. Nechápu, že má tak málo hodnocení! Na pozadí buddhismu, meditace, stoické filosofii, kultu mrtvých a dalších přístupů k životu vyzdvihuje alternativní cestu ke štěstí, která zahrnuje všechny naše negativní pocity, černé myšlenky, nejistotu a neúspěchy jako součást cesty životem. Úryvek z knihy jsem vložila do citátů spisovatele.

Daris
12.02.2019 odpad!

Autoru knih si obvykle velmi vazim a malokterou knihu nepochvalim. Ted jsem poprve odlozila nedoctenou knihu, kterou musim ohodnotit jako odpad. Autor nejspis nepochopil, co je to pozitivni mysleni. Pise o nem, jako o stalo radostnem pocitu. Skutecne pozitivni mysleni je vsak o tom videt na vecech to dobre, takove, jake jsou a take se v neprijemnostech poucit.

Amalberga
23.06.2018 4 z 5

Doporučuji. Kniha nabízí dobré alternativy proti neskutečně otravnému pozitivnímu myšlení, které podle výzkumů očividně nikam nevede. Dozvíte se zajímavé věci o filozofii, meditaci, Mexickém kultu smrti a neúspěšných výrobcích na trhu. Jak tohle všechno souvisí s pozitivním myšlením? To si musíte přečíst knihu.

Autorovy další knížky

Oliver Burkeman
britská, 1975
2022  78%Čtyři tisíce týdnů
2017  78%Protijed