Promluvy o milosti

Promluvy o milosti https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86105/promluvy-o-milosti-86105.jpg 5 6 2

Autorem je významný teolog 20. století, jeden z těch, kteří připravovali II. vatikánský koncil. Přestože teologické téma milosti prošlo v posledních desetiletích velkými proměnami, toto klasické dílko si zachovává svou pravdivost a aktuálnost. Jedná se o rekolekční promluvy, které jsou díky svému obraznému stylu výkladu přístupné širokému čtenářskému publiku.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Krystal OP
Originální název:

Entretiens sur la grâce , 1959


více info...

Přidat komentář

Žuch34
30.10.2021 5 z 5

Vybírám myšlenku, která může mnohými zatřást (a nebo taky ne):
"Trvalý úspěch v časných záležitostech může být známkou zavržení." str. 59.
Autor cituje Tomáše Akvinského.

mirektrubak
22.10.2021 5 z 5

Když jsem si v předmluvě ke knize četl o tom, že čas už od doby sepsání spisu pokročil, že tedy máme brát s určitou rezervou nejen použitou terminologii tomistické scholastiky, ale že se zejména nemáme vyděsit polemickým tónem směrem k teologickým postojům našich protestantských bratří, tak jsem se vnitřně připravoval na stránky plné přísnosti a netolerance vůči všemu nekatolickému. Ale ono to tak nebylo, vůbec ne – a o to větší bylo moje potěšení z pobytu na stránkách této knihy!
Promluvy o milosti jsou v prvé řadě velmi srozumitelným (na poměry žánru, samozřejmě :-) úvodem do tématu, který milosti rozděluje na vnější (které přijímám skrze stvořené věci, typicky svátosti) a vnitřní, a dále je ještě člení a popisuje. Zvlášť jsem ocenil kapitoly o predestinaci, lidských zásluhách na vlastní spáse a spolupráci člověka a Boha (tedy: řádu přirozenosti a řádu milosti), na formování vlastního svědomí a cestě ke spáse – tak dobře uchopitelný historický přehled i systematické rozdělení jsem možná zatím v rukou snad ani neměl.
Ale ještě více si mě otec Journet získal způsobem, jakým o milostech píše – milosti v jeho textu nejsou jen teoretickým teologickým tématem, jeho podání podněcuje a zapaluje, povzbuzuje nás k tomu, abychom se darům Boží milosti otevřeli a ve svých srdcích a životech je nechali růst a rozkvétat.