Proměna

Proměna https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77470/promena-77470.jpg 3 10 2

Báseň svým názvem a mottem připomíná Ovidia. Básníkovi v ní však nešlo o parafrázi příběhu o Daidalovi a Ikarovi, ale spojením osudů Daidala a osudy lidstva 20. stol chtěl zachytit drama lidského srdce chvějícího se o budoucnost lidstva.

Přidat komentář

Chajda69
14.03.2023 2 z 5

Proměnu jsem dostal v takovém vyšňořeném balení a až po jeho otevření jsem zjistil, že jde o exemplář s podpisem autora. To cením.

Kontrast tří okamžiků/událostí v rámci jedné básně mi nepřišel nijak zvlášť skvělý, věřím, že jsem pochopil nosnou (notně konzervativní) myšlenku toho, že bez ohledu na dobu se člověk svým pokrokem a novými vynálezy přivádí na pokraj smrti nebo do smrti samotné. Ta ale byla zpracována mnoha způsoby, a to - podle mě - lépe a objevněji, než v Proměně. Kontrast člověka ženoucího se (nebo byvšího hnán) ke zkáze v důsledku vlastní inovace a stagnujícího, klidného a nehybného odpoledne ve vodě pro mě byl o něco zajímavější, ale ve svém důsledku vlastně vedl k dost nihilistickému závěru, že i když se člověk za žádným pokrokem a inovacemi nežene, doženou ho inovace jiných lidí a tak vlastně jedinou konstantou lidského života zůstává smrt.

Stilico
15.03.2012 3 z 5

Zajímavý nápad o spojení antické tragédie s tragédií součastnosti. Osobní drama s dramatem celospolečenským. Propojením příběhu o Ikarovi a Daidalovi s událostmi v Hirošimě v kontrastu s poklidným průběhem nedělního odpoledne. Báseň určitě nutí k zamyšlení nad mnoha současnými celospolečenskými problémy,ale přesto nemohu říci, že by ve mne nějak hlouběji rezonovala.