Promarněné vítězství

Promarněné vítězství https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235368/bmid_promarnene-vitezstvi-235368.jpg 4 16 3

Konflikt mezi carským Ruskem a císařským Japonskem, jímž vyvrcholil zápas o mocenské pozice na Dálném východě, konkrétně o vliv v Koreji a Mandžusku, v období od 8. února 1904 do 28. května 1905 – začíná překvapivým útokem japonského loďstva pod velením admirála Tóga na legendami opředenou ruskou námořní základnu Port Arthur, vítězství Japonců u Mukdenu až po rozdrcení ruské Baltské flotily u Cušimy. Diplomatická jednání v americkém Portsmouthu dne 5. září 1905 definitivně končí tento konflikt. Válka, ve které na obou stranách nalezlo smrt přibližně 130 000 mužů, potvrdila sice dominantní pozici Japonska na Dálném východě, ale bez dalších hospodářských a teritoriálních zisků pro Tokio. Knihu doplňují poprvé dosud nepublikovaná, neznámá, nebo málo známá fakta ze zákulisí, zejména z oblasti výzvědných služeb, diplomacie a finančnictví.... celý text

Přidat komentář

Cinik
01.01.2021 4 z 5

Informačně bohatá a užitečná publikace, jejíž autor ovšem tak úplně nezvládl jazyk (nejde jen o neformálnost, ale i o místy do očí bijící stylistické nedostatky) a udržení odstupu (souhlasím s tím, že ruské velení i státní uspořádání si zaslouží kritiku, ale autor to vzhledem k ruské straně přehání a druhou stranu zase neúměrně šetří i tam, kde by si zasloužila srovnatelnou porci jízlivosti - tady mám na mysli především úděsné výkony generála Nogiho).

Freiherr
16.03.2019 4 z 5

Kniha je komplexně zpracovanou studií u nás nepříliš známého konfliktu. Obsahuje všechny zásadní informace - dobře popsaná jsou především mírová vyjednávání. Co ovšem mi na knize vadilo, je příliš neformální jazyk - ironizující poznámky na adresu ruských velitelů, nadsázky, ustálená spojení z hovorové mluvy. Toto zkrátka do publikace takovéhoto charakteru nepatří.


thorir
02.12.2018 4 z 5

Kniha o Rusko – Japonské válce 1904 – 1905. Ucelený popis konfliktu. Kniha je rozdělena do několika tematických celků/kampaní: Příčiny války a politická situace, obléhání Port Arthur, dobývání Mandžuska soustředěné do bitvy u Mukdenu, námořní bitva u Cušimi, mírové vyjednávání. Kniha je čtivá a přístupná širšímu okruhu zájemců. Za sebe vyzdvihuji shrnutí příčin vzniku konfliktu, předválečné situace a vztahy Ruska se sousedy na dálném východě, Čínou a Japonskem a dále též kapitolu věnovanou poválečným mírovým rozhovorům a vyjednávání. Subjektivně autor možná působí trochu zaujatě proti ruské straně, neustále zdůrazňuje neschopnost ruského velení. Lze porovnat s Cušimou od J. Kovaříka, která působí mnohem objektivnějším dojmem. Na druhou stranu, chování a jednání ruských elit bylo v řadě případů dost zarážející, odtržení od reality přímo hmatatelné a jako předzvěst událostí bolševické revoluce nepopiratelné. Pro zájemce o námořní část konfliktu bych doporučil spíš již zmíněnou geniální Cušimu od J. Kovaříka, soustředící se zejména na stejnojmennou námořní bitvu a to co jí předcházelo.