Pirát Jejího Veličenstva: Sir Francis Drake

Pirát Jejího Veličenstva: Sir Francis Drake https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48430/bmid_pirat-jejiho-velicenstva-sir-franci-65d3bfcc76fb9.jpg 4 15 2

Jméno Sir Francis Drake skrývá napínavý životní příběh ,,státního piráta" ve službách anglické královny Alžběty I., ale také velkého mořeplavce a objevitele. Odehrává se na pozadí soupeření dvou námořních mocností 16. století - Španělska krále Filipa II. a ostrovní Anglie snažící se vymanit z absolutní španělské převahy v Atlantiku a demonstrovat svou vůli zúčastnit se také pronikání do světa. To se však nelíbí panovníkovi mocné a rozsáhlé španělské říše. Snaží se vůli Angličanů překazit, a to i za cenu vměšování se do vnitřních záležitostí anglického království. Anglie vrací úder i v podobě akcí "státních pirátů", kteří s královniným souhlasem přepadají španělské lodě vracející se s kořistí zlata a stříbra z Nového světa. Nejslavnější z nich - Drake - vstupuje do dějin především jako kapitán, jehož plavba kolem světa (1577-1580) se stala událostí číslo 1; ekonomický přínos plavby, vojenské úspěchy při ničení španělských lodí i objevitelské poznatky překonaly vše, co se až dosud někomu podařilo.... celý text

Přidat komentář

kuruteku
25.04.2022 4 z 5

Krátké, stručné, výstižné. V rámci přípravy na táborové piráty jsem se dostal do obrazu. Ale kupodivu jsem dostal i něco navíc - příklad toho, jak Španělsko ztrácelo pozici na úkor Anglie, protože ta se nebála být modernější (a o dvě, tři století dál ztrácela s USA; které dnes ztrácejí s Čínou?). Země, která svým obyvatelům dá šanci na úspěch a vzestup, má větší šanci uspět.
Plus druhé - popisy bitev, ve kterých si Drake snažil dělat to, co chtěl (zase různé historické paralely, ale nechci popouzet ty, co to vidí jinak, teď mi šlo jen o techniku, ne morálku).
Plus třetí - Španělsko a Habsburkové, katolický svět po prvních střetech s protestantismem.
Hleďme, k čemu všemu nebyl jeden životopis dobrý.

jeff87
21.06.2019 3 z 5

Životní cesta Francise Drakea je psána čtivě, se spousty detailů z jeho doby. Kniha celkově hezky vykresluje jeho dobrodružný život.