Projekt šťastia

Projekt šťastia https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60241/projekt-stastia-60241.jpg 4 43 9

V jedno upršané popoludnie dostala Gretchen Rubinová vnuknutie na najnepravdepodobnejšom mieste – v mestskom autobuse. Uvedomila si, že „dni sú dlhé, ale roky krátke. Čas plynie a ja sa nedokážem dostatočne sústrediť na veci, na ktorých mi záleží.“ Rozhodla sa zasvätiť jeden rok vlastnému Projektu šťastia. Živým a pôsobivým opisom jedného roka si Rubinová vydobýja miesto medzi autormi memoárových bestsellerov Julia and Julia, The Year of Living Biblically a Eat, Pray, Love (Jedz, modli sa a miluj, Tatran 2010). Ide k podstate veci a s humorom zaznamenáva svoje zážitky. Za dvanásť mesiacov vyskúšala odveké múdrosti, otestovala zistenia súčasného výskumu a v otázke šťastia čerpala rady aj z masovej kultúry. Rubinová nemala možnosť všetko nechať tak a v skutočnosti to ani nechcela. Jej cieľom bolo zlepšiť svoj život taký, aký bol. Každý mesiac pracovala na inej skupine predsavzatí, napríklad: preukazuj lásku, popros o pomoc, viac sa zabávaj, založ si zápisník vďaky, zabudni na výsledky. Zahĺbila sa do zásad, ktoré hlásajú všetci odborníci od Epikura cez Thoreaua, Oprah Winfreyovú, Martina Seligmana po dalajlámu, aby zistila, čo funguje a čo nie. Jej závery občas prekvapujú. Zisťuje, že šťastie sa za peniaze kúpiť dá, ak ich míňame s rozumom, že novosť a vysoké ciele sú silným prameňom šťastia, že odmeňovanie samého seba veci skôr zhoršuje, že ventilovanie negatívne pocity v skutočnosti nezmierňuje, že aj tá najmenšia zmena môže spôsobiť veľký rozdiel – nech už ide o praktické veci, alebo o seriózne. Projekt šťastia je napísaný očarujúcim a dôvtipným štýlom, povznášajúco a zároveň zábavne, núti k uvažovaniu, ale číta sa podmanivo ľahko. Z knihy priam sála nadšenie Gretchen Rubinovej a po pár kapitolách pocítite inšpiráciu začať vlastný Projekt šťastia.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Happiness Project , 2009


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
21.04.2020 3 z 5

Líbily se mi zkušenosti z autorčina života ce kterých se sama poučuje a uvědomuje si že některé věci by šly skutečně řešit jinak. Je to kniha pro zasmání a zamyšlení. A její předsevzetí jsou inspirativní :)

Lucien1
08.02.2019 5 z 5

Za mě skvělá motivující kniha plna pozitivní energie. Doslova mě nabila.. Ráda se k ní zase jednou vrátím. Doporučuji :)


Nixa
07.01.2017 5 z 5

Velmi motivující a zajímavá kniha. Přečetla jsem jí jedním dechem a nechala se autorkou inspirovat a udělala jsem si také svůj ,, plán štěstí ".

habs
31.08.2016 3 z 5

Autorka se téměř vědecky vydala hledat štěstí, Nastudovala si spoustu materiálů, udělala si plán na celý rok po měsících a držela se ho.
Plán vedlo k tomu, že si uklidila, byla milejší a nápomocnější k ostatním a pocit štěstí se pak už nějak objevil.

Ocenil jsem, že autorka popisovala jak hledá "své" štěstí, aniž by svůj plán považovala za nejlepší a obecně platný - jen dala publiku takový návod jak na to.

lenka70
15.03.2016 5 z 5

Zajímavě napsaná kniha,četla jsem ji,kdyč jsem byla v krizi a doslova mě znovu nabila chutí do života.....

sofii
27.01.2014 5 z 5

Pro mě velmi inspirativní a motivující čtení. Vše sice nebyl můj šálek kávy, ale i tak se k některým pasážím ráda vracím. Doporučuji.

Kisinka
15.09.2013

Knihu jsem nečetla kapitolu za kapitolou, ale na přeskáčku. Sestavila si svůj vlastní plán a poté četla prostě to, co se mi v danou chvíli hodilo. Autorčino "štěstí" se někdy lišilo od toho mého, ale rozhodně jsem tam našla hodně inspirace a ponaučení.
Doporučuji přečíst, člověk v knize najde přesně to, co potřebuje :)

Danafantom
23.05.2013 4 z 5

Kniha je inspirativní, s tím souhlasím s misssiccckou. Ale pro mě z toho vyplynulo poučení (stále znovu objevované), že pro každého je štěstím něco úplně jiného. Autorčina touha po dokonalosti byla jímavá, ale pro mě nepoužitelná. Mně tak nějak dokonalost vůbec nezajímá :-) Zato štěstí ano. Myslím, že si ale každý na základě této knížky položí ty správné otázky, které ho posunou kousek blíže ke kýženému cíli.

misssicccka
30.11.2011 4 z 5

Neuvěřitelně motivující, nabíjecí a uklidňující čtivo. Díky autorce.