Projekt Orphan

Projekt Orphan https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406264/bmid_projekt-orphan-F5x-406264.jpg 5 2 1

Neuranoya série

< 4. díl >

Marek Narp je v podstatě smutný mladý muž, žijící svůj poloprázdný život poněkud v ústraní. Je vděčný svým přátelům za vše co má, vždyť jeden z nich je starostlivý lékař, který mu úzkostlivě předepisuje Defrangil, lék na noční můry, vracející se z dávné minulosti. Chce svým přátelům, kamarádů i rádcům pomáhat, seč jeho síly stačí a finance unesou. Dokonce to považuje za svou povinnost. Drzá loupež s tragickým koncem spustí lavinu událostí v příběhu, ve kterém vyjde najevo, že je někým jiným, než si doposud myslel, a lék, který tak dlouho užívá, vlastně ani lékem není! Dokáže v těchto vypjatých okamžicích slepit dohromady pár střípků vzpomínek a strhnout z mysli závoj zapomnění? Kdo ví!... celý text

Přidat komentář

KarelK.
31.05.2019 5 z 5

Tak tenhle příběh je trošku jiný než předchozí autorova díla, je komornější, se šmrncem do lehoučké romantiky, což je myslím dobře, na rozdíl od depresívních pohádek s hořkým přídechem současnosti. Ale pořád je to tak trochu sci-fi s nádechem thrilleru.
Děj ubíhá v současných českých reáliích. Trochu melancholický hlavní hrdina vlastně sebe ani nehledá, dokud nedojde k souběhu pár tragických událostí, jejichž spouštěcím impulsem je nejspíš svatba jeho kamaráda, byť dost velkou roli tu hraje i tuba Defrangilu.
Základ příběhu je vystavěn na fantaskní skutečnosti, ve které do našeho světa proniknou lidé z jiné možné minulé budoucnosti a nějak tu žijí. Hlavní hrdina k takovým lidem patří, ale neví o tom. No, a o tom celý ten poměrně dlouhý příběh je!
Některé věci jsou jen naznačené, a tím pádem mám silný pocit, že se jedná o jednu dějovou linii v rámci několika dalších (sám autor má na svém profilu poznámku, že těch příběhů bude asi víc) a některé odkazují i na předchozí příběhy.
Celou sérii ale u čtenářů sráží skutečnost, že jsou to e-knihy (dokonce jsem viděl, že je ji možné na nějakých ilegálních stránkách stáhnout). Papír je papír, třeba já bych si takový příběh rád v reálu určitě prolistoval.
Stojí za přečtení a dávám příběhu palec.

Štítky knihy

thrillery české sci-fi

Autorovy další knížky

Jaroslav Beneš
česká, 1963
2019  100%Projekt Orphan
2018  77%Tajemství včerejška
2018  80%Bílé můry
2020  93%Místo určení
2018  70%Dálkové ovládání