Procesy, které vzrušily svět

Procesy, které vzrušily svět https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37259/bmid_procesy-ktere-vzrusily-svet-QXj-37259.jpg 4 55 8

Autor několika desítek knížek investigativní literatury pátrá po pravdě i v díle věnovaném slavným či naopak velmi neslavným soudním procesům. Vybral si zajímavé a napínavé případy, které ovlivnily svou dobu: Ježíše Nazaretského, nevinného kapitána Dreyfuse či D.H. Lawrence, autora skandálního "Milence lady Chatterlyové", a další. V.P. Borovička snáší stejně jako ve svých předchozích dílech množství zajímavého materiálu, kterému vdechuje život, zejména svým uměním živého dialogu. Osvědčuje svůj smysl pro vykreslení atmosféry a pro detail. Nakladatelství Svoboda 1989... celý text

Přidat komentář

hagenbugen
25.11.2022 2 z 5

velké zklamání - čekal jsem literaturu faktu, v prvních dvou kapitolách jsem ale dostal hlavně hromádku konspiračních teorií, které si často navzájem odporují a často ani nedávají smysl. když se to ve třetí kapitole začalo ubírat stejným směrem, tak jsem to zabalil. je to napsané dobře a pěkně se to čtě, ale jakmile nad tím člověk začne přemýšlet, tak musí dospět k otázce, o co autorovi vlastně šlo... řekl bych spíše o pozornost a bulvár, než o fakta, bohužel.

DuncanIdaho
08.08.2019 4 z 5

Zajímavé čtení o různých nepravostech při soudních procesech. Kniha je dalším důkazem, že mocným jde jen o moc a finanční zisky. Kapitoly v knize bych však trochu členil. Pokud knihu někdo čte v MHD při cestě do nebo z práce, je to nemilé končit někde v půlce akce. V knize také bylo několik překlepů, inu šotek občas zařádí.


kannibal28
13.02.2019

Pán Borovička je skvelý spisovatel. Jeho knihy sú velmi zaujimavé aj poučné najme príbeh o kapitanovy Dreyffuovi tam sa čitatel dozvie aké špinavosti sa robia aj v súdnictve.

Kristy78
10.06.2018

Touto velmi zajímavou knihou jsem si splnila opět svoji "dvojitou" výzvu - přečíst, co možná nejvíce knih z vlastní knihovny. Nebýt čtenářské výzvy, možná bych se k ní nedopracovala, což by byla velká škoda. Dozvěděla jsem se spoustu detailů ohledně velkých procesů, které otřásly celým světem. Negativní stránkou věci je uvědomění si, že tyto procesy a jednání lidí bojujících za svou "pravdu" jsou přenositelné až do dnešní doby a můžu si jen přát, abych se s něčím podobným nikdy nesetkala.

Atanone
18.09.2017 4 z 5

Zajímavá témata,pro mě asi nejzajímavější prces Jany z Arku a následné teorie o tom,že možná nakonec hranici přece jen unikla. Zase jsem se něco dozvěděla,můžu srovnat s jinými zdroji. Trošku jsem bojovala s formou,ale to bude spíš melancholií podzimu,které asi nesvědčí kniky o faktech

Jingle
31.08.2013 3 z 5

Tak zase ne. Dala jsem autorovi ještě jednu šanci, líbí se mi, jaká témata si vybírá, ale prostě mi nevyhovuje styl, a to tak, že velmi. Autor musí spoléhat na to, že se jedná o chronicky známé příběhy, jinak se v jeho slovech čtenář snadno ztratí. Vůbec se nedrží chronologie, tu vypráví o roce 1835, aby během chvilky byl v 1837 a v dalším odstavci 1833... Snaží se být pečlivý a každou osobu popsat, ale dosahuje tím jenom toho, že za chvilku nevíte, kdo je kdo, protože přemíra postav základní příběh spíš kazí než přibližuje. Myslím, že nejlíp je to vidět na příběhu kapitána Dreyfuse, kdy se tím příběh naprosto zbytečně natáhl a ztratil na poutavosti. Jako osvěžení si dějepisu/historie asi fajn, ale čtivou a poutavou literaturu si představuji jinak.

eraserhead
22.06.2011 5 z 5

Skvělá kniha, umožňující nahlížet do temných stránek historie lidstva, toho tvora, jež se nazývá rozumným, chytrým, logicky uvažujícím, humánním a nadřazeným zvířatům. V. P. Bororvička ukazuje, že to neplatí vždy. U některých soudních procesů budete žasnout, u jiných rudnout vzteky, u jiných se i zasmějete a u dalších zase poklepete na čelo. Smutnou stránkou věci je, že budete číst věci, které se opravdu staly a nedají se již odestát.

Alix
30.11.-0001 4 z 5

Proč byl odsouzen k smrti ukřižováním Ježíš Nazaretský, jak se před soudem bránila Jana z Arku a proč byl souzen Oscar Wilde? Kniha je malým přehledem procesů, které nebyly zapomenuty.