Proč už Pythie nevěští ve verších

Proč už Pythie nevěští ve verších https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42502/proc-uz-pythie-neves-42502.jpg 4 7 2

Řecký filosof, historik a esejista, jenž ve svých dílech často řešil náboženské otázky. Pojednání Proč už Pythie nevěští ve verších je součástí řady dialogů, jejichž děj je zasazen do delfské věštírny a dotýká se otázek spojených s jejím fungováním. Plútarchos, který na sklonku života působil jako Apollónův kněz v Delfách, zde reflektuje skutečnost, že zatímco za starých časů byly nejslavnější věštby vydávány v hexametrech, v jeho době jsou takřka výhradně prozaické. V rámci různorodé debaty se snaží vymezit vztah mezi lidským a božským faktorem při inspirovaném věštění a hájí názor, že zmizení veršovaných věšteb je důsledkem proměny ducha doby, nikoli známkou ochabnutí věštebné síly Delf. ... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Peri tú mé chran emmetra nyn tén Pythian


více info...

Přidat komentář

Jass
29.04.2018 5 z 5

Po Platónově Faidónu byl Plútarchos příjemně lehký, přečteno za dvouhodinovou cestu vlakem a navíc jsem v něm našla víceméně to, co jsem hledala. Díky za naprosto příšerně a nesmyslně seřazenou filosofickou literaturu v naší knihovně, protože jen díky tomu, že jsem musela projít každý titul jsem našla tenhle poklad. Vhodné pro filosofy začátečníky a zájemce o řeckou antickou kulturu.

Netopyr07
20.02.2016 4 z 5

Četla jsem ju jako "povinnou četbu" (naštěstí samostatně vybranou) při studiu filozofie a mám za to, že je to jedna z těch "lehčích" (i co do počtu stran - haha).