Proč se klepou řízky

Proč se klepou řízky https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132947/proc-se-klepou-rizky-132947.jpg 4 13 3

Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, ale zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí – od jejich chemického složení, přes to, proč se řízky mají naklepat, až po to proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným „éčka“), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost. Součástí knihy je kompletní seznam těchto aditiv řazený podle jejich kódů s popisem původu a technologické funkce.... celý text

Přidat komentář

Ivka14
19.04.2024 4 z 5

Jako studentka, která se o chemii ví dost, tohle byla pro mě kniha hlavně pro doplnění a zjištění nových zajímavých informací. Kniha byla napsaná srozumitelně i pro lidi, kteří chemii neznají a nezajímají se o ni.

iceVS
27.05.2023 5 z 5

Mě tahle knížka pobavila, poučila, poděsila, povznesla... :-)
Uvědomila jsem si, že přestože všichni známe termíny jako nasycené, nenasycené mastné kyseliny, ale většina z nás netuší a nevysvětlí - včetně mě. A to byl jediný příklad z mnoha.
Přestože od prvního vydání této knihy už uběhlo spoustu let a bezpochyby už se leccos změnilo (zase), tak i tak si myslím, že není vůbec od věci si ji přečíst.


Vidlička
05.02.2018 2 z 5

Pro někoho, kdo se zajímá o to, co vkládá do pusy - proč a nač - určitě knížka, kde si najde něco, co nevěděl. Určité kapitoly mi připadaly šité trochu horkou jehlou a jiné zase příliš podrobné, ale pár zajímavostí si najde asi každý. Za mě neurazila, nenadchla.