Proč má Janička velrybu

Proč má Janička velrybu https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309011/bmid_proc-ma-janicka-velrybu-ss5-309011.jpg 2 3 3

Co se stane, když se v úplně normální rodině ocitne velryba? Janička chodí do druhé třídy a ví si rady skoro se vším. Jednoho dne se stane fůra divných věcí, a tou nejpodivnější je to, že dostane velrybu. Jmenuje se Helenka a je větší než maminka s tatínkem dohromady. Co na její novou kamarádku řeknou rodiče? A hlavně, co tomu řeknou lidi? Janička nejprve neví, co si s velrybou počne. Ale protože má za ušima, vymyslí chytrý plán. Chcete vědět jaký? Tak se pusťte do čtení!... celý text

Přidat komentář

Ladis777
01.07.2021 odpad!

(SPOILER) V prvé řadě musím říct, že dítěti se kniha líbí - představa, že s sebou Janička všude tahá obrovskou velrybu, ji hodně baví. Téma má docela potenciál, který ovšem autorka naprosto nevyužívá. Místa, kde to volá po nějaké akci a (konečně) zápletce, autorka mistrně přejde, aby vytvořila zápletku někde o kousek dál, ovšem zápletku zcela banální. Při čtení se tedy mísí pocit zoufalství (to myslí vážně?) s křečovitým smíchem, kdy je scéna tak slabá a předvídatelná, že se čtenář rozesměje, ovšem s podobným pocitem jako v prvním případě (to myslí vážně?).
Děj tvoří sled nevěrohodných událostí s papírovými postavami, zejména dospělými (alespoň část dětských postav je pro mě přijatelná - nikoliv dobrá, ale přijatelná). Jak navíc na sebe kapitoly navazují hodně volně, je třeba děj rychle na konci kapitoly ukončit a jít dál. "Happyend" s těhotnou maminkou i velrybou už jenom smutně korunuje dílo.
Kniha mi spíš připadá jako nepříliš povedená slohová cvičení ze školy než jako kniha skutečně určená pro malé čtenáře.

Barza
10.09.2018

Pribeh ukazuje, jak ma holcicka rodice omotane kolem prstu, ale je psana svizne vesele a vtipne. Detem i me se kniha libila. Deda se divil, co to cteme za fantasmagorii.


Agnesita
29.01.2017 4 z 5

Cetla jsem dceri. Prestoze se v knize neodehrava nic zvlastniho (bezna, trochu rozmazlena, holcicka dnesnich dnu), dceri se kniha moc libila a mne taky.