Proč Gabčík nestřílel

Proč Gabčík nestřílel https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346830/mid_proc-gabcik-nestrilel-aFQ-346830.jpg 4 30 8

Románově zpracované téma atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Autor se drží všech dostupných historických faktů o dané události, nově se však zamýšlí nad společensko-politickými okolnostmi atentátu i nad vnitřními pohnutkami jeho přímých aktérů.

Přidat komentář

jan.para
02.06.2023 3 z 5

Jelikož se o atentát zajímám, tak mohu říct, že toto je knížka na motivy operace Anthropoid. Spousta informací v ní uvedené je již dnes vyvrácených.

Radka1911
29.04.2022 4 z 5

Skutečnou pravdu se už asi nebudeme nikdy mít šanci dozvědět, tato kniha nabízí zase poněkud jiné vysvětlení. Byl to příjemný čtenářský zážitek.


VIPmag
10.08.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila, je to zas trochu jiný pohled. Ne každému možná tato umělecká licence a netradiční vysvětlení sednou, ale mě to bavilo a tak nějak příjemně mi to zapadlo do mozaiky spolu s lepšími tituly jako je HHhH nebo fenomenální Dva proti říši.

1amu
26.05.2018 3 z 5

Historie "Atenátu" je jedno z mých hobby. Sleduji vše, co se píše (i když jde třeba o malé detaily). A za ta léta se mi dostalo jedné cenné rady : važ velice pečlivě všechna fakta spojená zejména s první polovinou roku 1942. Tak třeba mi bylo zasvěcenou osobou řečeno, že smrt telegrafisty "SILVER A" Jiřího Potůčka neproběhla způsobem, o kterém se psalo a český četník, který údajně J.Potůčka zastřelil si to "odnesl po válce se vším všudy". A tak přistupuji i k této knize. Jde zejména o spektakulární úvahu autora o J.Gabčíkovi ve věci "porouchaného" sten-gunu .
Ve dnech psaní těchto řádek bude velmi brzy 76 roků ode dne atentátu a my neznáme doposud (ať ze strany okupantů, tak ze strany, která hrdinné muže k provedení akce vyslala), jak to vůbec se stavem zbraně bylo . Úvaha autora o vlivu pevně věřící snoubenky na Jožku Gabčíka (Nezabiješ !) se nabízí jako jedna z mnoha možných. Historie nás přesvědčila, že mnohdy se pravda nachází úplně někde jinde.

karolina1733
05.05.2018 4 z 5

Už je to pěkná řádka let, co jsem knížku četla a nepamatuju si, co se v ní přesně dělo, ale líbila se mi. Vlastně ani nevím, proč se mi tak moc líbila, ale chytla mě za srdce, ačkoliv se najdou lepší knížky ohledně Anthropoidu.

rottovat
22.02.2018 3 z 5

POZOR SPOILER! Je to dobré, místy velmi dobré, ale bohužel na např. Dva proti říši nebo i na Binetovo HHhH to nedosáhne. A ač je závěrečné pojetí netradiční, je to právě ono pojetí, co mi na knize nejvíce vadilo. Gabčík s Kubišem jsou pro mne neskutečnými hrdiny a udělat ze závěrečných pasáží jednu velkou love story, v níž se z rozhodného parašutisty Gabčíka stává hormony zmítaný zamilovaný mladík, to mi prostě nějak vadilo. Stejně tak mi v tomto románu, na rozdíl od ostatních, přišlo chování některých parašutistů až příliš lehkovážné, např. "večírek na rozloučenou" před plánovaným odsunutím parašutistů z krypty na mne působil jak jakási rozlučka maturantů před tím, než se rozutečou po střední škole do světa.

jaste
25.06.2017 5 z 5

Výborná kniha, po shlédnutí Anthropoidu jsem si chtěla o atentátu ještě něco přečíst a kniha rozhodně nezklamala

KarolinaHou
06.08.2014 5 z 5

Moc se mi to líbilo!