Proč chceme, abyste byli bohatí (Dva muži - jedno poselství)

Proč chceme, abyste byli bohatí (Dva muži - jedno poselství) https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238391/bmid_proc-chceme-abyste-byli-bohati-dva--238391.jpg 3 36 4

Svět stojí před mnoha náročnými úkoly a jeden z nich se týká financí. Mentalita dělání si nároků na pomoc se stala epidemií. Stále více lidí očekává od svých zemí, zaměstnavatelů nebo rodin, že se o ně postarají. Donald Trump a Robert Kiyosaki, oba úspěšní obchodníci, jsou přímo předurčeni k tomu, aby spojili své síly a pomohli tyto úkoly zvládnout. Jsou přesvědčeni, že peněžní problémy nemůžete vyřešit pomocí peněz. S peněžními problémy si poradíte jen díky finančnímu vzdělání. Trump a Kiyosaki vás chtějí naučit jak zbohatnout. Každý z nich by dokázal napsat knihu na toto téma sám, ale rozhodli se napsat ji společně, protože sdílejí stejnou vášeň pro vzdělání a touhu zdůrazňovat význam finanční gramotnosti.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Why We Want You to Be Rich: Two Men, One Message , 2006


více info...

Přidat komentář

PietroGrencik
12.03.2021 4 z 5

Príjemné čítanie, ako 16. ročný som hltal všetky knihy od Kiyosakiho.
Táto kniha nie je výnimka.

gemi
27.03.2018 odpad!

Za tuto knihu jsem vlastně strašně rád - pomohla mi uvědomit si, jak skvělý život vedu.

Dva úspěšní podnikatelé si na více než třech stech stranách vzájemně masturbují svá ega. Většina kapitol obsahuje zcela obecné až banální rady, např.: "Pokud pracujete v obchodě, musíte umět prodávat." To by čekal málokdo! Celá kniha má lehkou pachuť podvodu na čtenáři, protože ji ve skutečnosti nenapsali Trump s Kiyosakim, ale jejich "stíny" McIverová a Lechterová.

O Trumpovi je známo (sám to několikrát veřejně prohlásil), že nikdy nepřečetl jedinou knihu, zato se rád a často dívá na televizi (hlavně na Fox News, což je obdoba české TV Barrandov). O jeho neschopnosti číst kolují legendy (někteří dokonce spekulují, že vůbec číst neumí), Youtube je plný videí s jeho projevy, ve kterých často dělá chyby, když má přečíst složitější výraz - číst tedy patrně umí, ale dělá mu to problémy. V této knize se naopak dočteme, že Trump spí jen 3-4 hodiny denně a "ušetřený" čas věnuje - pozor - četbě! Pod tíhou veškerých dostupných důkazů věřím raději jeho vlastním slovům, tedy verzi o televizi. Představa Trumpa jako "spisovatele" je potom zcela absurdní. jeho ghostwriterka si zaslouží každý dolar. Nezbývá, než si položit otázku - v čem dalším kniha lže, krom toho, že z pologramotného Trumpa (byť je nesporně úspěšným podnikatelem) dělá zapáleného čtenáře?

Celkově je kniha velmi rozporuplná. Autoři se snaží v člověku vzbudit dojem, že smyslem života jsou peníze a honba za nimi. Člověk by prý neměl diverzifikovat riziko a žít lehce pod úrovní, kterou si může dovolit (což je přesně to, co každý příčetný člověk instinktivně či vědomě dělá). Aby to ale nebylo tak černobílé, tak na str. 241 najednou Kiyosaki otočí: "Jako dospělí byste měli vědět, jaký životní styl chcete. Žádný není ani správný, ani špatný. Jsou důležitější věci než peníze." Předchozích 240 stran ale působí zcela opačně a životní styl, při kterém nehrají peníze prim, je téměř vysmíván, takže čert aby se v tom jejich poselství vyznal.

Kniha je navíc plná motivačních formulek typu "Nechcete-li věnovat svůj život vyhrávání, pochybuji, že máte šanci vyhrát na olympiádě nebo zbohatnout.", které mě docela slušně iritují, a to z několika důvodů. Předně - jejich cílem je člověka aktivizovat prostřednictvím toho, že v něm vyvolávají pocit viny za to, jaký vede život. Jeho život přitom může být sebevíc naplňující. Pokud při něm ale neoškubal dostatečný počet bližních a jeho konto nepřetéká, nemůže se považovat za "vítěze".

Další problém je, že černobíle dělí svět na pár vítězů a kohorty poražených, přičemž jako měřítko úspěchu používá výhradně stav bankovního konta. Pokud se někdo považuje za vítěze jenom proto, že má na kontě o nějakou tu nulu víc než ostatní, potom je mi jej docela líto. A to říkám jako člověk, který má peníze opravdu rád - dávají mi svobodu. Toto už je ale vysloveně fetiš.

Kiyosaki dokonce nabádá k tomu, aby se člověk vyhýbal lidem (!), kteří tento fetiš nesdílejí: "Napište seznam šesti lidí, s nimiž trávíte nejvíc času. Nyní zapište, z jakého kvadrantu (zdroje) čerpá těchto šest osob své příjmy. Je to kvadrant, do kterého chcete patřit i vy? Jestliže není, možná budete chtít změnit své přátele a najít si takové, kteří čerpají svůj příjem z kvadrantu, do kterého chcete patřit." Odporné poselství a snad nejhloupější způsob, jakým lze kádrovat svoje přátele. Naopak vynikající návod k tomu, jak se rychle a efektivně zbavit opravdových přátel a obklopit se kvazi-přáteli, kteří budou přáteli pouze do té doby, dokud to pro ně bude (finančně) výhodné.

Kniha obsahuje celou řadu chyb a působí, jako by ji snad ani neviděl korektor. Na str. 165 je např. věta: "Chcete-li se dozvědět více o tom, jak dostat kurzy finančního vzdělání do vaší komunity, navštivte ." A to je celé. Někdo tam nechal mezeru na webovou adresu, nedoplnil ji a zjistí to až samotný čtenář. Chyby jsou patrné na první pohled (viz tabulku na str. 319, která má očividně prohozené kvadranty "Povaha zapojení"), kniha má navíc otřesný český překlad.

Takže ještě jednou - tato kniha mi pomohla uvědomit si, jak skvělý život vlastně vedu. Uvědomil jsem si, že existuje spousta lidí, pro které nejsou smyslem života reálné hodnoty, ale pouhé prostředky (peníze) k jejich získání. Pokud k takovým lidem patříte, směle do čtení! Pokud ne, musím vás varovat - z určitých pasáží se vám může dělat až fyzicky nevolno (viz citovaný návod na to, jak se zbavit přátel).


ladyba
20.08.2015 4 z 5

Kiyosakiho stokrát omýlaná teorie opravdového podnikatelského úspěchu podpořená podobnými názory Donadla Trumpa. Neříkám, že to nefugnuje, ale není to přístup pro každého.

Dexter
20.12.2011 4 z 5

Další ze série knih, která nám poskytuje náhled do toho, jak to dělají bohatí, že jsou bohatí.
Moje hodnocení: 70 %

Štítky knihy

bohatství podnikatelé motivační knihy finance finanční gramotnost motivace Donald Trump byznys

Autoři knihy

Donald J. Trump
americká, 1946
Robert T. Kiyosaki
americká, 1947

Kniha Proč chceme, abyste byli bohatí (Dva muži - jedno poselství) je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce26x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x