Přítel mraků

Přítel mraků https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187385/bmid_pritel-mraku-IdD-187385.jpg 5 18 6

Přidat komentář

Winster
13.08.2023 5 z 5

Krásná kniha o F.F (ikdyž se to tváří, že néé :o) ). Moc hezky se to čte, dostal se mi do ruky tento krásný sešit a jsem za to rád. Doporučuji všem třeba na cesty...

jan.para
17.01.2023 4 z 5

Letecké povídky, které František Fajtl začal psát již za války v Anglii. Kdo zná autorův životopis pozná, že jsou to vlastně příhody, které František Fajtl sám zažil.


Meda77
26.11.2021 5 z 5

Nádherná věc od pana Fajtla z dob leteckých soubojů bitvy o Britanii. Krásně vyprávěná tehdejší historie a vše co se týká letadel má autor těžce pod palcem. I když se jedná o sešitovou záležitost, působí jako plnohodnotná kniha.

Recidivista
17.06.2020 4 z 5

Přítel mraku je knihou krátkych poviedok o československých letcoch v Británii. Označenie kniha môže pôsobiť zavádzajúco, dokonca aj zdrobneniny ako knižôčka či knižtička sú ešte stále zveličením skutočnosti. Jedná sa však pravdepodobne o najvhodnejšieho kandidáta na prvotné oboznámenie sa s pomerne rozsiahlym literárnym dielom Františka Fajtla. Prvé vydanie sa datuje do roku 1947 a je to pri čítaní cítiť (myslené v dobrom). Zastarané výrazy a slovné obraty dodávajú textu hodnovernosť a zároveň sa vďaka tomu čitateľ veľmi ľahko a rýchlo prenesie do popisovaného obdobia 2. svetovej vojny. Ja osobne som si už dávno tak dobre nezastrieľal.

Zaujímalo by ma, čo by si asi František Fajtl a spol. mysleli o vyznávačoch chemtrails teórie, veľa však môže naznačiť citát v jednej z poviedok: „Dnes se cítim opravdu oráčem nebes. Letěl jsem přímo pod Roseho strojem a byl jsem svědkem velkolepého divadla. Všechny tři stroje rozrývaly svými čely čistou pudu Božího statku a zanechávaly za sebou širokou stříbrnou brázdu. Bíla ornice se hrnula pod těly letadel jako pod ruchadly. Vy, lidé na zemi, jste se možná zastavili a dívali na naše kouzla. Viděli jste bíle šmouhy na modrém nebi a snad jste se jim obdivovali. Ale to je všechno. Nevidíte zblízka hrnutí stříbrných hrudek jednu přes druhou, necítíte panenskost mraku a ani zdaleka si neuvědomujete blízkost a duležitost těch obrovských lánu, ktoré čekají na zorání. Nerozumíte tomu prostě. Nemužete rozumět, zrovna tak jako mešťák nerozumí venkovanu.“

Takto o 70 rokov neskôr vo vyspelom svete plnom nových poznatkov, vedeckých a technologických objavov, vo svete s ľahko dostupným vzdelaním, sa stále nájdu jedinci, ktorí tomu nielenže nerozumejú, ale dokážu o jave spojenom s kondenzačnými stopami rozširovať konšpiračné teórie. Prefackania hodné.

7/10

minirock
08.06.2020 5 z 5

Františka Fajtla není třeba blíže představovat, jeho knihy o československých pilotech v Anglii jsou všeobecně známé. Toto je příběh poručíka Přízračného, který se z leteckého učiliště dostává přímo do bitvy o Británii. Záhy je známý tím, že při bojových akcích využívá mraků, které mu pomáhají zmást nepřítele a má i několik sestřelů německých stíhaček. Po čase je převelen do nově vytvořené československé stíhací perutě, která si brzy získá uznání a respekt britských pilotů. Přátelství utužená v bojových podmínkách jsou na celý život, bohužel ne všichni naši piloti se dožili konce války. To, jak se jim potom jejich vlast za tuto statečnost "odměnila", je už jiná kapitola.

Stufa
19.07.2018 5 z 5

Krásně napsaná povídka o našich letcích v Anglii za II. světové války.