Bretaňské noci

Bretaňské noci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516118/bmid_bretanske-noci-652ffb32c3e80.jpg 5 45 16

Případy komisaře Dupina série

< 11. díl

Jedenáctý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. Rodinu inspektora Kadega zasáhne těžká rána osudu. Zemře jeho milovaná teta. Ale aby toho nebylo málo, inspektora kdosi napadne a ohrozí na životě na jejím pozemku. Dupin a jeho tým jsou hluboce otřeseni a pátrají po možných motivech tohoto zločinu. Již brzy vyjdou najevo podivné nesrovnalosti... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Bretonische Nächte , 2022


více info...

Přidat komentář

Marcela52
10.04.2024 5 z 5

Několik případů bretaňského komisaře Dupina jsem už četla, takže i tento nejnovější, vydaný v letošním roce, jsem přečetla s chutí. Zajímavá kriminální zápletka a úžasné popisy malebné Normandie mě opět velmi potěšily. V ne poslední řadě jsou tyto příběhy i velkým zážitkem pro milovníky dobré francouzské kuchyně, takže se čtenář může inspirovat a případně si naplánovat dovolenou do tohoto krásného, i když trochu drsného kouta Francie.
Doporučuji jako kvalitní oddechové čtení, které vás nejen pobaví, ale i poučí. Já jsem se např. toho hodně dověděla i o ochraně přírody , která je právě v této oblasti velmi aktuální....

Rade
25.03.2024 5 z 5

S komisařem Dupinem už po jedenácté do toho nej nej kraje na světě – do Bretaně.
A jako vždy – nádherné tyrkysové moře, tentokrát trochu divočejší než to bretaňské jižní, skvělé bretaňské kulinářské speciality, víno, jablečná pálenka a vůbec jablečné dobrůtky všeho druhu. A taky alky - tučňáci severní polokoule.
Dupin a jeho petit café. Jeho sehraná policejní parta, Kadeg, tentokrát tak trochu v roli oběti, Riwal i Nolwennová na telefonu...
Bavilo mě moc, už potolikáté, zatím se mi ta bretaňská idyla nepřejedla. Nejvíc snad, i přes ty kruté mordy, mě baví to užívání si života – jídla, pití, přírody, přátel i západů slunce se sklenkou vína v ruce... Dupinovská pohodička, která vždy napomůže při pátrání po vrahovi.
A na Abbaye de Notre-Dame des Anges se určitě mrkněte, aspoň na dálku přes displej počítače.
*
„Kdoví, kdy se ke kofeinu zase dostane. Když řešil nějaký případ, musel se Dupin do jisté míry předzásobit. Nahromadit kofein v těle jako velbloud vodu.“
*
„Tartalettes byly báječný vynález. Vynikající ovoce, různé druhy těsta, marcipán, karamel, nugát, božské krémy, puding, čokoláda – to vše spojené ve všemožných kombinacích do vybraných kreací, avšak vyrobených v malých, nadmíru lákavých porcích. Tak malých, že se jich člověk nemohl nasytit a vždy si dal o jednu tartaletku víc.“


konicekbily
15.03.2024 5 z 5

Autorovy knihy se čtou velice dobře, zná Bretaň dokonale, provází nás jídelními specialitami, přidává vysvětlování o věcech vztahujících se k případu - tentokrát je to ovocnářství o jablkách, a dále ornitologie a nějaké informace o vyhynutí zvířecích druhů zaviněné lidstvem. A k tomu mistrovsky propracovaná zápletka s řešením ve stylu pana Poirota.

PaníLenka
10.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Na další díl série jsem se těšila a dostala jsem, v co jsem věřila. Napětí, spoustu kávy i jiných dobrot a dokonce jablka, pro které se dá i vraždit. Prostě Bretaň!

janka84
08.03.2024 3 z 5

Pro mně zatím nejslabší díl série. Ale přesto se těším na další. :-)

Yunnan
03.03.2024 5 z 5

Jedenáctý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. Ach, jak já jsem se na tebe, mon commissaire, opět těšil. Euromedia bohužel vydává mého oblíbeného komisaře s dvouletým zpožděním a tak si vždy musíme hodně počkat, než se opět dočkáme nového dílu. Tentokrát zavítáme na sever Bretaně, mezi divoký Atlantik a jablečné sady. Na začátku příběhu dojde k úmrtí tety inspektora Kadega a vzápětí kdosi napadne a ohrozí na životě i přímo jeho. Šokovaný a rozezlený komisař naplno, se svým týmem, rozjíždí vyšetřování. Vždy, když dočtu Bretaňské příběhy, cítím stesk. Po vzácné a drahé bytosti, která se mnou lásku k Bretani a knihám sdílela i po komisaři a jeho týmu. A samozřejmě Bretani. Skvělé to bylo...

Ramiel
03.03.2024 4 z 5

Atmosféra knih s komisařem Dupinem je pohlazení pro smysly. Ačkoliv vyšetřuje vcelku hrůzné vraždy, tak popis nádherné bretaňské krajiny, historie, výletních a kulinářských zážitků tuto hrůznost jednoznačně přebíjí. Kniha se bohužel čte tak dobře, že za jeden nebo dva večery je přečtená.

jan7113
29.02.2024 5 z 5

Další parádní bretaňská detektivka. Má v podstatě všechno, co měly ty předchozí. Všechno to, co je dělá tím, čím jsou. To jest všechno, kvůli čemu se k nim stále vracím. A jak čtu zdejší komentáře, tak zdaleka nejsem sám. Autor má můj obdiv a dík za to, že úroveň, kterou kdysi nastavil, stále drží.

Ulala
28.02.2024 5 z 5

Je obdivuhodné, jak se autorovi vždy podaří najít námět, který odpovídá "365 kulinářským svátkům bretaňského roku". Tentokrát se bretaňské chutě snoubí s jablky. Jak autor říká : "v Bretani jablkům neutečete". Vše se odehrává v opatství andělů, kde inspektor Dupin se svým týmem řeší násilné problémy spojené s rodinou inspektora Kadega. Samozřejmě v překrásném prostředí Bretaně a občas i při vynikajícím jídle složeném z mořských plodů a jak jinak jablkových sladkostí. Častěji než obvykle se v tomto díle objevují i komisařovi oblíbenci - tučňáci. Prostě skvělé.

Emik87
12.02.2024 5 z 5

Komisaře, milovníka kávy a tučňáků, člověk prostě musí milovat. :) Sice tentokrát zápletka poměrně jednoduchá, ale knížce to na atraktivitě vůbec neubírá. :) Díky této sérii jsem si velmi oblíbila Bretaň (kávu miluju celý život). Moc se těším na další díl.

85098211
07.02.2024 5 z 5

Jako obvykle v této sérii jsem se i já spolu s inspektorem Bannalecem ráda vydala do Bretaně, která sice není tak přívětivá jako jiné části Francie, ale navzdory tomu stejně kouzelná - i když svým vlastním, víceméně svérázným způsobem ;-). Tentokrát hned na začátku dochází k úmrtí jedné staré dámy, která je shodou okolností tetou inspektora Kadega. A brzy nato se i on stane obětí záhadného útoku... Případ jako takový se točí hlavně kolem ornitologie a samozřejmě také kolem jablečných stromů, které jsou pro Bretaň tak typické. Pro Dupina je opravdu neskutečně obtížné najít aspoň nějaký použitelný motiv pro pachatele, a proto se mu dost dlouho nedaří posunout se ve vyšetřování dál. A stejně jako píše Hani77 v komentáři hned pod tím mým, jsem i já byla překvapená, že někdo může vraždit právě z tohoto důvodu - který samozřejmě neprozradím, protože to už by potom nikdo další knihu číst nemusel ;-). U všech předchozích případů, které se mi dostaly do rukou, jsem měla pocit, že jsou spíše takové pohodové, to se nejpozději zde ale definitivně změnilo. Přesto jsem byla spokojená jako už u předchozích případů a knihu hodnotím plným počtem - no a mimo to se těším na další ;-).
PS: A toto byl také můj poslední nesplněný bod letošní Čtenářské výzvy, který jsem tímto tedy splnila :-).

Hani77
01.02.2024 5 z 5

Rozjezd byl trošku pomalý, ale pak to nabralo rychlý spád a už jsem nemohla přestat číst, dokud jsem nebyla na konci. Pachatele jsem si tipla správně hned na začátku, ale motiv jsem viděla úplně jinde. Koho by přeci napadlo, že někdo může vraždit kvůli ....... Opět jsem se také něco dozvěděla, tentokrát o alkách. Už se těším na další díly.

brndovka
28.01.2024 5 z 5

Balzám na duši. Miluji a těším se na další příběhy Dupina.

BlaV.
21.01.2024 5 z 5

V úterý mi přišla kniha, když jsem si ji zapisovala, překvapilo mne nízké hodnocení vylo 75%. Za mne je stejně čtivá jako předchozí díly - přímo láká navštívit Bretaň. Dnes jsem ji dočetla a asi také více příznivců, takže se hodnocení zvedlo a odpovídá kvalitě knihy/příběhu. Každá takováto kniha je milým pohlazením pro duši čtenáře.

danmen
19.01.2024 5 z 5

Knihy Jörga Bonga - J. L. Bannaleca ma málokedy sklamú. Bretaňské noci sa odohrávajú v ďalšom kúte Bretónska a komisár Dupin spolu so svojimi kolegami rieši prípad z nového prostredia. Častokrát ma dej knihy donútil hľadať miesta na mape, alebo hľadať informácie o bretónskej dávnej i súčasnej faune a flóre. Odporúčam. Budem sa opakovať - Bonga - Bannaleca čítam nielen ako detektívku, ale aj ako knihu o krásnom prostredí s veľmi zaujímavými postavami.

Modrina
17.01.2024 5 z 5

Kávové plantáže prosperují jen z komisaře Dupina. :) Příběh se mi líbil, rozuzlení jsem četla ve vlaku a málem jsem přejela. :) Pěkné, já jsem spokojená. Doufám, že pan komisař přežije tu kofeinovou smršť a dočkáme se dalšího bretaňského cestopisu. :)