Případ Toman

Případ Toman https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479160/bmid_pripad-toman-VeU-479160.jpg 5 3 2

Záhada jedné vraždy, která měla zastřít pojišťovací podvod. Zákulisí vyšetřování hrůzného zločinu na Moravě Četníci v roce 1911 našli na Moravě mužské tělo s odseknutou bradou, nosem i přirozením. To, co zprvu vypadá jako čin psychopata, se záhy ukáže být pokusem o rafinovaný pojišťovací podvod. O zločinu píšou české i německé noviny po celém Rakousku-Uhersku, v Lidových novinách čtenáře o průběhu vyšetřování informuje Rudolf Těsnohlídek. Ten postupně zjišťuje, že už tak podivný případ má velmi tajemné pozadí. Román inspirovaný skutečným příběhem je doplněn dobovými novinovými články, fotografiemi a ilustracemi.... celý text

Přidat komentář

Lili2
27.01.2022

Na jedné straně jsem ráda, že nás autor seznámil se skutečným příběhem, kterého se hned tak někde nedogooglíte, na druhé straně mně byl odporný formát knihy a tím pádem roztáhlý text - u tohoto vždycky dostanu deprese, že tu knihu nepřečtu ani za 100 let. Jsem velmi vytížená dnes a denně a můj čas je drahý. A tak jsem asi po 100 stranách skočila rovnou na Doslov a nechápu, proč v něm autor udává některé věci na pravou míru s tím, že v románu to bylo jinak anebo to tam vůbec nebylo. Ach schade, schade, schade.

Audrina
29.12.2021 5 z 5

Musím říct, že autorovi se nedá upřít neskutečná schopnost poměrně náročné rešerše. Moc se mi líbí, že nalezne příběh z našich dějin a dokáže ho poutavou formou přinést i nám, čtenářům. Zároveň oceňuji i formu, kdy je románový příběh protknutý reálnými novinovými články.
Po dočtení ve mně ale zůstává částečné zklamání z konce. Vím, že autor zřejmě nechtěl fabulovat a něco si domýšlet. Myslím si ale, že zde by to bylo na místě. Takto máte totiž trochu pocit nedořešené věci a o všem se můžeme jen dohadovat.