Příběhy z konce předměstí

Příběhy z konce předměstí https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96266/mid_pribehy-z-konce-predmesti-FbJ-96266.png 5 142 22

Příběhy z konce předměstí (2008) jsou antologií patnácti velmi krátkých ilustrovaných povídek – humorných, poetických, dojemných, vážných, lehce děsivých, melancholických či jen hravě absurdních. Každá z nich se zabývá podivnou situací či událostí, která se odehraje v jinak důvěrně známém předměstském světě, ať již jde o návštěvu maličkého zahraničního studenta, dobrodružnou expedici dvou bratrů na samý konec předměstí, obrovského dugonga záhadně vyvrženého na trávník u sousedů, objev tajemného pokoje uvnitř domu, zlověstný stroj nainstalovaný ve veřejném parku nebo o moudrého buvola obývajícího prázdnou parcelu na konci ulice. Skutečným obsahem každého příběhu je spíše to, jak na tyto záhadné úkazy a absurdity reagují obyčejní lidé, do jaké míry je jejich význam odhalen, ignorován či zcela nepochopen. Mnohovrstevnatá kniha není určena zdaleka jen dětem nad 12 let, třebaže právě v kategorii knih pro děti a mládež za ni mladý australský autor a ilustrátor posbíral řadu prestižních ocenění. Shaun Tan (*1974) vyrůstal na předměstí australského Perthu. Vystudoval výtvarné umění a anglickou literaturu. Začínal jako ilustrátor hororových a sci-fi povídek, později ho proslavily vlastní ilustrované knihy, v nichž spojuje společenská, politická i historická témata se surrealistickým, snovým viděním světa. Jeho knihy, např. The Red Tree (Červený stromek), The Lost Thing (Ztracenec) a kritiky oceňovaný The Arrival (Příjezd), pozoruhodný stodvacetiosmistránkový příběh beze slov, mu získaly řadu ocenění a čtenáře všech věkových kategorií nejen v anglicky mluvících zemích, ale také v Evropě, Asii a Jižní Americe. Příběhy z konce předměstí (Tales from Outer Suburbia, 2008) jsou zatím autorovou poslední knihou a kromě cen v Austrálii a USA byly také zvoleny nejlepší německou knihou pro děti a mládež roku 2009. V současné době pracuje Shaun Tan jako nezávislý umělec, spisovatel a režisér se sídlem v Melbourne.... celý text

Žánr:
Povídky , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Tales from Outer Suburbia , 2008


více info...

Přidat komentář

jaroiva
01.01.2024 4 z 5

Knížka, kde stejně důležitou roli jako text hrají i obrázky, jedno bez druhého tu nebude fungovat. Ale dohromady jde o působivé dílo. Objednávám ihned vlastní výtisk.

tlllk
21.06.2022 5 z 5

som veľký fanda technického pokroku, väčšinu kníh dám v ebooku alebo audiobooku, ale toto je dôkaz že papier má stále svoje miesto miesto na poličke. Tie príbehy sú nežne ironické a tie obrázky sú úžasné. Už som vykúpil všetko čo je od autora v knihkupectvách a už len čakám na dotlač tohto skvostu.


DreamerX9
05.05.2021 3 z 5

Tohle je hodně zvláštní kniha a specifická. Má nádherné ilustrace

sporran
30.11.2019 5 z 5

Nádherná kniha, promlouvající prostřednictvím ilustrací.

Ťapulka
01.07.2019 5 z 5

Za neuvěřitelně nádherné ilustrace a celkové zpracování bych nejraději dala tolik hvězdiček, kolik jich vidím v noci svítit na jasné obloze!!!! Opravdu, tak nádherné to je! Příběhy jsou krásné, nutí nás zamýšlet se nad smyslem jednotlivých vět, nad tím, co je psáno a myšleno mezi řádky a možná si to každý čtenář vysvětlí jinak, ale tak to přece má být, žádný naservírovaný příběh.
Nejvíce se mi líbil příběh Erik, do toho jsem se úplně zamilovala a jedním z mých životních přání je, poskytnout Erikovi místečko k bydlení...
A úplně jsem vykřikla nahlas nadšením nad zpracováním rejstříku knihy! To je vážně perla!
Děkuji autorovi za to, že jsem se s touto knihou mohla seznámit, pokochat se a najít ve svém čtenářském srdci Malému princi kamaráda.

LuckyVagabond
05.03.2019 5 z 5

Moje hlava říká.. vždyť to ani pořádně nedává smysl.
Duše pro změnu.. přesně tohle jsem si přála slyšet.
Zření.. extáááze.

Nechápu jak to ten Shaun dělá. U těchto příběhů jsem si připadal jakoby mě někdo poklepal kouzelnou hůlkou na čelo a teleportoval do nějaké jiné magické dimenze,
kde všechno je tak neuvěřitelné a neuchopitelné a zároveň tak povědomé a blízké.

Shaun malované příběhy zase povznesl na ryzí umění v rozkošném kabátku.

JaneBonny
03.11.2018 5 z 5

Tahle pohádková knížka dokázala to, co Malý princ nedokázal: přiměla mě snít a váhat nad nevyřčeným a chápat, že chápání je někdy podprahové a pomíjivé a neúplné, ale o to krásnější.
Budu si tě přát domů.

TiKinka
10.08.2018 5 z 5

Toto dílo mi připomnělo Malého prince tím, že bych ho popsala prostě jako krásné.

Měňavka
23.05.2018 5 z 5

Opět jsem objevila nového a velice zajímavého autora. Kniha je nádherně zpracovaná, ilustrace jsou dokonalé, příběhy výborné. Velice doporučuji pro čtenáře, kteří mají rádi neobyčejné knihy. Tahle rozhodně patří mezi ně.

Liilith
22.05.2018 4 z 5

Tahle kniha si zaslouží být milována už jen díky nádhernému zpracování a ilustracím. Příběhy jsou možná trochu slabší. Očas se stane, že dočtete a řeknete si: A to je všechno? No, ale jsou to prostě obyčejné příběhy z předměstí vnímané dětskýma očima. A když se maličko budete snažit vrátit se v mysli zpět do doby, kdy jste sami byli dítěm, možná se Vám prostě otevře ten jiný pohled na svět a Vy pochopíte...

trudoš
02.04.2018 4 z 5

Po výtvarné stránce nádherná kniha. Jenže krása není všechno. Přes tucet kratičkých příběhů lze stručně charakterizovat jako pohled na Monu Lisu. Fíha, pěkné to plátno, ale co se asi tak skrývá za tím úsměvem? Prosté a jednoduché minipovídky jsou často bez očekávané pointy, jen s efektním závěrem, který ovšem sem tam vyznívá do ztracena, přičemž autor klade důraz především na atmosféru, než koncepci. Ty texty však mají náladu i kouzlo, zkrátka vše, co si lze od surrealistické prózy přát. A takový Dědečkův příběh je naprosto luxusní záležitost. Navíc barevné ilustrace, které tvoří bezmála devět desetin knihy, musí zákonitě okouzlit každého. Mít po ruce barevnou kopírku, vytapetoval bych si obratem celý byt a stejně bych neměl dost.
Nicméně skóre povídek, z kterých jsem byl nadšen a z kterých zmaten, je neúprosné. Holt, materialismus je svinská věc. Snad kdybych byl trochu víc esotericky založen, nebo měl lepší smysl pro nesmysl, asi bych hodnotil dílko Shauna Tana o chlup pozitivněji.

meluzena
06.12.2017 5 z 5

Tak tohle je jen pro fajnšmekry - žádný knižní fastfood!
Je to knížka pro lidi, kteří jsou ochotni/schopni si udělat čas a opravdu si prohlédnout každý čtvereční centimetr této výtvarné delikatesy a hledat/najít v nich ukrytý vtip nebo odkaz. (A na každém obrazu aspoň jednu vránu :-)
Knížka pro lidi, kteří v sobě nechají doznít poetiku každé pointy - ticho, které s sebou přinese....

jarynek
03.11.2017 5 z 5

S autorovým dílem jsem se setkal již v knize Nový svět, kde mne velmi oslovil výtvarný styl. V této knize je trochu upozaděn na úkor mluveného slova, což je škoda. Na druhou stranu v kombinaci kreseb a slov autor mohl více zvýraznit detaily jednotlivých povídek a jejich fantaskna až absurdna.

Ildi
23.08.2017 5 z 5

Skvelé, vydarené dielo. Veľmi sa mi páčili príbehy a tie ilustrácie , úplne nádherné. Zahrejú myseľ, dušu a hneď je krajší deň.

MOu598
15.08.2017 5 z 5

Absolutně netradiční, výtvarně zpracovaná knížka. Milé příběhy.
Super, super, super.

Jass
05.02.2017 5 z 5

Skutečně nádherná kniha, nejvíc se mi líbil příběh s raketami, ale celé to bylo perfektní. Nádherné ilustrace a lehce absurdní příběhy. Milá knížka.

Hoshi
08.01.2017 5 z 5

Kdysi jsem tuhle knihu objevila ve škole v knihovně, bohužel poté, co jsem jí vrátila se někam vytratila. Pamatuji si, že jsem z ní byla velmi nadšená - krásné ilustrace .. Vlastně všechno už napsal ve svém komentáři Petrvs .. :)

popeluška
18.08.2016 5 z 5

Naprosto úžasná kniha.Číst ji, pro mě byl opravdu velký zážitek. Autor prostě umí :-) Pět hvězdiček si kniha určitě zaslouží :-)

LadyKet
25.06.2016 5 z 5

Naprosto úchvatné příběhy. Opět nezklamal.
Mám chuť vyzkoušet (dle návodu) výrobu/vypěstování vlastního mazlíčka... Nějak si myslím, že by to mohlo i fungovat :).

luminaria
29.02.2016 5 z 5

Velice vydařené, originální dílko, do kterého se nejde nezamilovat. Sdílím každé jedno slovo komentáře Petrvse.

Štítky knihy

pro děti od 12 let

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Shaun Tan
australská, 1974
2012  94%Nový svět
2011  94%Příběhy z konce předměstí
2011  93%Erik
2019  89%Příběhy z vnitřního města
2014  93%Pravidla léta

Kniha Příběhy z konce předměstí je v

Právě čtených1x
Přečtených178x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených30x
Knihotéce48x
Chystám se číst74x
Chci si koupit35x
dalších seznamech3x