Rudý prorok

Rudý prorok https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161906/rudy-prorok-161906.jpg 4 60 4

Příběhy Alvina Tvůrce série

< 2. díl >

Druhý díl sedmisvazkové ságy o Alvinovi Tvůrci (první díl vyšel pod názvem Sedmý syn) nás opět zavádí do Ameriky minulého století. Ale je to jiný kontinent, než jaký jej známe my. Ve světě, který nám tak elegantně a s takovou invencí předkládá O. S. Card, šly dějiny poněkud jinudy. A co je nejdůležitější: v životě lidí mají své nezastupitelné místo "talenty". Magické schopnosti zaměřené k některým činnostem.Když mu bylo jedenáct let, viděl, jak bílí lidé vraždí jeho otce. Od toho dne se Indián Lola-šika stal žalostným opilcem. Jeho bratr, Te-kumsa, by chtěl bělochy z kontinentu vyhnat. Ale guvernér Bill Harrison osnuje proti Indiánům mnohem krutější plány. Když je začne uskutečňovat, mimoděk to vede k setkání Alvina juniora - výjimečného bílého chlapce se silnou magickou mocí - s Lola-šikou a Te-kumsou. A tak začíná další etapa Alvinovy výuky.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Red prophet , 1988


více info...

Přidat komentář

R47
21.01.2023 4 z 5

Rudý prorok je podle mě o dva řády lepší než první díl Alvina tvůrce (Sedmý syn). Je tu o dost míň křesťanství, naopak tu ale najdete Napoleona v Americe a indiány a jejich šamanství a mystiku. Splňuje vlastně všechno to, co jsem čekal už od prvního dílu. Zápletka je sice předvídatelná, někde na úrovni filmových mayovek, ale ten fantasy prvek tomu dodává. Pořád je to podle mě ale young adult literatura.

Taťka Hraboš
15.02.2022 5 z 5

Příběh alternativní historie Ameriky pokračuje. Dokonce mě autor donutil kouknout na wiki a pročíst si informace o „reálných“ hrdinech tohoto dílu – Tecumsehovi a jeho bratrovi, Harrisonovi, Jacksonovi, La Fayettovi či Bonapartovi. Card si s nimi pohrál moc pěkně, řekl bych, že tyto hrátky tentokrát poněkud zastínily příběh samotného Alvina. Nic to ovšem nemění na tom, že se kniha četla zase jedna báseň (i když báseň místy nesmírně krutá a smutná). Současně je to hold americkým indiánům a jejich sepětí s přírodou (nejsem si ovšem jistý tím, jestli tenhle romantický postoj zaujal autor z přesvědčení, nebo se mu jen hodil do příběhu).


Metla
31.03.2019 4 z 5

Po nadšení ze „Sedmého syna“ pro mě před lety představoval „Rudý prorok“ docela zklamání: spousta politiky, plno mystických indiánských pindů, málo Alvina a jeho nadání. V současné době jsem k těmto faktům shovívavější a vnímavější k tomu, co se Card svou knihou snažil čtenáři sdělit. Jde o kritiku bělošských způsobů, jejich rozpínavosti, mamonu, touze vše si podřídit, nesouladu s přírodou. Naproti tomu stojí původní obyvatelé, indiáni, kteří činnost osadníků vnímají jako zabíjení Matky země a přirozeně chtějí zachovat, co bylo jejich. Krvavý střet je nevyhnutelný.
Hlavní postavou tentokrát není jen Alvin, jehož linie se objeví až kdesi na straně 140, ale spíše náčelník Te-kumsa a jeho bratr Lola-šika. Jeden slavný válečník, druhý mocný šaman, oba se snaží indiány sjednotit proti společnému nepříteli. Jejich nahlížení na problém a způsob řešení se však příliš liší.
Hybateli děje na druhé straně je podlý guvernér Harrison a jeho pohůnci, šiřitelé zla, v jejichž vleku se ocitají i jinak slušní lidé. Podíváme se také do tábora Francouzů, ti sledují v Nové zemi vlastní zájmy a prezentují je tak proslulá jména jako Napoleon Bonaparte, markýz de La Fayette nebo de Maurepas.
Alvinova cesta se protne a spojí s osudem indiánů, stane se svědkem a do jisté míry i nástrojem v jejich boji.
Knížka je většinu času velmi čtivá, snad až v závěrečné třetině začaly mé dojmy kolísat – zvláště finální bitva postrádala předpokládanou působivost. Překlad i redakční práce jsou na vysoké úrovni, akorát mě zase ošklivě tahalo za oči počešťování některých jmen a názvů. Za Ondřeje Jacksona nebo Viléma Jindřicha Harrisona by (dle mého názoru) Pítr Koutrle zasloužil kick up the arse.
Druhý díl série hodnotím jako slabší, nicméně neobvyklost při hrátkách s historií postačí na čtyři poněkud ušmudlané hvězdy.

dantuin
19.08.2015

Kniha se čte dobře, stále se něco děje, ale celkově je to spíš průměr.První díl jsem nečetla, ale to nevadí, RP je samostatný příběh. Ze začátku mi připadalo, že čtu western, pak začalo přibývat magie.
Není to veselý příběh se šťastným koncem, spíš ukazuje na historii ( válka mezi kolonisty a indiány)
ikdyž jak autor sám uvádí-příběh se odehrává v Americe, jejíž dějiny jsou často podobné,ale často naprosto odlišné od našich dějin.

Autorovy další knížky

Orson Scott Card
americká, 1951
1994  88%Enderova hra
2002  89%Mluvčí za mrtvé
2001  89%Enderův stín
2002  78%Xenocida
2010  84%Ender ve vyhnanství