Příběh Zmrda

Příběh Zmrda https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466034/bmid_pribeh-zmrda-R7O-466034.jpg 3 17 5

Píšou se divoká 90. léta. V nich vyrůstá Pavel. Patnáctiletý kluk, který podléhá honbě za penězi a falešnými ideály. V cestě za penězi se ocitne na ulici,kde se živí drobnými krádežemi, ale i kuplířstvím a stále více zapadá do podsvětí. Obstojí mezi veksláky, pasáky a na druhé straně rodinou, která ho chce zpět?

Přidat komentář

katasukivasukim
08.07.2023 3 z 5

No,tak já teda nevím.Že bych hlavní postavě fandila,tak to teda ne,jak tady jeden ze čtenářů píše.V patnácti letech pase holku,krade v Německu?Já nevím přijde mi to trochu moc,ale dobře asi jo.Spíš mě udivují,Ty sympatie se zlodějem.Ty jo ,asi už jsem fakt stará,ale tady asi už přestalo platit staré, ,
,S poctivosti nejdál dojdeš.,,,,,Ještě,že já na to ještě pořád sázím.

topi80
30.12.2022 4 z 5

Knihu jsem našel pod stromečkem a za 3 dny byla přečtena. Autor vskutku neztrácel čas a během stránky a půl bylo ohledně hlavního hrdiny jasné, s kým máme tu čest. Leč upřímnost, přímočarost, do jisté míry vtip a samozřejmě ich forma zapříčiňují, že čtenář vypravěčovi po většinu děje fandí, což je dáno i tím, že se povětšinou dostává do konfliktu s ještě horšími existencemi. Nutno ale říci, že jsem několikrát ve zkoušce svého čtenářského charakteru obstál, a to třeba ve chvílích popisu dobrodružné cesty s teplým kamioňákem do Hamburku (moc jsem si přál, aby tu gay děvku musel dělat) či na samém konci. I když se děj točí v kruhu kolem všelijakých čórek, vykradaček a kurev, autor skvěle pracuje s novými motivy či útržky příběhů, které se do děje zase vracejí, stejně jako vypečené postavy všeho druhu, takže jsem se od knihy doslova nedokázal odtrhnout. Gramaticky citlivějšího čtenáře je třeba upozornit, že kniha absolutně ignoruje i ta nejzákladnější gramatická pravidla (v čele se shodou přísudku s podmětem), kupodivu mi to po chvíli přestalo vadit, vlastně to tím bylo ještě o něco autentičtější.


Týnka21
01.12.2022 5 z 5

Kniha, která mě vtáhla do děje a přečetla jsem jí jedním dechem. Čte se velmi dobře, je psána hovorovou češtinou a je plná emocí.
90léta - dětství mých rodičů. Tuto dobu jsem znala jen z vyprávění a Pavlíkovo příběh mi ji přiblížil daleko víc. Kniha je inspirována skutečnými událostmi, o to víc je k neuvěření, čím si Pavlík prošel.
Konec knihy je k zamyšlení a o to víc láká k přečtení druhého dílu. :)
Myslím, že tato kniha zaujme čtenáře napříč všemi věkovými kategoriemi.

Smutnaci
27.11.2022 5 z 5

Kniha mě vtáhla do děje hlavního hrdiny Pavlíka, který nežil zrovna ukázkovým způsobem. Plno zvratů, až je neuvěřitelné, že je tento příběh inspirovaný podle skutečných událostí. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Stále mě děj nepřestal napínat, co bude dál. ..

666Jitka
26.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Jako bych se ocitla v devadesátých létech, které se hemžily veksláky, zlodějíčky a lidmi, kteří z ničeho nic rychle zbohatli. Autor vypráví své zážitky z dob, kdy se jako teenager živil podvody, krádežemi a kuplířstvím hlavně v Plzni a Německu. Mladík pohrdá lidmi, kteří denně chodí do práce a za mizerné peníze žijí své stereotypní šedé životy. On naopak touží po vzrušení, svobodě, ale hlavně po lehce "vydělaných" penězích, které získává různými podloudnými způsoby, a také je umí velice rychle "rozfofrovat". Vyprávění se odehrává během několika měsíců a už v polovině příběhu zjišťujeme, že i tento život je velice stereotypní, plný negativních věcí jako jsou např. konfrontace s jinými delikventy, strach, podrazy apod. Chápu, že nám autor chtěl popsat, co zažil a jaké devadesátky byly z tohoto úhlu pohledu, ale jak jsem řekla, bylo to jako kolovrátek, ale to k tomu asi patří. Kniha je napsána hovorovou češtinou, která k tomuto druhu psaní sedí, ale trochu nechápu poděkování za korekturu, protože ta, jakoby vůbec nebyla provedena. Shoda přísudku s podmětem neexistuje, velká písmena u názvů často nejsou, mě a mně, s a z, často mužů místo můžu - zkrátka z tohoto hlediska text vyloženě zraňoval oči.