Příběh lidského těla

Příběh lidského těla https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299625/bmid_pribeh-lidskeho-tela-Fwu-299625.jpg 5 88 31

Autor představuje v populárně naučném a beletristicky čtivém díle lidské tělo během jeho milión let trvajícího vývoje. Protože, ač se nám to líbí nebo ne, jsme stále jen lehce obtloustlými, lysými a dvounohými primáty, kteří baží po cukru, soli a tuku. Avšak díky tlaku evoluce jsme se proměnili v primáty – chodíme vzpřímeně, jsme všežravci, naše chodidla a ruce jsou jiné, těla i mozky máme větší, a v neposlední řadě jsme schopni řeči a spolupráce.... celý text

Literatura naučná Historie Zdraví
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The Story of the Human Body: Evolution, Health, and Disease , 2013


více info...

Přidat komentář

icewind
20.01.2024 4 z 5

Psáno tak aby tomu porozuměl i nevědec :) Hlavní myšlenku jsem si skromně přebral nějak ve smyslu, hlavně se nepřežírat a hýbat se, to se tedy ta evoluce nějak zacyklila, tohle nejspíš tuší i ten poslední dělník ve šroubárně aniž by kdy něco takového četl resp. aniž by kdy vůbec něco četl. Ale jo, ten pohled na evoluční vývoj a to jak člověku začaly postupně zpestřovat život různé podivné choroby dává tak nějak smysl a je to podáno opravdu čtivou formou. Nicméně zase...to, že prevence je důležitější než řešení následků to přece taky víme všichni :) Tudíž, převratné to není, zásadní nejspíš taky ne, ale za přečtení a více či méně lehké zamyšlení zejména nad svou životosprávou to určitě stojí.

Adam84
27.09.2022 3 z 5

Takže běhat, běhat, běhat a omezit junk food, je to nejlepší, co můžete pro zdraví udělat. Sice nic nového pod sluncem, ale kniha Daniela Liebermana, nám tuhle starou pravdu připomíná vskutku evolučním způsobem.

Doporučing pro všechny evoluční biology, lékaře a hominidy


los
13.08.2022 3 z 5

nemohu upřít knize čtivost, ale shoduju se s názory čtenářů níže: velmi zjednodušené, v mnoha případech neaktuální a protivně znovu a znovu opakující už několikrát podrobně podané informace (desetkrát po sobě je opravdu moc), první část mi připomněla jeden starší dokumentární seriál, něco jako Putování s pravěkými lidmi; další dvě se dají shrnout varováním, abych míň žral a víc se hýbal, chodil pěšky (pokud možno bos) a nečetl knihy, protože dlouhé koukání do blízka způsobuje krátkozrakost - no ale divím se, když se australopitékové adaptovali z ovoce na lov a sběr a homo sapiens později na zemědělství, proč by se homo sapiens sapines (já) nemohl adaptovat na guláš s knedlíkem?

pablito
28.11.2021 5 z 5

Výborná knížka od eveolučního biologa o tom, jak evoluce stvořila naše tělo a jaké výzvy v této souvoslosti před námi stojí v souvislosti se stávajícím způsobem života (který z pohledu evoluce trvá kratičký okamžik): "Jsme nedostatečně adaptováni na nadměrnou fyzickou nečinnost, nadměrně hojnou stravu, přílišné pohodlí, přílišnou čistotu a další aspekty moderního života".

Bustedka
25.11.2021 4 z 5

Melvilovka o evoluci, o našem těle. V knize najdete spoustu, opravdu spoustu informací i myšlenek. První polovina knihy je sice trochu zdlouhavá, ale ta druhá to vše vynahrazuje.

tarasnica
31.05.2021 5 z 5

Hodně dobrá kniha, která přináší zajímavé pohledy a informace. Super zajímavosti a poznatky.

DreamerX9
25.02.2021 2 z 5

Za mě zdlouhavé a celkem všeobecné. Historie a tak nějak známé věci. Druha polovina se mi líbila více už jen kvůli myšlenkam ktere stály za to přečíst.

SladkaK
20.02.2021 5 z 5

"Stejně jako nežijeme na nejlepším ze všech možných světů, ani vaše tělo není nejlepší ze všech možných těl. Jiné ale nikdy mít nebudete a stojí za to, abyste si ho užívali, abyste o ně pečovali a chránili ho. Minulost lidského těla určovalo přežití zdatnějšího, ale budoucnost vašeho těla závisí na tom, jak ho budete používat." Přečtěte si tuto knihu a pochopíte.

hu_87
13.02.2021 4 z 5

Vyčerpávající knížka, která je nadupaná velkým množstvím informací. První polovina knížky je zaměřená více historicky, na naše předky a taky evolučně. Autor zde rozebírá např. vliv stravování na stavbu čelisti, rozvoj mozku/myšlení, rozvoj bipedie a uvolnění rukou, GIT soustava a vstřebávání potravy ala maso vs nestravitelná celulóza, na stránkách jsou také nějaké obrázky, potažmo grafy (i když mi upřímně celkem vadilo, že na jedné stránce se píše něco ve smyslu "jak vidíme na obrázku č. 15", který je ve skutečnosti asi tak o 3 stránky dál) a na těchto ilustracích se např. porovnávají lebky nějakých Australopitéků vs dnešní člověk atd. Zkrátka a prostě - první polovina je zaměřená evolučně, historicky, lovecko-sběračsky/zemědělsky - v kontextu těla (mozek, bipedie...) a nejen vlastně, autor se v průběhu vyprávění dotýká tak rozličných a rozsáhlých témat, že mi chvilkama knížka přišla jako taková bichle všeobecného vzdělání.

V další části knihy jde o porovnání lovecko-sběračských pospolitostí a zemědělského způsobu života a jeho nevýhod (včetně možnosti míti větší počet potomků s jejich dřívějším odstavením v druhém případě, na úkor rozvoji epidemií, odpadu, splašek...). Dále tu jde o to, že hodně nemocí vzniká na základě faktu, že my jako lidé jsme v prostředí, kde to, zjednodušeně řečeno, některým věcem příliš nevyhovuje a tak nepoužíváme tolik některé soustavy, jako používali naši předci. Nebo polopaticky - když přesunete zvíře do úplně jiné oblasti, na kterou není zvyklé, přijdou jiné obtíže a dotyčné zvíře se třeba přestane potýkat s nejrůznějšími neduhy a nástrahami, ale přijdou jiné potenciální obtíže.
Asi každého napadnou různá civilizační onemocnění, vysoký cholesterol, některé druhy rakoviny a další, zkrátka neduhy mnohem intenzivněji spojované s nástupem průmyslové revoluce, nebo prostěji řečeno - pohodlnějším a na druhou stranu stresovějším způsobu života.
Autor se také dotýká některých potíží, jako jsou např. myopie (krátkozrakost) a tím, jak je důležité oko "trénovat" různými vizuálními podněty a že děti, které tráví spíše volný čas doma, častěji trpí tímto problémem a že pro naše oko je de facto přirozené nějakým stylem zaostřovat a lámat paprsky světla, naproti tomu je tento mechanismus v dnešní moderní době často znevažován a oko je namáháno třeba čtením (u vš studentů je častější výskyt myopie). Stejně tak třeba tenisoví hráči mají v používané ruce silnější kosti (používáš to = rozvíjíš to) a nebo damani, kterým budeme dávat tužší stravu, začnou mít mohutnější čelisti, což je v podobné paralele jako fakt, že tužší strava obecně namáhá čelisti a ty se tak více používají a čelisti jsou mohutnější.

Knížka je tlustá až moc a autor se často opakuje tím stylem, že se k jednomu tématu třeba vrací a více ho rozvíjí (napadá mě trochu podobnost s Maslowem, který ve svých knihách dělá něco podobného) a vy si říkáte, proč o tom píše zas, když je to přece jasný. Je to taky ideální volba pro lidi, kteří mají pocit, že trochu zaspali školu a mají dojem, že si chtějí doplnit nějaké to všeobecné vzdělání. Autor knihy všechno rozebírá až až a dostává se k celkem pestré škále témat.

davedino
29.01.2021 5 z 5

Výborně zpracované téma nápříč vývojem člověka až do současnosti. Skvělé propojení antropologie, genového inženýrství, zdraví a stravy.

IHT
13.10.2020 5 z 5

Monumentalni faktograficke dilo. Uvodni pasaze o fyzickem vzhledu Homo sapiens jsem naprosto hltal, obsahovaly spoustu zajimavych vysvetleni.
Nam kdysi ve skole prezentovali vznik zemedelstvi jako vitezstvi cloveka nad nahodilosti prirody, pozdeji jsem se docetl o spouste novych nemoci prvnich zemedelcu (vcetne infekcnich chorob), ted to vypada, ze je idealni skloubit zpusob zivota lovcu a sberacu s lekarskymi pokroky moderni ery (antibiotika atp.)...
Cast knihy o nemocech z nesouladu byla dost depresivni, ta me nepotesila... Coz bohuzel neni autorova vina... :(

Zuzka12627
09.07.2020 5 z 5

Jsem ráda, že jsem si tuto knihu přečetla a určitě všem doporučuji, stojí za přečtení. První část byla velmi zajímavě napsána. Zabývá se začátkem lidské populace, funkcemi a adaptacemi jejich těl. Druhá část popisuje zemědělství a průmysl a jeho dopad na lidské telo s moderní technikou, díky které mají naše těla pohodlí a popisuje i pár největších onemocnění. Určitě se budu díky knize vice zajímat o své zdraví a věnovat vice času tomu, na co bylo přírodou stvořeno a předcházet (doufám) určitým problémům a nemocné, když to jen trochu jde ovlivnit.

kurama45
28.04.2020 5 z 5

Lieberman berie čitateľa na úchvatnú jazdu časom. Na necelých 400 stranách môžeme sledovať a – čo je dôležitejšie – pochopiť celú históriu vlastného druhu. Všetko zrazu zapadne na správne miesto a ak je človek naozaj Človekom rozumným, odnesie si z tejto knihy viac, než z miliónov iných kníh o tom, ako funguje naše telo. Podstatné a to, čo robí túto knihu takou úžasnou je to, že autor dáva odpovede nielen na otázku čo, ale zároveň na tú hlavnú, na otázku, na ktorú v podvedomí všetci túžime poznať odpoveď, na otázku prečo. Kniha je doplnená množstvom odkazov na pôvodné vedecké zdroje, a nejedná sa teda o jednu z publikácií, ktorá sa do čitateľa snaží napchať svoje „spektakulárne“ a úplne „nové“ a predtým „nevídané“ stopercentne „pravé“ fakty a rovnako skvelé „riešenia.“ Lieberman podáva ničím neskreslený a overiteľný pohľad na to kým sme. Povinné čítanie pre biológov? Áno. Pre antropológov? To tiež. Ale hlavne pre mňa, teba, pre všetkých. Všetci sme totiž ľuďmi.

Dandy1
12.02.2020 2 z 5

Tohle byla ztráta času. Zbytečně moc dějepisu z vývoje člověka a pak čtyři zajímavé myšlenky k dnešku. Nakonec zjištění, že s tím stejně nic neuděláte, protože máte rádi své pohodlí a čtení knih.

Rurian98
09.09.2019 4 z 5

První část knihy se zabývá evolucí lidského těla a postupným vznikem moderních lidských těl. Tato část je čtivě napsána, u každého hominida jsou popsány jeho anatomické adaptace a jejich význam pro fungování lidského těla.

Druhá část se zabývá dvěma nejdůležitějšími kulturními revolucemi, a to zemědělskou a průmyslovou. V této části autor popisuje zásadní přeměny životního stylu a nová úskalí pro fungování našich těl. Autor se bohužel poměrně dost opakuje, proto tato část nebyla na čtení tak dobrá jako předchozí.

Poslední část se věnuje současnosti a částečně také budoucnosti. Jsou zde popsány moderní vlivy prostředí, čeho máme příliš a čeho naopak nedostatek. Autor vysvětluje, jak tyto vlivy působí na naše těla a jak jejich škodlivým účinkům předcházet.

Čtení knihy bylo také úsměvné v tom, že samotná aktivita čtení byla v několika aspektech v knize probrána tak, že vlastně máte pocit, že byste měli knihu zavřít a raději se věnovat aktivitě, která bude vašemu zdraví prospěšnější.

V knize se dozvíte, že čtení je hlavní důvod krátkozrakosti ve vyspělém světě.
Pokud při čtení sedíte, tak sezení způsobuje ochablost zádových i břišních svalů a také špatné držení těla, nemluvě o slábnutí kostí a budoucím riziku vzniku osteoporózy.
Kdybyste při čtení náhodou pili např. džus a dali si při tom nějaké pečivo, tak do sebe dostáváte jednoduché cukry, které se pravděpodobně (pokud je nevyužijete jako palivo při tělesné námaze) uloží jako tuk, který zase s postupem času zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, případně jiných onemocnění. Mohl bych pokračovat dál.

Ale i tak jsem si čtení knihy užil.

Naias
14.04.2019 5 z 5

Autor v úvode poznamenal, že sa snažil o čo najjasnejší výklad, čo sa mu podarilo hádam až príliš. Niekedy sa dosť opakuje, čo môže byť otravné, ale na druhej strane je to lepšie, než keby hýril termínmi, ktorým normálny smrteľník neporozumie. Napokon, vďaka opakovaniu si toho človek viac zapamätá. Rozhodne Lieberman píše veľmi zaujímavo a občas aj vtipne. Krásne vysvetľuje väzby a súvislosti, napríklad prečo mám po strese takú chuť na čokoládu a vôbec prečo sme takí leniví a žraví. (Môže za to evolúcia!) Dobré je prejsť si aj poznámky na konci knihy. Väčšinu síce tvoria odkazy na literatúru (to sa dá ľahko preskákať), ale občas sa tam nájde ďalšia zaujímavá perlička. Čítanie tejto knihy som si užila, ale ponaučenie z nej je neradostné: najlepšia prevencia je viac sa hýbať a menej sa pchať. Ach jaj... no dobre, tak kam som to dala tú mrkvu?

Hawkix
18.02.2019 2 z 5

Zajímavé téma, které je bohužel rozvlekle popisováno. Autor některá tvrzení neustále opakuje, znovu a znovu. Kniha mohla mít poloviční délku a přesto obsahovat vše důležité.

Eldar80
10.02.2019 4 z 5

Je to mnohem víc příběh než lidské tělo. Jedná se především o evoluční biologii člověka. Lieberman chronologicky popisuje náš vývoj od našich opičích předků až po nástup zemědělství. Dále vliv zemědělství na naše zdraví v průběhu historie. A jakým výzvám čelí naše zdraví dnes.
Ikdyž podtitul zní „Evoluce, zdraví a nemoci“, tak první polovina knihy je pouze o našem vývoji. Je zde třeba popsána evoluce chůze skoro na 50 stranách. Co by mělo varovat necílové čtenáře je, že Poznámky a Rejstřík mají 100 stran. Kniha sice má 500 stran, ale ke čtení ani ne 400. Koho zajímá hlavně zdraví asi neocení popis naší evoluce na 200 stranách.
Celý tento teoretický úvod slouží k lepšímu pochopení, jak souvisí civilizační onemocnění s naším evolučním vývojem. Člověk je vlastně tlustá opice s velkým mozkem. A protože ten potřebuje neustálý přísun energie, adaptovalo se naše tělo na ukládání tuku. Co bylo v naší minulosti nutnou adaptací k přežití, stává se dnes prokletím. A problémy způsobuje víc adaptací.
Konečně jsem se třeba dozvěděl, jak vznikají zuby moudrosti. V dětství málo koušeme a tak nám nedoroste čelist.
Celá první polovina je úžasná. Hlavně díky dobře vysvětlené evoluci. Vývoj člověka je zde popsán, jako zcela přirozený přírodní proces bez nutnosti nějakého vnějšího zásahu. Celá naše evoluce vychází z přizpůsobování našich předků neustále se měnícímu přírodnímu prostředí.
Druhá část o zemědělství a dnešní době je slabší. Výklad už není chronologický a některá témata se opakují. Kdyby autor udržel stejnou úroveň výkladu jako v první polovině, bylo by to skvělé. Kniha tak ke konci působí jako jakási učebnice. Jenže text už je dost samozřejmý a hodně faktů je obecně známých. 85%

jaroiva
02.07.2018 5 z 5

Dobrodružná archeologie, řízlá medicínou a výživovým poradenstvím. Myšlenka z knihy, na kterou si často vzpomenu (i 2 roky po přečtení), je, že člověk se vyvinul tak, aby mu chutnaly koblihy a jezdil výtahem.
Takže: přečtete si knížku, sundejte boty, odhoďte koblihy, vypněte výtahy a začněte žít normálním a hlavně zdravým životem.

medvedice3
20.02.2018 5 z 5

Velmi podnětné čtení, v podstatě ne příliš optimistické...

Štítky knihy

evoluce antropogeneze

Autorovy knížky

Daniel E. Lieberman
americká, 1964
2016  90%Příběh lidského těla