Úsvit naděje

Úsvit naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400048/bmid_usvit-nadeje-3MA-400048.jpg 4 78 36

Gracelin cestuje se svými dvěma dětmi do San Francisca, aby vyhledala kapitána, který jí kdysi nabídl sňatek. Město se však vzpamatovává ze zlaté horečky a Gracelin se ocitá zcela sama a bez opory obklopena gangy, propuštěnými vojáky bez iluzí a zábran a profesionálními hráči. Aby uživila sebe i své děti, stává se kuchařkou u prominentního doktora – a dostává se přímo do centra intrik a vydírání. Grace se však nevzdává, pro své děti i nezvěstného bratra Seana je ochotna bojovat do posledního dechu – a nikdy se nevzdá naděje, že muž, který jí slíbil věčnou lásku, si najde svou cestu k ní. Epické vyvrcholení trilogie o Gracelin O´Malleyové – ryzí irské hrdince v nelehkých časech..... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Til Morning Light , 2005


více info...

Přidat komentář

PavlaA
27.02.2024 5 z 5

Vyvrcholení trilogie o irské dívce Gracelin O'Malleyové. Celá série se mi velice líbila. Slzička ukápla až na konci, který byl sice předvídatelný, ale krásný a romantický

slunicko1958
27.11.2023 2 z 5

Třetí knihu o osudech výjimečné mladé ženy jsem dočetla z pouhé zvědavosti, jak autorka uzavře tento nekonečný příběh.
V druhé kapitole jsem překonala krizi, kdy jsem chtěla knížku zavřít a vrátit majitelce. Bylo mi jasné, že celým románem se potáhne jak had otázka, kdy a jak se ti dva setkají. Červená knihovna hadr.
Obdivovala jsem mimořádně inteligentní Graceliny děti (zejména Jack mě udivoval), děsilo mě, jaké podivné poměry vládly v lékařově domácnosti. Naštěstí Grace uměla svou zarputilostí i citlivostí vyřešit absolutně všechno. Navíc když k tomu pomohlo několik těžko uvěřitelných náhod. Takže v závěru jsou všichni tak šťastní, že víc to ani není možné.
Sláva, mám dočteno.


Prateri
21.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha je poslední díl trilogie o irské krásce Gracelin. Přetěžký život v Irsku mnohé donutil na cestu přes oceán do Ameriky, která se jim zdála "zemí zaslíbenou." Ale ani tam nelétají pečení holubi do huby. Gracelin je románová postava, které přes všechny nesnáze - a že jich je - se zadaří. Trilogie je čtivá, první díl Irská kráska se mi líbil hodně. Ostatní také dobré, ale to politikaření mne dokáže rozladit.

vierak
08.11.2023 5 z 5

Gracelin je neuveriteľne silná žena.
Skvelý román, určite odporúčam prečítať všetky diely. Len si ich zožeňte naraz, lebo, keď dočítate prvý, budete chcieť hneď siahnuť po pokračovaní.

jirina3500
04.05.2023 4 z 5

S chutí jsem si přečetla 3.díl.Fakt,že "život tropí hlouposti" se často potvrzuje.Ale tolik náhod,které vedou ke šťastnému konci a ke štěstí tolika lidí je až příliš neskutečný.Přesto knihu odkládám s dobrým pocitem,že vše dobře dopadlo.

mončičák42
25.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Na 3.díl s krásným názvem jsem se po předchozích dílech velmi těšila. Nejsem vůbec zklamaná, jen dle mého názoru měl příběh o statečné Grace příliš náhodných setkání, která spolu se závěrem knihy sklouzávaji do červené knihovny. Na druhou stranu jsem si vlastně ani jiný závěr nepřála a že se každému z nás stane životě něco tězko uvěřitelného? To je také pravda. Čtení celé trilogie jsem si moc užila, obzvláště první dva díly mě poučily o historii Irska.

zimolka
20.02.2023 5 z 5

Všechny tři díly byly krásně napsané.

smisekL
09.11.2022 5 z 5

Za mě jednoznačně nejlepší díl série. První byl bezpochyby zajímavý, u druhého jsem se chvílemi nudila, ale od třetího jsem se nemohla urvat.
I když přiznávám, že některé věci, zejména všechna ta setkání, byly dost nerealistické. Přesto si nemohu stěžovat a doporučuji.

Pavlaj
24.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Ve třetím díle jsme zpátky u romantické červené knihovny. Sice se odehrává v San Francisku a do dějové linky hezky přivádí čínskou čtvrť a tamní zvyky, ale to je tak asi jediné zajímavé. Superhrdinka Grace neúnavně zachraňuje každého, koho potká, a díky spoustě šťastných náhod se nakonec všichni, kdo se někde poztráceli, zase sejdou. And they lived happily ever after, až zazvonil zvonec a pohádky byl konec.

Johanka1956
24.06.2022 3 z 5

Tak třetí díl byl pro mne tak trochu zklamáním. chvílemi zdlouhavé, jindy povrchní a občas jsem se ztrácela v postavách. Konec románu končí happy endem, všichni se setkají najdou si partnery, narodí se plno dětí...

AlenaF
24.03.2022 4 z 5

Přečetla jsem všechny tři díly. Životní osud Gracelin, jejích dětí a přátel se mi velmi líbil. Obdivovala jsem její statečnost, vytrvalost, schopnost poprat se s překážkami a s nepřízní osudu.

haki34
30.01.2022 3 z 5

(SPOILER) dočteno..po příběhu jsem pokukovala delší dobu a pak se mi povedlo sehnat třetí díl..a v tom bych viděla základní kámen úrazu..naskočit do rozjetého vlaku...sice jede i dějová linka pro samostatný přiběh a další osudy i v tomto díle (doktor a jeho sestra, hospodská a její dcera), ale většinu tvoří rekapitulace a návraty do minulosti..takže pro mě, jakožto dějě neznalou, jsem jen dostala výčet jmen, manželství, dětí, uzavírání osudů a happyendů...
A pak jsem jen čekala, jak to dopadne s Grace a jejími dětmi...tím že to byl třetí díl, nemohla jsem si ani pořádně vytvořit vztahy k postavám, které nebyly nijak detailně popsané, asi proto, že se předpokládá, že je čtenář (logicky) zná....
co mě potěšilo - pohled do čínské čtvrti a hazdardních doupat San Francisca v polovině 19. století...pak že se autorka skrze doktorovic rodinu pověnovala problematice rasismu na Jihu...
a pak mě potěšil i šťastný konec...postavy si ho zřejmě po všech útrapách zasloužily..a i kdyby ne, přála jsem jim ho..akorát byl až moc šťastný a sladký..všichni se nakonec s někým dali dohromady a žili šťastně...až kým...
a co teď s tím ? číst i začátek série ? bude tam i něco hezkého, nebo je autor´ka nejdříve nechala dva díly hrdiny vyžrat všechno co mohla, a až v třetím dopřála štěstí ? no, uvidím..
vytrhnuvší ze série by vydala na 3 hvězdičky...ale jestli je to, jak předpokládám v předchozích dílech, tak si tu pohádku na konci zaslouží..mělo to hlavu, patu, linku a ano, i nějaké slzičky mi ukáply...

P.S. jak tak čtu, ani čtenářkám celé série se přeslazený konec nezdál, ale Grace ho dopřáli..takže asi je mé tušení o krušných začátcích správné...
P.S:2 něčím mi to připomělo Scarlett...silná ženská hrdinka, osudový muž..někdy ta romantika není na škodu..obzvlášť když chcete něčím pročistit hlavu na nemocenské...jen těch postav tam nemuselo být tolik...

evineckY
23.01.2022 5 z 5

Nádherné zakončení krásné historické trilogie. Kolik slz jsem prolila. Jak Irové jsou hrdí na svou zem, i když žijí v jiném světě. Přes to, že ten konec je přeslazený a naivní, nemohl pro mně skončit po těch útrapách jinak . DOPORUČUJI.

„Myslím, že v tomto případě je klíčové slovo soucit. Pokud se velká moc soustředí do rukou jednoho člověka, některým stoupne do hlavy a použijí ji k tomu, aby ubližovali těm, na něž by měli pohlížet jako na bratry.“

AndreaP.
02.12.2021 4 z 5

Třetí, a tedy závěrečný díl této trilogie mě bavil asi nejméně. Dočítala jsem hlavně proto, abych věděla, jak to celé s Grace a všemi hrdiny románu dopadne. Dlouhé, občas nezáživné pasáže, jsem často přeskakovala, což jindy v knihách nedělám. Nicméně celkově hodnotím tento román jako vynikající a těžko se mi s Grace loučí. Jsem ráda, že vše nakonec dobře dopadlo.

Maciiik
04.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Závěrečný díl mě bavil asi nejméně. Příběh se blíží spíše románu než historii - po všech těch útrapách to bylo najednou všechno příliš "narůžovo". Ale jsem ráda, že se příběh takto uzavřel. Moc jsem Grace přála, aby byla konečně šťastná.

gigi77
24.07.2021 5 z 5

S posledním dílem si moje duše toužící po nekomfortním cestování užila pěknou dávku dobrodružství. A ty naděje !!! zcela naplněny velkolepým závěrem … po letech utrpení a při takových ztrátách na lidských životech … ten román si to přesně tak žádal a já “neplačka” měla husinu i jsem zamáčkla slzu.
*
V dnešní době “našeho blahobytu”, je taková životní cesta nepředstavitelná. A já jsem si ji díky této trilogii alespoň špetku prožila a všem lidem, kteří museli byť jen z části podobnými útrapy projít, smekám. Grace byla postava silně nadnesená, avšak bez takových osobností by to nefungovalo … lidé jsou zlí a hodní, ale také obětaví a každý máme v sobě od každého trochu.
*
Díly na sebe zcela navazují. S ohledem na vývoj hlavních postav, doporučuji číst postupně.

broskev28
04.07.2021

Příliš mnoho náhod, neuvěřitelných setkání a šťastných konců, jak už napsali mnozí čtenáři. Ale k tomuto typu literatury to patří, takže proč ne. Ovšem úplně poslední odstavec této knihy mě pobavil, protože díky němu jsem poprvé viděla a držela v ruce tzv. nekonečnou knihu - podobně jako existují nekonečné písně (Pes jitrničku sežral) či nekonečné básně (Byl jednou jeden plech) . . .
Každopádně se těším na reakce našich čtenářek; nepochybuju o tom, že budou pozitivní.

"My přistěhovalci o tom něco víme. Nastoupili jsme na lodě a odpluli do země, kterou jsme nikdy neviděli, jen kvůli příslibu svobody a šanci změnit svůj život. Ale co americký sen znamená pro ty, kteří stále zůstávají otroky, pane? Dokážete mi na to odpovědět?"

Toňula
27.04.2021 3 z 5

Tentokrát jsem se trochu trápila,příběh samotné Grace byl lidský a čtivý, ale ostatní pasáže byly docela překombinované a nutily mě přeskakovat,i když to běžně nedělám..škoda.

ADE138
25.10.2020 2 z 5

Třetí díl se mi moc nelíbil. Dočetla jsem ho z donucení, jen abych věděla, jak to s Grace dopadlo.

Alpasstyle
25.06.2020 4 z 5

Krásné. Nádherné...Nevím, co k tomu dodat víc. Takový konec si na nás autorka připravila? :-)

Je pravda,že jsem to čekala už od začátku tohoto dílu. A napřed jsem si říkala "co?proč by to skončilo takhle?nee..." Na jednu stranu se to dobře a poutavě četlo a všechno ještě nebylo uzavřené v minulém díle. A jak je níže napsáno, konečně Grace získala na konci série své štěstí.A to se mi na tom líbilo. Celá kniha byla přečtená opět jedním dechem jako první díl.

Autorovy další knížky

Ann Moore
americká, 1959
2017  87%Irská kráska
2017  84%Sbohem, Irsko
2019  85%Úsvit naděje

Kniha Úsvit naděje je v

Právě čtených2x
Přečtených111x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce173x
Chystám se číst69x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x