Před obzorem

Před obzorem https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244780/bmid_pred-obzorem-pqQ-244780.jpg 4 14 4

Známá rozhlasová novinářka a spisovatelka se v roce významného životního jubilea ohlíží za svým životem, který je stejně nevšední a zajímavý jako sama autorka. Kniha vzpomínek vznikla na základě rozhlasového cyklu Osudy a sleduje jak linii soukromého života, vyprávěnou s maximální upřímností, tak profesní dráhu překladatelky, tlumočnice, rozhlasové redaktorky a zpravodajky. Knižní memoáry Pavly Jazairiové se věnují nejen minulosti, ale shrnují rovněž celoživotní zkušenosti, které autorka získala při svých cestách, především po arabských zemích.... celý text

Přidat komentář

niknikita
16.09.2023 5 z 5

Kniha, která by si zasloužila více pozornosti, to především. Její obsah je nabitý informacemi, ze kterých mne občas až mrazilo a všechny jsem doslova hltala. Možná se někomu nemusí líbit, že jsou zkratkovité a neseřazené chronologicky, že fotografie jsou zařazeny náhodně, ale jde o vzpomínky a ty k nám přicházejí stejně neuspořádaně.
Za sebe musím vyjádřit obdiv a díky tak odvážné ženě, jakou je v mých očích Pavla Jazairiová. Její osobní zkušenosti a poznávání světa mají obrovskou hodnotu a troufám si tvrdit, že by se od ní mohli učit i takoví, kteří rozhodují o budoucnosti nás všech...

hapac
04.12.2019 4 z 5

Autorka je jistě velmi zajímavou osobou a její postřehy, názory a rozhled stojí určitě za přečtení a zamyšlení.


Olia
26.09.2018 4 z 5

Kniha je moc zajímavá a dobře se čte, autorku velmi uznávám.. úryvkovité texty mi nevadí.. spíš mě občas překvapil neosobní, neemoční styl psaní i v osobních vzpomínkách a užívání takové trochu těžkopádné učitelské češtiny.. to neubírá nic na kvalitě obsahu, který krom atraktivity obsahuje i hluboké pravdy a analýzy o neschopnosti prolnutí dvou světů, Evropy a Blízkého východu, dnes tak často politicky zneužívané téma.. učebnice pochopení a tolerance!

maru3342
28.07.2015 4 z 5

Tuto knihu jsem dostala s věnováním, a proto si jí velmi cením. Přečetla jsem jí asi za týden nebo dva. Myslím si, že je opravdu zajímavá. Obdivuji autorku za její statečnost a náturu. Má neskutečný rozhled a zkušenosti právě díky cestování a svému zájmu o světové dění (správná novinářka!). Do knihy jsem se však nedokázala začíst. Je psána bez delších souvětí a přijde mi hodně zmatená. Souhlasím s autorkou, když o ní prohlašuje, že je to taková dlouhá reportáž.
Jednu hvězdičku jsem nicméně odebrala kvůli vysokému množství gramatických chyb. V každé kapitolce byly nejméně 3 a já nechápu, že si toho pan editor nevšiml a neopravil to.
Čtyři hvězdičky dostává tato kniha za originalitu, názory a politický rozhled autorky a za zajímavosti ze třetího světa.